Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 15:25, 16 maj 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

miałam malutkiego rok temu, listki miał zielone, a kwiatostan tak jak na zdjęciach niebieski, tylko jakby z lawendowymi listkami pomieszać ten niebieski, to taki odcień jest

I też Ci tak późno kwitł? A przed kwitnięciem wyglądał jak chwast
Catalinasdiary 15:25, 16 maj 2018

Tylko pamiętaj, jak o nim zapomnisz to znak. Znak by się go pozbyć ;p
makadamia napisał(a)

Jak najbardziej.

Co nie zmienia faktu, że do końca sezonu jeszcze go sobie poobserwuję u siebie
Kokesz 16:48, 16 maj 2018

Toszka napisał(a)

Nie ty jedna nie ogarniasz. Nikt nie ogarnia. Nawet Aśka. Póki nie dotrze do niej, że na chusteczce nie da się upchnąć ogrodu botanicznego i wszystkich ulubionych pinów, to nawet ta rabata tego nie ogarnie.

(to jest przykład podprogowego walenia w oczy bez zwracania się bezpośrednio do wątkodajczyni, cha,cha)

Edit
proponuję zburzyć dom, zrobić wielką słoneczną rabatę i wtedy wszystko się elegancko zmieści sadzone plamami gatunków. To moja taka złota rada na już

Ehh...też tak niestety mam
I w dodatku w życiu chomik jestem, tzn zbieracz i ciężko się pozbywam wszelakich rzeczy...czasem mnie to przytłacza, próbuję z tym walczyć ale ciężko mi idzie
Kokesz 16:58, 16 maj 2018

makadamia napisał(a)

Natomiast zauważyłam, że słoneczne rabaty podobają mi się zupełnie inne.
Tutaj lubię właśnie nie kontrast faktur, tylko harmonię, zwiewność, wymieszanie. Lubię jak kwiaty "wylewają się" z rabaty i tworzą jedną, przeplatającą się całość.

Tutaj jest rabata, którą wcześniej już linkowałam - busz
Tutaj też busz
Tutaj jest ze sześć gatunków na rabatce chyba mniejszej od mojej - inna sprawa, że na zdjęciu widać tylko fragment większej całości.

Też podoba mi się taki busz na rabacie, dużo kwiecia, nawet coś podobnego miałam w pierwszym roku ale przed kwitnieniem bylin i po była goła i zaczęłam myśleć nad zimozielonymi. Tylko nie wiem jak to połączyć żeby było ładnie i żeby ciągle nie zmieniać nasadzeń...
makadamia 17:28, 16 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Tylko pamiętaj, jak o nim zapomnisz to znak. Znak by się go pozbyć ;p

Ale czemu miałabym zapomnieć? rosnie mi na samym srodku
makadamia 17:33, 16 maj 2018

Kokesz napisał(a)

Też podoba mi się taki busz na rabacie, dużo kwiecia, nawet coś podobnego miałam w pierwszym roku ale przed kwitnieniem bylin i po była goła i zaczęłam myśleć nad zimozielonymi. Tylko nie wiem jak to połączyć żeby było ładnie i żeby ciągle nie zmieniać nasadzeń...

Taak, z tym ciężko się pogodzić
Ciężko zrobić tak, żeby była i zmienność i ciągle ładnie.
Kiedyś wrzucałam tutaj linka do ogrodu - roślin menażeria czy jakoś tak.
Autorka świetnie sobie tam poradziła z tym problemem.
Ale też - nie na zasadzie, że poszczególne rabaty były całoroczne, tylko różne rabaty w ciągu roku przejmowały na siebie uwagę. To kwaśna, to bylinówka, to różanka.

