Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Anda 11:04, 11 mar 2019

makadamia napisał(a)

No wiem, wiem.
Ale jak widać większy kawałek ogrodu, nawet jeśli kąt widzenia jest podkręcony, głębia, podświetlenie, to nie mam takiego wrażenia.

Anula robi fajne zdjęcia ogrodom. Ładnie oddają "ducha miejsca" i wydobywają całą jego urodę.

Pszczółka również pięknie pokazuje swój ogród. Nie mówiąc nawet o Danusi, bo i Bukszpanowy i swoją Anglię cudownie pokazuje. Jeszcze parę innych osób świetnie pokazuje ogrody

Dużą rolę gra światło. W ogrodach z bogatym drzewostanem i światłocieniem jest łatwiej o klimat. Oudolfoskie prerie już całkiem inaczej wyglądają na zdjęciach. Inny klimat.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 11:06, 11 mar 2019

makadamia napisał(a)

a możesz mi wskazać, jak jej szukać? Bo nie mam jej polubionej?

Też dochodzę do wniosku, że na wiosnę to żółte kolory lepsze.
Ten irysek fioletowy śliczny, ale za ciemny, jak na tą porę roku
wrzuć mi na PV jak cię szukać na fajsie bo to takie łatwe nie jest
Margerytka40 11:07, 11 mar 2019

Ja jeszcze teraz krokusy przesadzałam, kwitnące. Wykopywałam całymi kępkami razem ze sporą bryłą ziemi. Co będzie to będzie
inka74 11:08, 11 mar 2019

makadamia napisał(a)

Jak się wychyla, to zaraz zostanie brutalnie skrócone
Pokazałam
już 11 worów nazbierałam tego co się nadto wychyla lub zaśmieca
makadamia 11:21, 11 mar 2019

Anda napisał(a)

Pszczółka również pięknie pokazuje swój ogród. Nie mówiąc nawet o Danusi, bo i Bukszpanowy i swoją Anglię cudownie pokazuje. Jeszcze parę innych osób świetnie pokazuje ogrody

Dużą rolę gra światło.

Ooo tak

Podałam przykład Anuli, bo tylko w jej przypadku miałam możliwość porównać wersję zdjęciową z oryginałem

makadamia 11:24, 11 mar 2019

Margerytka40 napisał(a)
Ja jeszcze teraz krokusy przesadzałam, kwitnące. Wykopywałam całymi kępkami razem ze sporą bryłą ziemi. Co będzie to będzie

Pewnie przeżyją.

O, przypomniało mi się, że ostatnio oglądałam Gardeners World z zeszłego roku i przeżyłam prawie szok, jak Monty powiedział, że przebiśniegi dzieli się pod koniec kwitnięcia, a nie po zaschnięciu liści. I sadzi od razu, a nie na jesieni. Ciekawe czy tylko przebiśniegi, czy jeszcze jakieś inne kwiatki
makadamia 11:25, 11 mar 2019

inka74 napisał(a)
już 11 worów nazbierałam tego co się nadto wychyla lub zaśmieca

I w kompostowniku się nie mieści?
Anda 11:27, 11 mar 2019

makadamia napisał(a)

Pewnie przeżyją.

O, przypomniało mi się, że ostatnio oglądałam Gardeners World z zeszłego roku i przeżyłam prawie szok, jak Monty powiedział, że przebiśniegi dzieli się pod koniec kwitnięcia, a nie po zaschnięciu liści. I sadzi od razu, a nie na jesieni. Ciekawe czy tylko przebiśniegi, czy jeszcze jakieś inne kwiatki

U nas targi przebiśniegów i ciemierników zawsze odbywają się na wiosnę, więc przypuszczam, że ciemierników też może to dotyczyć.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 11:27, 11 mar 2019

A narcyzy Ci wyszły? Co dzień z lupą szukam i nic
makadamia 11:33, 11 mar 2019

No, z ciemiernikami to w ogóle insza sprawa. Nawet nie wiem, czy je się w ogóle dzieli.
Toszka dawała mi siewki