Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Poppy 10:49, 12 mar 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Niech żyje łacina! Przynajmniej w ogrodnictwie (botanice) ma szanse na poważanie.
Species - po prostu gatunek.

O tych spostrzeżeniach ciemiernikowych to warto wątek zrobić. Bo to kopalnia wiedzy jest.

Moja babcia z łąki przynosiła narcyzy właśnie kwitnące i tak sadziła. Niesamowite w tej opowieści jest to, że i u nas rosły one w sposób znaturalizowany już dawno, dawno temu.

Tak, niech zyje lacina, mnie tylko meczy zmiana nazw, badaja teraz rosliny genetycznie i cuda wianki wychodza Czesc astrow to teraz Symphyotrichum, moje Sedum to od jakiegos czasu to Hylotelephium, a swojska Dicentra to Lamprocapnos, ale porzadek musi byc. Chociaz w glowie mam balagan, nowych nie pamietam, oswajam b powoli

No wlasnie, gatunek, dzieki, czasami brakuje mi slowa.

No wlasnie, skads nasze babcie mialy te wiedze o narcyzach, wlasnie z przyrody je otaczajacej. Ja b zaluje, ze nie zdazylam na te tematy z babcia pogadac, ona miala takie naturalistyczne zapedy wlasnie, takie z serca plynace, i tak zapamietalam jej ogrodki wlasnie, totalnie odmienne od wszystkiego, co wczesniej widzialam.

O ciemniernikach sobie notuje powoli, u Ciebie w watku duzo padlo w temacie, a nowy osobny watek by sie przydal.
Poppy 10:52, 12 mar 2019

makadamia napisał(a)

Na razie mam zakaz ruszania tego murku. Muszę na jakimś innym zaniedbanym/niedopracowanym fragmencie ogrodu się wyżyć. W zasadzie możliwości nie brakuje

Masz juz mgliste pojecie, ktory fragment? Na pewno bedzie sie dzialo.
Ale wiesz, cieszy mnie, ze ta rabata pod murem przerwa kolejny rok, zasluzyla sobie
Gruszka_na_w... 17:50, 12 mar 2019

Poppy napisał(a)

Ale wiesz, cieszy mnie, ze ta rabata pod murem przerwa kolejny rok, zasluzyla sobie

Ja też się cieszę, bo zapewnia ładny widok z okna kuchennego. Bardzo udane zestawienia tam rosną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 07:47, 13 mar 2019

inka74 napisał(a)
w kompostowniku tulipany rosną wyrzuciłam takie małe cebulki i te listki puściły. I ma 11 worów gałęzi to za mały kompostownik i nie mam rozdrabniacza ręcznie nie do poczięcia.

U mnie tylko pomidory i ziemniaki kiełkują
makadamia 07:51, 13 mar 2019

mikina34 napisał(a)

Ty to jak nikt umiesz człowieka ściągnąć na ziemię Dzięki Asia za postawienie do pionu

Przepraszam!
Zawsze można uznać, że kupujemy "na rozmnożenie". W przypadku krokusów, irysów powinno się udać.

Ale zasadniczo, cebulowych trzeba kupować naprawdę dużo
makadamia 07:55, 13 mar 2019

Poppy napisał(a)

Mam takie miejsce za domem, gdzie jest kompletne burdello bum bum.
Już w zeszłym roku eMa męczyłam, żeby się zabrał za pocięcie karp, wywiezienie złomu itd. W tym roku przycisnę go mocniej
makadamia 07:55, 13 mar 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ja też się cieszę, bo zapewnia ładny widok z okna kuchennego. Bardzo udane zestawienia tam rosną.

Z drzewkami jednakowoż te widoki byłyby ładniejsze
makadamia 07:57, 13 mar 2019

Magleska napisał(a)
kurczę ….ile stron natrzaskanych ... ale przeczytałam ….trochę w pracy ,teraz resztę ….
piękne krokusiki -te fotki z bliska cudo ,ale wole takie całej rabaty
porządeczek masz jak ta lala …..

A skąd?! Jaki tam porządek Aby tylko ogarnięte
Brzozowadzie... 20:01, 13 mar 2019

Ja też u Ciebie cały czas nadrabiam tyły. Chwilę nie zajrzę i zaraz kilkadziesiąt stron Ale dobrze, jest co czytać. Też czekam na mojego ciemiernika od Toszki - zbiera się do kwitnięcia. ale się cieszę! Na pozostałe trzy poczekam chyba do przyszłego roku.
Rabata pod murkiem świetna. Piękne kompozycje. Fajnie, że jeszcze rok pożyje
Zana 21:38, 13 mar 2019

makadamia napisał(a)

Anula robi fajne zdjęcia ogrodom. Ładnie oddają "ducha miejsca" i wydobywają całą jego urodę.

Ooooj, jakże mi miło (jeśli to o mnie)

Booooszsze ile stron.