Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 10:00, 22 sty 2019

Trzeba się dobrze schylić, żeby te ramy objąć obiektywem

A te drugie, starsze, są do wycinki
mikina34 13:32, 22 sty 2019

Asia, chciałbym mieć takie ramy i narzekać , pfff... Ja mam za to "pas startowy" jak to pięknie ujęła Toszka, jak masz lotnię zapraszam
makadamia 13:42, 22 sty 2019

Monia, ja mam po prostu mały ogródek - u mnie małe drzewko wyglada na duże, a u Ciebie duże wygląda na małe.

Byłam już u Ciebie, klona podziwiałam, "pasowi startowemu" przyklasnęłam po cichu, ale nic się nie odzywam, dopóki nie sama nie wyrazisz zdecydowanej chęci na zmianę stanu rzeczy
mikina34 13:18, 23 sty 2019

makadamia napisał(a)
Monia, ja mam po prostu mały ogródek - u mnie małe drzewko wyglada na duże, a u Ciebie duże wygląda na małe.

Mądrego to aż miło posłuchać

makadamia napisał(a)

Byłam już u Ciebie, klona podziwiałam, "pasowi startowemu" przyklasnęłam po cichu, ale nic się nie odzywam, dopóki nie sama nie wyrazisz zdecydowanej chęci na zmianę stanu rzeczy

Asia, Ty się nie ograniczaj, wal śmiało, bez krempacji, sama widzisz, że zmiany są potrzebne, pragnę ich jak kania dżdżu , a jak będzie mus będę chłopa przekabacać swoimi sposobami
W weekend będę na działce, pomierzę i naniosę na kartkę w miarę możliwości gdzie co jest, na pewno będzie łatwiej działać.
Pszczelarnia 13:37, 23 sty 2019

Makadamiu, potrzebuje pomocy/inspiracji: chcę podłogę mdłą świerkową zmienić na inny kolor (sufit też świerkowy ale rozbielony). I stanęłam w miejscu z pomysłami.
makadamia 13:47, 23 sty 2019

mikina34 napisał(a)

pewno będzie łatwiej działać.

Zdecydowanie łatwiej
A nie macie tam jakiejś dokumentacji - projektu, mapy geodezyjnej - którą można by się było wspomóc? W ostateczności zdjęcia satelitarne z googla można wrzucić
makadamia 13:49, 23 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Makadamiu, potrzebuje pomocy/inspiracji: chcę podłogę mdłą świerkową zmienić na inny kolor (sufit też świerkowy ale rozbielony). I stanęłam w miejscu z pomysłami.

Uuu, trudny temat zapodałaś! Przeczytałam właśnie u Ciebie o kłopotach z tym świerkiem. Spróbuję coś wyszukać na jutro.
Pszczelarnia 17:10, 23 sty 2019

A ja tymczasem cytuję Ciebie od Gabrysi (mam jakieś przemyślenie):
"Ewciu, bo ja chcę ten luz flancować z Anglii, a nie Niemiec

Ale niestety, bardziej prawdopodobne jest to, że przyjdzie do nas moda na te szpitalne łóżka i tory kolejowe, niż na omszone schody"

Myślę, że my za mało mamy wzorców tych omszeń. Brak odniesienia kulturowego. Stare się rozleciało albo zostało zburzone i natychmiast stawia się nowe "ładne" (ogrody, domy, paleniska, altany, furki i bramki, pomniki, meble).

Czym jest luz w ogrodzie? Dopuszczeniem chwastów do głosu gdzieniegdzie, liści na rabatach, chwastó w trawniku, luz to uznanie swojej koncepcji zagospodarowania tego ogrodu, swojego stylu nasadzeń i dodatków materialnych.

Mnie się wydaje, że ja "mam luz" a miałam przygodę: elektryk - energetyk plombuje liczniki i zza furki się przedstawia na głos i mówi, że musi wejść. Ja zapraszam "proszę, furtka otwarta, nie ma psów". On rozgląda się bezradnie dookoła i pyta "ale po trawie mogę przejść?" .

To jest chyba takie relatywne. Chwastów w kostce nie znoszę (a na rabatach tak).

Co do tego świerka: są też takie stare bale bardzo ściemniałe - może do nich się dopasować?). Obok jest już towarzystwo dębu bielonego albo zwykłego.

EDIT: co do tego luzu - może my mamy na myśli patynę ogrodową?
makadamia 10:09, 24 sty 2019

Ewciu, myślę że trafiłaś w sedno z tą patyną.
U nas są najczęstsze dwie opcje: albo wszystko na sztywno, wypolerowane i wychuchane albo totalne zaniedbanie. Brak przykładów właśnie takiej patyny.
Być może dlatego, że taka ładna patyna robi się na szlachetnych, naturalnych materiałach, które są drogie i w związku z tym - mało popularne.

Na pocieszenie może jednak dodam, że u Amerykanów też nie widzę skłonności do luzu i patyny - oni lubią mieć "odpicowane na wysoki połysk".

W sprawie świerka napiszę u Ciebie.
Toszka 10:16, 24 sty 2019

W kwestii patyny to prawdopodobnie zdanie mojego eMa może być wyartykułowaną opinią "grupy reprezentacyjnej" postrzegającą patynę jako formę=przejaw zaniedbania i starzyzny ale bez ujęcia tego jako czegoś szlachetnego... Wszelkie formy patyny dla niego są synonimem rupiecia i zaniedbania.
No i takiego nijak nie przekonasz, że jest inaczej. Dodam dla rozjaśnienia sytuacji, że pedantem nie jest