Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

mrokasia 19:09, 19 lip 2018

makadamia napisał(a)

tardiva z kolei znowu za wysoka w to miejsce:

A wg mnie wcale nie jest za wysoka jak się odejmie wysokość donicy - korona wyjdzie akurat tam gdzie te otwory w ścianie domku. W dodatku ja bym dokupiła jeszcze 2 sztuki i posadziła rzędem - stworzyłyby piętro i przysłoniły ten domek.
TAR 20:30, 19 lip 2018

mnie sie ta kalina bardziej tu widzi, na wczesniejszym zdjeciu troche ginie wsrod innych roslin

Zana 20:39, 19 lip 2018

Co do kaliny (imponująca jest) podoba mi się miejsce w rogu, zamiast kruszyny.
Tardivę zostawiłabym na lipowej, a pod wiatę kupiłabym chyba dwie sztuki jakiejś hortensji na niższym pniu.
makadamia 20:53, 19 lip 2018

Czyli mamy remis w sprawie kaliny

Ona w obydwóch tych miejscach dobrze wygląda, dlatego się nie dziwię
Czy będzie miało znaczenie, jeśli dodam, że pod ogrodzeniem, w tym rogu obok cisa, planuję robić dużą plamę trzcinnika overdam?

co do hortensji - mam wrażenie, że tardiva w obu planowanych miejscach jest ciut za wysoka. early sensation jest z kolei w obu za niska, ale ją mogę cięciem wyprowadzić na niewielki pieniek. tardivy nie przytnę

ale - skorygujcie mnie, jeśli się mylę - early sensation szybko się przebarwi na różowo, a tardiva chyba zostaje biaława. I z tego względu wolałabym chyba tardivę na lipowej.

Kasiu, jak wiesz, ja jestem wybitnie anty-szpalerowa
Za hortensją trzymam miejsce na jakiegoś wypasionego derenia ale to już nie w tym roku
makadamia 20:58, 19 lip 2018

Zana napisał(a)
Co do kaliny (imponująca jest) podoba mi się miejsce w rogu, zamiast kruszyny.
Tardivę zostawiłabym na lipowej, a pod wiatę kupiłabym chyba dwie sztuki jakiejś hortensji na niższym pniu.

czyli 2:1 dla rogu
(pisałyśmy w tym samym czasie)

z hortensjami to mam trochę tak, że one są bardzo masywne i wolałabym je dawać po jednej w różnych punktach ogrodu, niż kilka w jednym miejscu. Boję się, żeby nie było "za ciężko".
Chciałabym za to dodać nieco lekkości przez wprowadzanie traw, ale ciężko mi to idzie ze względu na małe rabaty i mało słońca.
Gruszka_na_w... 22:02, 19 lip 2018

Nie wyznaję się na roślinach z nogami, więc głosu nie zabieram. Dostrzegam tylko, że kalina ma nogę jak stąd do nieba.
A dlaczego przy tym domku nie może być zwykła Tardiva? U mnie rośnie sobie podsadzona Palibinami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasia_CS 01:56, 20 lip 2018

Wg mnie kalina w miejsce kruszyny najbardziej pasuje
makadamia 07:33, 20 lip 2018

3:1.
A już prawie byłam zdecydowana sadzić pod dachem
Nie dość, że brakowało tam tego wyższego piętra, tak jak mówiłyście kiedyś, to jeszcze się zaczęłam zastanawiać, jak ja będę przycinała tą kalinę

Haniu, ja też pierwotnie nie planowałam żadnych "szczepionych" i "na nóżce". Ogród miał być bardziej naturalny. Ale brakuje mi miejsca na wszystkie chciejstwa i muszę sadzić piętrowo

Zwykła tardiva? W sensie: bez pieńka? No nie może być, bo takiej nie mam. Ta na pniu jest jednak bardzo wysoka i byłby za duży prześwit pomiędzy nią a tawułami niżej

Pożyczyłam kartę. Nie mam sumienia tak Was katować tymi zdjęciami z komórki

kalina w rogu i early sensation pod ścianą;
w sumie, jak piszą, że ona do dwóch metrów potrafi dojść, to akurat dosięgnęłaby do okapu.
Pytanie, czy akurat w tym miejscu urośnie tyle. Porównajcie, jaką wielkość ma floks w tym miejscu, a jaką - na mikro rabatce:

I jeszcze tardiva na lipowej:

słabo ją widać, bo tło jeszcze nie urosło.
jak urośnie, to będzie trochę wystawała ponad żywopłot (przyszły) ale w sumie... czy to coś przeszkadza? Będzie ten akcent, którego tak chciałam
Margerytka40 07:51, 20 lip 2018

Mnie też się wydaje ,że to ostatnie ustawienie najlepsze Asiu,przy tarasie miałaś chyba w zamyśle lilaki?
makadamia 08:04, 20 lip 2018

tak dokładnie, to miałam w zamyśle wcześnie kwitnący, przebarwiający się jesienią i najlepiej pachnący krzaczek na nóżce na tyle wysokiej, żeby się pod nim zmieściły wysokie byliny