Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

laurowisnia 15:29, 28 mar 2019

makadamia napisał(a)

Nie wiem, czy ten mój zatrwian ma jakąś odmianę. Chyba nie. Kupiłam go w zeszłym roku jesienią i jeszcze nie kwitł. A jestem go bardzo ciekawa, bo pokrój ma chyba jak mikołajek: niziutka rozeta z liści przy ziemi i tylko pędy kwiatowe idą wysoko. Co oznacza, że kiedy nie kwitnie, to nie zabiera miejsca na rabacie

Przed wszelkimi nowymi propozycjami kwiatków będę się bronić rękami i nogami. U mnie problem nie polega na złym doborze gatunków roślin, tylko na tym, że tych gatunków mam ogólnie za dużo.

No chyba że możesz polecić coś, co będzie kwitło w suchym cieniu - tych mi zawsze brakuje

Nie chcę Ci wprowadzać nowych gatunków, chodzi mi o harmonijne rozłożenie plam kolorystycznych na rabacie. Ja bym coś tam dodała/podmieniła ale jak Ciebie nie przekonałam to zastawisz tak jak jest.

Sprawdziłam, mam kupionego tatarskiego Woodcreek. Ten, który posiadam od dawna to chyba szerokolistny, rozeta liści 40cm.

Suchy cień, coś dokładniej by się przydało, ale np. brunery, świecznica sercolistna, żurawka owłosiona, bodziszek Enderssa.
Pszczelarnia 12:33, 29 mar 2019

makadamia napisał(a)

Usprawiedliwia - nie, wyjaśnia - tak

Nie lubię kultur in vitro - czyli grzebania w genetyce. Więc pozostaje mi usprawiedliwienie (jak u Lutra).

makadamia 13:41, 29 mar 2019

laurowisnia napisał(a)

Nie chcę Ci wprowadzać nowych gatunków, chodzi mi o harmonijne rozłożenie plam kolorystycznych na rabacie. Ja bym coś tam dodała/podmieniła ale jak Ciebie nie przekonałam to zastawisz tak jak jest.

Sprawdziłam, mam kupionego tatarskiego Woodcreek. Ten, który posiadam od dawna to chyba szerokolistny, rozeta liści 40cm.

Suchy cień, coś dokładniej by się przydało, ale np. brunery, świecznica sercolistna, żurawka owłosiona, bodziszek Enderssa.

Nienienie - do poprawienia "plam kolorystycznych" jestem jak najbardziej przekonana, tylko najpierw chcę spróbować wykorzystać te rośliny które mam. Jak się nie sprawdzą, to wtedy będę wymieniać.

Ale żałuję, że jak kupowałam swojego zatrwiana, to nie wiedziałam o odmianie woodcreek. Faktycznie rozmiarowo lepiej by pasował do mojego ogródka.

A do suchego cienia: mam już i brunnerę, i tiarellę, i bergenię i serduszkę - wszystko kwitnie wiosną. Trochę później kwitnie parzydło (uwielbiam je, tylko mogłoby kwitnąć dłużej), a jeszcze później kwitnie mi świecznica - ale ona strasznie się męczy na moich piaskach. Podobnie zresztą jak tawułki. Orliki, zawilce też nie chciały mi kwitnąć pod drzewami. Jeszcze może jarzmianki bym spróbowała i to byłby chyba koniec prób z kwiatkami w cieniu
makadamia 13:43, 29 mar 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Nie lubię kultur in vitro - czyli grzebania w genetyce. Więc pozostaje mi usprawiedliwienie (jak u Lutra).

Oj Ewciu. Te narzekania to takie trochę rytualne. My na nich. Oni na nas.
Ale jakoś razem jedziemy na tym wózku
Anda 14:16, 29 mar 2019

Wypróbuj jeszcze Anemone tomentosa 'Robustissima' . U mnie daje radę na suchym stanowisku przy drzewach. Jedynie podczas kwitnienia trzeba troszkę mocniej podlewać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eVka 14:24, 29 mar 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
A wiecie, naszła mnie jeszcze jedna myśl, wynikająca z obserwacji sąsiednich domów z garażami. Otóż wszyscy nasi sąsiedzi mają dwustanowiskowe garaże, w których, w najlepszym układzie, parkują maksymalnie jeden samochód, a drugi zwykle stoi obok... Domyślacie się pewnie , dlaczego... Z tego względu odciągamy budowę garażu w czasie, i tak pewnie będę musiała parkować obok niego A może po prostu lepiej od razu zbudować jakiś solidny magazyn. Przynajmniej nazwa będzie adekwatna

Ja tak mam! Mam wolnostojący stary garaż ok. 50 m2 więc wielki, podzielony na trzy pomiezczenia, zdecydowanie nie przeznaczony do parkowania auta, tylko na wszelakiej maści graty, sprzęty, drewno etc. Mega polecam!
eVka 14:28, 29 mar 2019

Mogę tylko dopowiedzieć o suchym cieniu, że nie polecam runianki japońskiej, pokłada się w suchym cieniu i trzeba ciągle podlewać.
makadamia 14:28, 29 mar 2019

Ooo, ideał: zawilec, różowy i pojedynczy. I w dodatku dostępny w Zielonych Progach (już sprawdziłam)

Jeśli nie pod lipami, to na pewno gdzieś go wykorzystam.
Pod lipami może być problem, bo przypomniałam sobie, że jak dwa lata temu posadziłam tam zawilca, to się odwracał przodem do ulicy, a tyłem do mnie
Bodziszek miał tak samo.
Dlatego tak boleję nad tym, że tawułki i świecznice nie chcą ze mną współpracować - one nie mają przodu i tyłu
makadamia 14:29, 29 mar 2019

effka napisał(a)
Mogę tylko dopowiedzieć o suchym cieniu, że nie polecam runianki japońskiej, pokłada się w suchym cieniu i trzeba ciągle podlewać.

A to dobrze że napisałaś, bo wszyscy ją do cienia zachwalają i miałam ją wypróbować
makadamia 14:30, 29 mar 2019

effka napisał(a)

Ja tak mam! Mam wolnostojący stary garaż ok. 50 m2 więc wielki, podzielony na trzy pomiezczenia, zdecydowanie nie przeznaczony do parkowania auta, tylko na wszelakiej maści graty, sprzęty, drewno etc. Mega polecam!