Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

sylwia_slomc... 12:33, 13 lip 2018

makadamia napisał(a)
Sylwiu, aż się zapytam: czy to co masz to NA PEWNO lespedeza?

W każdym razie - jak bym miała brać, to tylko sadzonkę od Ciebie, bo widzę, że z zakupem to za duże ryzyko

Na 100 procent...trzeba by poczytać jak ją rozmnożyć....
malgol 12:39, 13 lip 2018

mrokasia napisał(a)
taaak, w zeszłym roku przycięłam go radykalnie ale zbyt późno (chyba właśnie w lipcu) i w tym nie kwitł.

jaśminowca to się chyba nie da poprowadzić nad rabatą bo on nie ma jednej nóżki???

Moje krzewy jakos tak dziwnie rosły od początku( pewnie z braku dostatecznej ilości słońca),że właśnie od dołu są łyse. Góra gałęzie maja tylko liście i kwitną. W nogach rosną byliny i trochę zasłaniają te gołe nogi... dlatego pomyślałam,że jest szansa na takie ekrany

szefowa chyba u siebie tnie w ekrany( tak przeczytałam w jakimś wątku)czyli jakos się da
makadamia 12:42, 13 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Na 100 procent...trzeba by poczytać jak ją rozmnożyć....

będziesz próbować?
makadamia 12:47, 13 lip 2018

malgol napisał(a)

Moje krzewy jakos tak dziwnie rosły od początku( pewnie z braku dostatecznej ilości słońca),że właśnie od dołu są łyse. Góra gałęzie maja tylko liście i kwitną. W nogach rosną byliny i trochę zasłaniają te gołe nogi... dlatego pomyślałam,że jest szansa na takie ekrany

szefowa chyba u siebie tnie w ekrany( tak przeczytałam w jakimś wątku)czyli jakos się da

Nawet jeśli się da, to dla mnie bez sensu: na pewno traci przez to kwitnienie, a kwiat to jedyna ozdoba tego krzewu, który ani z liści, ani z pokroju ładny nie jest, ani się nie przebarwia. tylko te kwiaty.

też je uwielbiam i mam w trzech miejscach (porobiłam sadzonki z krzaka, który został usunięty razem z ogrodzeniem) ale powoli dojrzewam do ich wymiany na inne, bardziej dekoracyjne krzewy.
(chociażby derenie, które i kwiat mają, i pokrój i przebarwienie jesienne, tylko nie wiem, czy w mojej ziemi dadzą radę)
malgol 12:53, 13 lip 2018

Asia, derenie to chyba wszędzie dadzą rade. Przecież nawet w zieleni miejskiej są stosowane a tam nikt o nie nie dba specjalnie. Mnie tez trochę te jaśminowce wkurzają bo poza krótkim okresem kwitnienia i tym zapachem to tylko chaos na rabacie robią.Ale póki zyja to nie usune bo nie potrafie zabijać roślin.No tak mam i już.Dlatego tak długi u mnie proces decyzyjny jeśli chodzi o zakupy
makadamia 12:55, 13 lip 2018

ale mnie nie chodzi o te derenie białe (też je mam) tylko o kousa, kwieciste, pagodowe...
rarytasów mi się zachciało
mrokasia 12:55, 13 lip 2018

malgol napisał(a)
Mnie tez trochę te jaśminowce wkurzają bo poza krótkim okresem kwitnienia i tym zapachem to tylko chaos na rabacie robią.Ale póki zyja to nie usune bo nie potrafie zabijać roślin.No tak mam i już.

jak dobrze, że nie tylko ja tak mam
anna_t 13:12, 13 lip 2018

makadamia napisał(a)

To fakt - od kiedy mam dwójkę to w zasadzie skończyły się nieustanne zabawy samochodzikami i klockami (uff).
Za to inne problemy się pojawiły:
"maaaamooooo, on mi nie chce dać zabawki!!!"
"maaaaamoooo, on mnie bije!"
"maaaaamoooo, on na mnie oddycha!"
i tego typu

u mnie
"maaamooo ona na mnie patsi!"
makadamia 13:13, 13 lip 2018

a ja tą cechę poczytuję sobie za wadę, bo mi przeszkadza w dążeniu do pięknego ogrodu
mrokasia 13:18, 13 lip 2018

makadamia napisał(a)
a ja tą cechę poczytuję sobie za wadę, bo mi przeszkadza w dążeniu do pięknego ogrodu

ja też uważam, że z tego punktu widzenia to wada, ale lżej mi, że nie tylko ja taka wadliwa