Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 13:11, 01 kwi 2019

Anda napisał(a)
Luzula nivea u mnie w lutym

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=1510#post_8

Właśnie z Mrokasią doszłyśmy do wniosku, że Silver Sceptre to przereklamowane są i chyba mi się zrobi miejsce na tą kosmatkę

Magleska napisał(a)
Asiu miłego kopania
co do dyskusji regałów,garaży itp. ….hmmm ….czas zrobić porządek w narzędziach i garażu -zagracony mam ,ale auto się jeszcze mieści

Ano czas na porządki. Największy problem jest taki, że bez eMa nie mogę, bo tam jest dużo jego rzeczy i jak robię mu w nich porządek, to potem nic nie może znaleźć

laurowisnia napisał(a)
Pogoda była, zapewne weekend ogrodowo wykorzystany.

Wracając do kwiatków, to ta świecznica, którą podałam lepiej znosi takie warunki i kwitnie niż ta Atropurpurea, sprawdziłam to u siebie.
Jarzmianki źle rosną w suchym. Jeśli chcesz później kwitnące to aster divaricatus i zawciągowiec, ten ostatni dobrze rośnie w suchym ale nie wiem jak będzie kwitł w cieniu. Widziałam nim podsadzone krzewy, drzewa, przebarwia się.

Był wykorzystany
Ładne roślinki mi tu zapodajesz. Bardzo ładne
Dobrze że postanowiłam wywalić na działkę liliowca, to mi się zrobi pół metra kwadratowego wolnej przestrzeni na zapoznanie się z nimi
makadamia 13:39, 01 kwi 2019

Pogoda była, podziałałam:
posadziłam rodka od Mrokasi, przycięłam i przesadziłam lawendy (i zaraz mrozek przyszedł), przycięłam buksy (cisy przycięłam już w zeszłym tygodniu), oporządziłam dwie zaległe rabatki, pokłóciłam się z eMem o wygrabienie trawnika po wertykulacji po czym sama wygrabiłam połowę, umyłam i wystawiłam meble ogrodowe.
Jedno czego nie zdążyłam zrobić to zdjęcia, na dowód powyższego

A zdążyłam jeszcze zrobić oprysk promanalem i lepinoxem.
I mam wątpliwość co do lepinoxu, bo producent podaje tylko: 1kg na 1 hektar.
Uśmiałam się jak norka i dałam 10ml na 1 litr wody. Nie mam pojęcia, czy to dobrze ale cieszę się, że Łucja odkupiła ode mnie pół kilo tego produktu, bo drugie pół starczy mi do końca żywota
m_gocha 14:04, 01 kwi 2019

makadamia napisał(a)

A zdążyłam jeszcze zrobić oprysk promanalem i lepinoxem.
I mam wątpliwość co do lepinoxu, bo producent podaje tylko: 1kg na 1 hektar.
Uśmiałam się jak norka i dałam 10ml na 1 litr wody. Nie mam pojęcia, czy to dobrze ale cieszę się, że Łucja odkupiła ode mnie pół kilo tego produktu, bo drugie pół starczy mi do końca żywota

Asia! A masz już gąsienice na buksach, że pryskasz Lepinoxem? Bo on na gąsienice a nie profilaktycznie?
Na etykiecie L. pisze, że max można 3 opryski w sezonie - nie wiem co o tym myśleć
makadamia 14:17, 01 kwi 2019

No właśnie w zeszłym tygodniu była gdzieś na O rozmowa, że on działa również prewencyjnie.
Generalnie chodzi o to, żeby gąsienice najadły się tej bakterii i padły, zanim zamienią się w owady. Więc chyba lepiej wcześniej niż później?

A tutaj temperatury takie, że tylko patrzeć, jak wszystko z kokonów powyłazi. Więc prysnęłam
Anda 14:31, 01 kwi 2019

Asiu, a zauwazylas juz cme u Ciebie? Najlepiej postawic pulapki feromonowe. Tydzien po zauwazeniu pierwszych ciem mozna zaczac oprysk. Wczesniej nie ma sensu, bo bakteria nie wyzyje az tak dlugo.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 14:43, 01 kwi 2019

Jak to: żyła?! Myślałam że taką liofilizowaną gąsienice będą wsuwały. Przecież ta bakteria teraz w proszku jest.

W każdym razie, jak się wykosztowałam na lepinox, to już nie mam ochoty inwestować w pułapki feromonowe. Potrzebuję kasy na kalinę bodnanteńską i kosmatkę

A co się stanie, jeśli zrobię oprysk powiedzmy 4 razy w roku?
makadamia 14:44, 01 kwi 2019

A. Było pytanie, czy zauważyłam ćmę: przy przycinaniu buksów nowych ciem nie zauważyłam, ale ślady po zeszłorocznym żerowaniu są okropne:/
Anda 15:11, 01 kwi 2019

No moze nie zyla, ale straci funkcje. Juz nie bedzie skutecznie trula. To sa jakies proteiny tej bakterii, ktore truja larwy.

Przy wszystkich srodkach ochrony roslin trzeba stosowac sie do zalecen producenta dotyczacych sposobu i czestosci uzycia, bo te srodki moga dostac sie do wod powierzchniowych, a potem do wod uzytkowych. Srodki ochrony roslin nie sa filtrowane w normalnych oczyszczalniach.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
tulucy 18:12, 01 kwi 2019

Ja jeszcze czekam... Zresztą ja i opryski...
Brzozowadzie... 18:52, 01 kwi 2019

A ja namieszam z tą Luzulą...Moja siostra ma ją w ogródku i wywala, i bierze ode mnie sadzonki SS... Tak więc, de gustibus... Mnie nie zachwyciła
A ja kupiłam pułapki i teraz boję się powiesić z obawy, że ściągnę sobie do ogrodu tą ćmę...