Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

malgol 11:01, 13 lip 2018

makadamia napisał(a)
Aaa, jak ekrany, to rozumiałam że wysoko, na pniu, a to ma być żywopłot, tylko niezbyt ścisły, tak? To ok

w końcu dojrzałam do tego żeby zapytać...co to znaczy ciąć w ekrany?? od ziemi czy tylko korona? na płasko? jak??
Zana 11:06, 13 lip 2018

makadamia napisał(a)
Aaa, jak ekrany, to rozumiałam że wysoko, na pniu, a to ma być żywopłot, tylko niezbyt ścisły, tak? To ok

No tak, taki żywopłot, ulistniony od dołu. Uuufff no to dobrze, że ok. Ostatnio coś takiego widziałam na bardzo leśnej działce i wydaje mi się, że dobrze to razem wygląda. U mnie jednak mniej tego lasu, on jest tylko tłem i to z drugiej strony działki.
makadamia 11:12, 13 lip 2018

malgol napisał(a)

w końcu dojrzałam do tego żeby zapytać...co to znaczy ciąć w ekrany?? od ziemi czy tylko korona? na płasko? jak??

tak
a docelowo powinno to wyglądać mniej więcej tak

Bardzo pracochłonny sposób prowadzenia drzew
malgol 11:40, 13 lip 2018

makadamia napisał(a)

tak
a docelowo powinno to wyglądać mniej więcej tak

Bardzo pracochłonny sposób prowadzenia drzew

czyli pień musi być bezlistny i przycinamy tylko korone? Szefowa kiedyś gdzies pisała ,że jaśminowce tnie w ekrany.Nie wyobrazałam sobie tego i nadal nie mogę bo to krzewy przecież...tez mam jaśminowce, wkurzaja mnie bo takie rozchochrańce i te ekrany by mi pasowały, ale nie wiem jak to teraz zrobić.Przyciąc wszystkie gałęzie tak jak na tych pinach a one się będą zagęszczać z czasem w takie ekrany?

to chyba jakaś nieosiagalna dla mnie sztuka...
Kasya 11:44, 13 lip 2018

pierwsze slysze...
mrokasia 11:46, 13 lip 2018

malgol napisał(a)

czyli pień musi być bezlistny i przycinamy tylko korone? Szefowa kiedyś gdzies pisała ,że jaśminowce tnie w ekrany.Nie wyobrazałam sobie tego i nadal nie mogę bo to krzewy przecież...tez mam jaśminowce, wkurzaja mnie bo takie rozchochrańce i te ekrany by mi pasowały, ale nie wiem jak to teraz zrobić.Przyciąc wszystkie gałęzie tak jak na tych pinach a one się będą zagęszczać z czasem w takie ekrany?

to chyba jakaś nieosiagalna dla mnie sztuka...

no właśnie, też mam takiego rozczochranego jaśminowca i nie wiem co z nim zrobić... cięty nie kwitnie...
Kasya 11:48, 13 lip 2018

mrokasia napisał(a)

no właśnie, też mam takiego rozczochranego jaśminowca i nie wiem co z nim zrobić... cięty nie kwitnie...

bo musisz go przyciac zaraz po kwitnieniu zeby zdazyl wypuscic nowe galezie na ktorych zakwitnie w kolejnym roku
malgol 11:52, 13 lip 2018

Kasya napisał(a)

bo musisz go przyciac zaraz po kwitnieniu zeby zdazyl wypuscic nowe galezie na ktorych zakwitnie w kolejnym roku

tak ,tak, trzeba ciąć w czerwcu zaraz po przekwitnięciu, może jeszcze teraz? wtedy kwitnie.Ale te ekrany byłyby fajne nad rabatą. a wnogach zmieściłyby się byliny i nie dawałby krzaczor tyle cienia
mrokasia 12:01, 13 lip 2018

taaak, w zeszłym roku przycięłam go radykalnie ale zbyt późno (chyba właśnie w lipcu) i w tym nie kwitł.

jaśminowca to się chyba nie da poprowadzić nad rabatą bo on nie ma jednej nóżki???
makadamia 12:31, 13 lip 2018

dokładnie tak Kasiu (kontynuuję dyskusję, więc nie będę już odpowiadać na każdy post)

graby to drzewa, pień mają z natury, a i tak nie jestem pewna, czy przypadkiem nie trzeba go regularnie "depilować", żeby utrzymać całość w ryzach.

jaśminowce to krzewy, nie puszczają rozłogów tak szeroko jak np.: lilaki, ale ciąć ich tak, żeby uformować pień (jak np.: z hortensją można zrobić) się nie da.

z tego co czytałam, one są problematyczne do cięcia: nie tnie się ich kosmetycznie, bo wtedy traci się kwitnienie w przyszłym roku, tylko głębokie, odmładzające cięcie co parę lat. W międzyczasie trzeba się pogodzić z "niesfornością"