Z ogrodowiskowych ogrodów bardzo cenię ogród Asicy - też świetnie rozplanowany.
AgataBC 19:11, 16 maj 2018

Poczytuje sobie po cichu ale, że mam mikołajki to się wypowiem o swoim doświadczeniu.
Mam ziemię piaszczystą, mikołajki rosną "na patelni", kwitną w czerwcu, łatwo się sieją, ale/i trudno je pikować na nowe miejsce, gdyż korzeń jest bardzo długi i roślina odrasta w starym miejscu. Chyba przez to przesadzania nie lubi bo mimo obfitego podlewania nie zawsze się przyjmuje. Rzeczywiście same liście to bergenio-babko-chrzan (ale są zdrowe i zielone). Potem ozdobny jest ten kwiatostan ale w miarę starzenia się gnie i kładzie się na inne rośliny i nie stanowi już ładnego pionowego akcentu. W zeszłym sezonie wywalałam je z tej głównej rabaty, ale z siewkami będę walczyć jeszcze jakiś czas. Ten na pinie z linka to jakaś niska odmiana, ja mam zwykły płaskolistny i jest dość wysoki. Miałam kiedyś agawolistny -był niższy ale po którejś zimie nie wylazł. To teraz podlinkuję jak u mnie ich sezon wygląda.

Tutaj pokazuje jak u mnie wyglądały w 2016 w tej rabacie w czerwcu- na trzecim zdjęciu tego posta widać jak wystają z rabaty choć jeszcze nie w pełni kwitną, za różą przy brzegu widać ich liście-tu ich nie sadziłam (same się wysiały)-na następnym zdjęciu w tym samym poście widać te liście z bliska(w pierwszym roku nie kwitną).
A tutaj pokazuje same kwiatostany-świeże-, a tu w lipcu kiedy niebieścieją. Jeszcze w całości w rabacie-trzecie i czwarte zdjęcie z tego posta. Na zdjęciach tej rabaty z września i października-nie widać ich bo razem z innymi bylinami zlały się w jeden "suchy" kolor. Jeśli się na nie zdecydujesz może być ciężko się ich potem pozbyć. Mi się podobają bo ładnie wyglądają w bukietach. No i owady je uwielbiają.
To tyle, pozdrawiam i będę obserwować postępy
sylwia_slomc... 22:34, 16 maj 2018

makadamia napisał(a)

Mówisz o tych ostatnich zdjęciach, które wrzuciłam
Ogarniam, i na lipowej, cienistej w tym kierunku idę
Tylko rośliny muszą mi się porozmnażać

Natomiast zauważyłam, że słoneczne rabaty podobają mi się zupełnie inne.
Tutaj lubię właśnie nie kontrast faktur, tylko harmonię, zwiewność, wymieszanie. Lubię jak kwiaty "wylewają się" z rabaty i tworzą jedną, przeplatającą się całość.

Tutaj jest rabata, którą wcześniej już linkowałam - busz
Tutaj też busz
Tutaj jest ze sześć gatunków na rabatce chyba mniejszej od mojej - inna sprawa, że na zdjęciu widać tylko fragment większej całości.

I żeby nie było wątpliwości: ja nie próbuję udowodnić, że moja rabatka jest cudna. Próbuję Was przekonać, że sam pomysł zrobienia "buszu" na takiej małej rabatce nie jest zły, tylko ja nie umiem go zrealizować. A przynajmniej nie od razu.

W każdym razie, po wczorajszych rysunkach Kasi próbowałam zrobić swoją wersję. Wyszło mi coś takiego:

7 gatunków. Jest progres
Co prawda, projekt znowu jest nieaktualny, bo floks, kostrzewa i rogownica, ale to byłby chyba krok w dobrym kierunku, co?

Plan mi się podoba z jednym zastrzeżeniem, rogownica z kostrzewą się zleją w jedno
sylwia_slomc... 22:43, 16 maj 2018

makadamia napisał(a)

I też Ci tak późno kwitł? A przed kwitnięciem wyglądał jak chwast

Późno kwitł, ale listki były dla mnie zaskoczeniem bo takie ładnie zaokrąglone i ciut jakby ząbkowane, zupełnie nie podobne do tych jakich się spodziewałam, myślałam, że będą podobne do ostu
U mnie takie ładne chwasty nie rosną, tylko pokrzywy, osty, skrzyp, podagrycznik, miesoczyk( rogownica pospolita), no i perz w ilościach okrutnych
Toszka 22:44, 16 maj 2018

W nawiązaniu do rozmowy
Azalie cięte w ojczyźnie

cięte w poduchy

żywopłot w kostkę

te poduchy na pewno mają ze 100 lat

boskie kolory azalii zawsze pasują do siebie