Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

HannaR 14:21, 13 lip 2018

Tak całkiem wykopać i wyrzucić? Nie miałabym serca. I tak mam wyrzuty sumienia, kiedy posadzę roślinę w niewłaściwym miejscu i ona tam się męczy. Może lepiej przesadzić (jeśli się da) lub podarować sąsiadowi czy teściowej.
malgol 14:26, 13 lip 2018

HannaR napisał(a)
Tak całkiem wykopać i wyrzucić? Nie miałabym serca. I tak mam wyrzuty sumienia, kiedy posadzę roślinę w niewłaściwym miejscu i ona tam się męczy. Może lepiej przesadzić (jeśli się da) lub podarować sąsiadowi czy teściowej.

czyli jest Nas trochę
makadamia 14:49, 13 lip 2018

malgol napisał(a)

No kurcze, przemawia to do mnie .Musze się przemóc

powodzenia, bo mnie to kiepsko idzie
może jak się miejsce zacznie kurczyć...
makadamia 14:50, 13 lip 2018

Grodziu, Haniu, Zoju - miękkie serduszka
Iwk4 14:52, 13 lip 2018

makadamia napisał(a)

raczej dobrze
pisał, że jeśli dana roślina nie spełnia naszych oczekiwań pod względem pokroju, wytrzymałości, koloru czy czegokolwiek, czego od niej oczekujemy, bez skrupułów powinniśmy zastąpić ją inną

już sobie przypomniałam - to był Oudolf
który, o ile dobrze pamiętam, oryginalnie był szkółkarzem, zanim został znanym projektantem
a swój sukces i popularność zawdzięcza m.in. dogłębnej znajomości roślin

Niby tak. Tylko jako szkółkarz roślinki wsadził w doniczki i sprzedał. A my kupujemy za kasę często przemycamy przed mężami, by nie gadali, ile to kasy w ogród ładujemy, a potem co? Wywalić? A gdzie tu miłość do roślin? Nooo, wydać jeszcze można, ze szczerego serca, ale wysyłać paczką, kurierem, to już problem. Bo przesyłka kosztuje tyle, co wypasiona roślinka w szkółce...
Póki miałam kawałek miejsca, sadziłam na zaś na tyłach. Może się przyda, albo to skorzysta, albo na spotkanie brałam. Ale teraz miejsca brak. I problem się robi z wymianami. No, chyba że jakaś roślinka padnie, to co innego.

Ogród estetyczny u mnie w gminie wygrał w tym roku konkurs na najładniejszy ogród. Dokładnie taki opisany na blogu
makadamia 15:00, 13 lip 2018

Bo to zależy, czy napędza nas miłość do ogrodu, czy miłość do roślin - to jest subtelna różnica

Ja deklaruję miłość do ogrodu, a mimo to i tak roślin żal
zoja 15:01, 13 lip 2018

Iwonka w 100% podpisuję się pod tym co napisałaś
malgol 15:03, 13 lip 2018

makadamia napisał(a)
Bo to zależy, czy napędza nas miłość do ogrodu, czy miłość do roślin - to jest subtelna różnica

Ja deklaruję miłość do ogrodu, a mimo to i tak roślin żal

Ja i jedno i drugie stad ten problem w podejmowaniu ostatecznych decyzji
Margerytka40 15:10, 13 lip 2018

Ja teściowej nie mogę dać bo niestety (albo stety?)mieszkamy na jednej działce ale inna rodzina jest szczęśliwa z rewolucji i z faktu ,że rozdaję roślinki
Gruszka_na_w... 20:36, 13 lip 2018

makadamia napisał(a)

pisał, że jeśli dana roślina nie spełnia naszych oczekiwań pod względem pokroju, wytrzymałości, koloru czy czegokolwiek, czego od niej oczekujemy, bez skrupułów powinniśmy zastąpić ją inną

już sobie przypomniałam - to był Oudolf
który, o ile dobrze pamiętam, oryginalnie był szkółkarzem, zanim został znanym projektantem
a swój sukces i popularność zawdzięcza m.in. dogłębnej znajomości roślin

A on to pisał jeszcze jako szkółkarz? (to wyjaśniałoby promowanie rewolucji ogrodowych)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies