Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Makusia 20:16, 01 kwi 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
A ja namieszam z tą Luzulą...Moja siostra ma ją w ogródku i wywala, i bierze ode mnie sadzonki SS... Tak więc, de gustibus... Mnie nie zachwyciła
A ja kupiłam pułapki i teraz boję się powiesić z obawy, że ściągnę sobie do ogrodu tą ćmę...

Też dzisiaj kupiłam
Jak się zbierze z na odwagę i powoesisz u siebie, to daj znać
tulucy 20:23, 01 kwi 2019

ja mam luzula sylvatica, ale jest ładna tylko w pierwszych dwóch sezonach, potem do wywalenia, a sieje się ... jest na podmianę zawsze
Gruszka_na_w... 21:11, 01 kwi 2019

makadamia napisał(a)

Właśnie z Mrokasią doszłyśmy do wniosku, że Silver Sceptre to przereklamowane są i chyba mi się zrobi miejsce na tą kosmatkę

Ojejku, a ja ja pokochałam. Cudowna jest w cienistych zakątkach.
Kosmatkę przytargałam z wyprawy po okolicznych zalesieniach. Robi u mnie za półdziki zadarniacz. Mocno naturalistyczna (trudno ją uregulować wizualnie). Ale może są jakieś rasowe odmiany?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 21:19, 01 kwi 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kosmatkę przytargałam z wyprawy po okolicznych zalesieniach. Robi u mnie za półdziki zadarniacz. Mocno naturalistyczna (trudno ją uregulować wizualnie). Ale może są jakieś rasowe odmiany?

Bo silvery rzeczywiście super rozjaśniają cieniste zakątki. Jednak to roślina, której jak dla mnie zbyt dużo czasu zajmuje dojście do urody po zimie (na czym mi zależy) a najpiękniej wygląda późną jesienią (na czym zależy mi znacznie mniej).
Anda 21:24, 01 kwi 2019

No a co z Carex morrowii 'Aureovariegata'? Tez nieładny? Rośnie kępowo, nie rozłazi się.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 21:32, 01 kwi 2019

Carexy kępowe są ładne. I faktycznie trzymają fason.
makadamia 12:28, 02 kwi 2019

tulucy napisał(a)
Ja jeszcze czekam... Zresztą ja i opryski...

Ja też nie mam cierpliwości do oprysków. Jeszcze na początku sezonu to jak Cię mogę, ale potem...
Drugi rok przymierzam się do stosowania ANHK i ciągle nie mogę zacząć.

Anda napisał(a)
No moze nie zyla, ale straci funkcje. Juz nie bedzie skutecznie trula. To sa jakies proteiny tej bakterii, ktore truja larwy.

Przy wszystkich srodkach ochrony roslin trzeba stosowac sie do zalecen producenta dotyczacych sposobu i czestosci uzycia, bo te srodki moga dostac sie do wod powierzchniowych, a potem do wod uzytkowych. Srodki ochrony roslin nie sa filtrowane w normalnych oczyszczalniach.

Buu.
W takim razie pozostaje mi mieć nadzieję, że szybko się wyklują te larwy
Ale wracając jeszcze do mieszanki. Z tego co pamiętam, producent zaleca tak:
1 kg na 1 ha
600l wody na 1 ha

Czy ja dobrze rozumiem, że powinnam w takim razie rozpuścić 0,01 kg (10 ml) w 6 litrach wody, i to powinno wystarczyć 100m2 bukszpanów? Jeszcze nie przeliczałam swoich bukszpanów na metry kwadratowe ale .....
makadamia 12:32, 02 kwi 2019

Makusia napisał(a)

Też dzisiaj kupiłam
Jak się zbierze z na odwagę i powoesisz u siebie, to daj znać

A że się tak zapytam - drogie są te pułapki?

Brzozowadziewczyna napisał(a)
A ja kupiłam pułapki i teraz boję się powiesić z obawy, że ściągnę sobie do ogrodu tą ćmę...

Wydaje mi się że niesłusznie, bo chyba Mała Mi pisała w zeszłym roku, że trzeba je rozstawiać blisko buksów, żeby zadziałały. Czyli nie mają jakiegoś strasznie dużego pola rażenia
makadamia 12:38, 02 kwi 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

tulucy napisał(a)
ja mam luzula sylvatica, ale jest ładna tylko w pierwszych dwóch sezonach, potem do wywalenia, a sieje się ... jest na podmianę zawsze

mrokasia napisał(a)

Bo silvery rzeczywiście super rozjaśniają cieniste zakątki. Jednak to roślina, której jak dla mnie zbyt dużo czasu zajmuje dojście do urody po zimie (na czym mi zależy) a najpiękniej wygląda późną jesienią (na czym zależy mi znacznie mniej).

No właśnie mam pod lipami carexa Ice Dance i Silver Sceptre.
ID pięknie zielony i bujny, a SC to zagrzybione placki. Do wycięcia w całości. Zanim zacznie wyglądać, to czerwiec minie.
makadamia 12:39, 02 kwi 2019

Anda napisał(a)
No a co z Carex morrowii 'Aureovariegata'? Tez nieładny? Rośnie kępowo, nie rozłazi się.

Tego nie znam ale zapiszę go na ewentualną podmianę