Nie chcę Ci wprowadzać nowych gatunków, chodzi mi o harmonijne rozłożenie plam kolorystycznych na rabacie. Ja bym coś tam dodała/podmieniła ale jak Ciebie nie przekonałam to zastawisz tak jak jest.
Sprawdziłam, mam kupionego tatarskiego Woodcreek. Ten, który posiadam od dawna to chyba szerokolistny, rozeta liści 40cm.
Suchy cień, coś dokładniej by się przydało, ale np. brunery, świecznica sercolistna, żurawka owłosiona, bodziszek Enderssa.
Nienienie - do poprawienia "plam kolorystycznych" jestem jak najbardziej przekonana, tylko najpierw chcę spróbować wykorzystać te rośliny które mam. Jak się nie sprawdzą, to wtedy będę wymieniać.
Ale żałuję, że jak kupowałam swojego zatrwiana, to nie wiedziałam o odmianie woodcreek. Faktycznie rozmiarowo lepiej by pasował do mojego ogródka.
A do suchego cienia: mam już i brunnerę, i tiarellę, i bergenię i serduszkę - wszystko kwitnie wiosną. Trochę później kwitnie parzydło (uwielbiam je, tylko mogłoby kwitnąć dłużej), a jeszcze później kwitnie mi świecznica - ale ona strasznie się męczy na moich piaskach. Podobnie zresztą jak tawułki. Orliki, zawilce też nie chciały mi kwitnąć pod drzewami. Jeszcze może jarzmianki bym spróbowała i to byłby chyba koniec prób z kwiatkami w cieniu
Wypróbuj jeszcze Anemone tomentosa 'Robustissima' . U mnie daje radę na suchym stanowisku przy drzewach. Jedynie podczas kwitnienia trzeba troszkę mocniej podlewać.
Ja tak mam! Mam wolnostojący stary garaż ok. 50 m2 więc wielki, podzielony na trzy pomiezczenia, zdecydowanie nie przeznaczony do parkowania auta, tylko na wszelakiej maści graty, sprzęty, drewno etc. Mega polecam!
Ooo, ideał: zawilec, różowy i pojedynczy. I w dodatku dostępny w Zielonych Progach (już sprawdziłam)
Jeśli nie pod lipami, to na pewno gdzieś go wykorzystam.
Pod lipami może być problem, bo przypomniałam sobie, że jak dwa lata temu posadziłam tam zawilca, to się odwracał przodem do ulicy, a tyłem do mnie
Bodziszek miał tak samo.
Dlatego tak boleję nad tym, że tawułki i świecznice nie chcą ze mną współpracować - one nie mają przodu i tyłu