Asiu, znowu napiszę o przestrzeni. To nie będzie tak, że skopiuje się wybrany plan rabaty 3x4 metry i będzie to wyglądało pięknie, bo na żadnym z tych zdjęć takiej rabaty nie ma. Efekt robią te wijące się kamienne ścieżki i przestrzeń z akcentami innymi niż byliny. Bylinówka musi mieć oddech. Na niewielkiej przestrzeni zawsze będzie na niej coś, co nas będzie drażniło. W masie, te drobiazgi będą niezauważalne. Oko biegnie dalej, do zakrętu, do drzewa.
Tak, mam świadomość, że mały ogródek potrzebuje czegoś więcej niż kilka bylin - trzeci wymiar
Duży zresztą też
Tym niemniej, jeśli ktoś chce kwiatki a nie chce mieć dużo roboty, to to jest dobry punkt startowy.
Nie bedzie to zle wygladadac, w zadnym badz razie. Ze nie bedzie Cie zadowalac, to inna kwestia. Potraktuj to jako plan z, jak nie wypala wersje a, b, c...
Asiu - u ciebie wbrew pozorom są dosyć trudne warunki na nasadzenia. Działka nie jest ogromna, zarośnięta przez ogromne drzewa co powoduje, że jest mało światła a gleba się szybko wyjaławia i korzenie drzew daleko sięgają. Może jednak warto pomyśleć o wycięciu kilku - nawet 1-2 sztuki z frontu dużo by dało. Wiem, że to trudna decyzja ale może być tak, że zostawiając tak jak jest, dojdziesz z planem roślinnym do litery Z ))