Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Brzozowadzie... 13:10, 04 cze 2018

makadamia napisał(a)
i takie tam:

Te dwa takie tamy takie miłe dla oka Na pierwszym super zestaw faktur i odcieni zieleni. Co tam jest na pierwszym planie? A na drugim planie ten cienisty zakątek...Super! Pozdrawiam ciepło.
Pszczelarnia 13:13, 04 cze 2018

Asiu, z tymi miskantami może być jeszcze tak, że one jednak potrzebują zwięzłej (gliniastej, mocnej gleby). Siostra podlewa i 3 rok jak zaklęte stoją.

Fajna duża rabata i kosmetyka fajna się szykuje na niej (piwonie, irysy, łubiny).

Dla mnie świerki to najgorsi wrogowie rabat bylinowych (skrzyp lepszy).

Miałam i cierpiałam przez 15 lat.
makadamia 13:20, 04 cze 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Te dwa takie tamy takie miłe dla oka Na pierwszym super zestaw faktur i odcieni zieleni. Co tam jest na pierwszym planie? A na drugim planie ten cienisty zakątek...Super! Pozdrawiam ciepło.

Na pierwszym zdjęciu patrząc od przodu: dziewięćsił bezłodygowy (jedyna roślina, którą udało mi się wyhodować z nasion), potem rozchodnik, a z tyłu tawuła i kosaćce. Generalnie sadzę tu, co mi zbywa, bo przy robieniu tarasu cała rabata zostanie zniszczona.

Na drugim zdjęciu - mam nadzieję, że masz na myśli połączenie bergenii i śmiałka (rzeczywiście bardzo udane) a nie ten kawał gołego gruntu pod tują, tam daleko z tyłu - stanowiący moje utrapienie i plamę na honorze
makadamia 13:24, 04 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Asiu, z tymi miskantami może być jeszcze tak, że one jednak potrzebują zwięzłej (gliniastej, mocnej gleby). Siostra podlewa i 3 rok jak zaklęte stoją.

Fajna duża rabata i kosmetyka fajna się szykuje na niej (piwonie, irysy, łubiny).

Dla mnie świerki to najgorsi wrogowie rabat bylinowych (skrzyp lepszy).

Miałam i cierpiałam przez 15 lat.

Pewnie masz rację i z miskantami (na to je w takim razie wymienić? prosa? trzcinniki?) i ze świerkiem.
Świerka na razie nie wyrzucę ale już się w myślach zastanawiam, czym by go zastąpić
makadamia 13:26, 04 cze 2018

Monia81 napisał(a)

Też mam porównanie tej odmiany ze zwykłą i też uważam, że dobrze zrobiłam ją kupując, dla mnie jest rewelacyjna, same plusy

zaprawdę, dobrze powiadają: kupujcie sprawdzone odmiany

ogrodowisko nauczyło mnie patrzeć na odmianę rośliny, dlatego w swoim ulubionym sklepie ogrodniczym zaopatruję się tylko w korę i obornik; rośliny są opisane bez odmian, więc nie tykam
sylwia_slomc... 13:31, 04 cze 2018

Włączę się w dyskusję na 5emat zraszania , pkdlewania i zamgławiania.
Do tej pory uważałam tak jak Toszka, że tylko wcześnie rano, nie po liściach bo słońce oparzy, ale... Ostatnio spotkałam koleżankę z forum, Która ma własną szkółkę roślin i dowiedziałam się, że podlewają na pełnym słońcu bo doniczki szybko wysychają i od rana do wieczora wszystko by uschło i po liściach leją ile wlezie, bo nie ma czasu na pieszczenie.
Żadnych oparzeń nie ma bo woda szybko wyparowuje i że tą moją dotychczasową wiedzę między bajki mam włożyć...

I powiem Wam zaczęłam myśleć i obserwować miejscowych potentatów warzywnych i to może być prawda. Jak jeden wszyscy podlewają w pełnym słońcu i na upale, a kapusty, kalarepy, selery i inne nie oparzone i nie zagrzybiałe, a wręcz przeciwnie, świetnie się mają. Potem tak pomyślałam, że przecież nieraz jest burza w dzień na upałach i potem pełne słońce i też rośliny nie poparzone, nie mówiąc o lasach tropikalych, gdzie w samo południe deszcz pada na całego, potem słonko
Monia81 13:31, 04 cze 2018

makadamia napisał(a)

zaprawdę, dobrze powiadają: kupujcie sprawdzone odmiany

ogrodowisko nauczyło mnie patrzeć na odmianę rośliny, dlatego w swoim ulubionym sklepie ogrodniczym zaopatruję się tylko w korę i obornik; rośliny są opisane bez odmian, więc nie tykam

Ja zaczynam mieć tak samo, nie ma opisu z nazwą odmiany rośliny, nie biorę forum radzi, forum uczy, forum rządzi
sylwia_slomc... 13:32, 04 cze 2018

I co i nic rośliny rosną jak głupie, a zdrowe i dorodne. Więc może nie ma potrzeby tych naszych pieszczot z podlewaniem. Co myślicie?
Kasya 13:46, 04 cze 2018

Ja się zawsze boje podlewać miskanty ze mi zgniją...

A dlaczego ja tych rabat nie widziałam jak one ładne są... ??
makadamia 13:54, 04 cze 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
I co i nic rośliny rosną jak głupie, a zdrowe i dorodne. Więc może nie ma potrzeby tych naszych pieszczot z podlewaniem. Co myślicie?

Sylwiu - co do podlewania/zamgławiania to się nie wypowiem. Do tej pory lałam jak mi wygodnie - jak widać z różnym skutkiem

Co wiem na pewno, to że floks podlewany "po ziemi" jest bez mączniaka (tak po prawdzie, prawie wcale nie podlewany), a floks podlewany "po liściach" ma mączniaka prawie po same czubki

A uprawa szkółkarska rządzi się swoimi prawami i nie wszystkie praktyki warte są powielania. Przykładowo: sadzenie w torfie i lanie hektolitrów chemii