Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Pszczelarnia 15:08, 11 mar 2019

Poppy napisał(a)

Mam braki w nazewnictwie polskim, u nas te male to reticulata, a holandica, albo dutch to takie pozniejsze, wyzsze, i te mam.
Tez zaczynam lubic narcyzy bardziej Z tych samych powodow, ha ha. A tulipany zamierzam kupic te 'species', czyli dzikie, sa mniejsze, ale niezawodne.

Niech żyje łacina! Przynajmniej w ogrodnictwie (botanice) ma szanse na poważanie.
Species - po prostu gatunek.

O tych spostrzeżeniach ciemiernikowych to warto wątek zrobić. Bo to kopalnia wiedzy jest.

Moja babcia z łąki przynosiła narcyzy właśnie kwitnące i tak sadziła. Niesamowite w tej opowieści jest to, że i u nas rosły one w sposób znaturalizowany już dawno, dawno temu.

tulucy 15:48, 11 mar 2019

Mnie tam taki mur pasuje, ładniejszy jak u mnie (ja mam tyły ogrodzenia sąsiadów, cegła klinkierowa, czerwona, ale ta "lewa" strona, nikt tego nie równał dodatkowo, więc zaprawa z fug wystaje, a do tego wszystkiego jest tam jeszcze altana śmietnikowa w pakiecie).

Jakbym miała taki murek, to zrobiłabym jak Iwonka listwy albo jak Ryska do powojników - ona chyba "gorszą" ściankę u siebie posiada. Na białym tle powojniki miodzio...
Pszczelarnia 16:17, 11 mar 2019

makadamia napisał(a)

No ładne, ale powiem Ci, że niezbyt lubię takie zbliżenia.
Mam wrażenie, że to oszustwo, bo w rzeczywistości wszystkie zdjęcia były robione tu:

Mimo zbliżenie nie widzę dokładnie co tu rośnie.
makadamia 18:01, 11 mar 2019

Bo wszystko jeszcze przykryte stroiszem
Może jak ten tydzień się skończy, to poodkrywam.
Jeden rodek wkrótce dostanie do towarzystwa drugi
Pod stroiszem azalie, większość z zeszłego roku, więc jeszcze nie wiem jak się sprawią.
Między azaliami rozplenice - też będę jeszcze dzieliła.
A na samym dole teraz widać krokusy, a rozrastać się będą jeszcze modrzewnica i/lub epimedium.
Przy samej ścieżce rosną trzy świerki globosy, które wywalę czym prędzej i tylko zastanawiam się, czy warto je wieźć i sadzić na działce czy od razu do worka zutylizować. Zaczęły mi łysieć i się przerzedzać. Może czymś prysnąć powinnam?

Aaa, i jeszcze dwie sztuki orszeliny tu rosną. Też na razie przykryte.
Generalnie, nie jest to "naturalistyczna" rabata, w tym sensie że nie naśladuje natury.
Ale doszłam do wniosku, że same różaneczniki w masie wyglądają nudno i ponuro (wiem, narażam się). Więc wymyślałam przełamanie ich trawami. I to jest chyba dobry kierunek, tylko traw potrzebuję więcej. Na tym stanowisku lepsze byłyby molinie ale trudno.
makadamia 18:03, 11 mar 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Niech żyje łacina! Przynajmniej w ogrodnictwie (botanice) ma szanse na poważanie.
Species - po prostu gatunek.

O tych spostrzeżeniach ciemiernikowych to warto wątek zrobić. Bo to kopalnia wiedzy jest.

Moja babcia z łąki przynosiła narcyzy właśnie kwitnące i tak sadziła. Niesamowite w tej opowieści jest to, że i u nas rosły one w sposób znaturalizowany już dawno, dawno temu.

Ciekawe, czy u mnie narcyzy będą się chciały naturalizować...
Oby
makadamia 18:04, 11 mar 2019

tulucy napisał(a)

Jakbym miała taki murek, to zrobiłabym jak Iwonka listwy albo jak Ryska do powojników - ona chyba "gorszą" ściankę u siebie posiada. Na białym tle powojniki miodzio...

Na razie mam zakaz ruszania tego murku. Muszę na jakimś innym zaniedbanym/niedopracowanym fragmencie ogrodu się wyżyć. W zasadzie możliwości nie brakuje
makadamia 18:05, 11 mar 2019

MartaKozak napisał(a)
Co do ciemiernikow to jeszcze dorzuce od siebie. 3 lata temu kupilam 2 ladne sadzonki, wysialy mi sie same i teraz mam prawie 30 sz.
Trzeba tylko uwazac z pieleniem bo jak sa male to strasznie blusz przypominaja, ktory zawziecie usuwam u siebie

Takiego plonu to chyba nawet Toszka nie ma
Magleska 18:10, 11 mar 2019

kurczę ….ile stron natrzaskanych ... ale przeczytałam ….trochę w pracy ,teraz resztę ….
piękne krokusiki -te fotki z bliska cudo ,ale wole takie całej rabaty
porządeczek masz jak ta lala …..
inka74 23:16, 11 mar 2019

makadamia napisał(a)

I w kompostowniku się nie mieści?
w kompostowniku tulipany rosną wyrzuciłam takie małe cebulki i te listki puściły. I ma 11 worów gałęzi to za mały kompostownik i nie mam rozdrabniacza ręcznie nie do poczięcia.
mikina34 08:56, 12 mar 2019

makadamia napisał(a)

Paczkę - czyli 10 sztuk? To i dobrze że nie wzięłaś
No chyba żebyś sadziła do donic.
Na rabatę mniej niż 200 sztuk takiej drobnicy to w ogóle nie ma sensu rozważać. I mówię o swoich maleńkich rabatkach, a nie Twoich hektarach
(...)
A drugi powód, to ten króry podała Margerytka. Jeśli masz w planach przeróbki rabat, to za cebulowe się nie zabieraj, bo będą tylko przeszkadzały.

Ty to jak nikt umiesz człowieka ściągnąć na ziemię Dzięki Asia za postawienie do pionu