Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

tulucy 21:59, 07 maj 2019

Yyyyy a ja to co? Smuteczek
Johanka77 22:26, 07 maj 2019

makadamia napisał(a)

W bieliźnie! Tak!

No! W tych białych haftowanych pantalonach
makadamia 08:38, 08 maj 2019

tulucy napisał(a)

No jak ja mogłam o Tobie zapomnieć? No po prostu jak?!
Ale nie smutaj już, bo Cię wyłaskoczę u Ani
makadamia 08:41, 08 maj 2019

Johanka77 napisał(a)

No! W tych białych haftowanych pantalonach

.

Tak swoją drogą: że Tadeusz pomylił świeżutką nastolatkę z kobitą w średnim wieku to po prostu komedia.
makadamia 08:43, 08 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)

Normalnie wzrusz

Ja stety niestety z dzieciaczkami miałam niedzielę, bo eM wyjazdowy był i nie było rady. Ale sobie ostrzę zęby na 18tego!

Fajna ta relacja, cieszy fakt, że rośliny w takim zagęszczeniu i urozmaiceniu gatunków rosną i co najważniejsze, dobrze się mają!

Ano dobrze. Ale też ziemia u Danusi zupełnie inna niż u mnie i inaczej przygotowana. I do tego podlewania automatycznego Danusia im nie żałuje.
Nic dziwnego, że wszystkie rośliny dwa razy takie jak moje
makadamia 09:34, 08 maj 2019

Zmieniając temat:
Znalazłam blog o słynnym Lurie Park Oudolfa, a w nim artykuł o nowej technice wiosennego porządkowania ogrodu:
https://www.luriegarden.org/2019/03/15/cutting-back-on-the-cut-back/
aktualnie eksperymentują z zaprzestaniem tradycyjnego ścinania roślin przy samej ziemi. Zostawiają (na niektórych fragmentach ogrodu) 30 cm suchych łodyg, żeby nie niszczyć owadów, które w nich zimują.

Wygląda na to, że standardy ekologiczne szybko się zmieniają - niedawno wielkim postępem było czyszczenie rabat wiosną, zamiast jesienią, a tu znowu zmiana
Brzozowadzie... 11:40, 08 maj 2019

makadamia napisał(a)
Zmieniając temat:
Znalazłam blog o słynnym Lurie Park Oudolfa, a w nim artykuł o nowej technice wiosennego porządkowania ogrodu:
https://www.luriegarden.org/2019/03/15/cutting-back-on-the-cut-back/
aktualnie eksperymentują z zaprzestaniem tradycyjnego ścinania roślin przy samej ziemi. Zostawiają (na niektórych fragmentach ogrodu) 30 cm suchych łodyg, żeby nie niszczyć owadów, które w nich zimują.

Wygląda na to, że standardy ekologiczne szybko się zmieniają - niedawno wielkim postępem było czyszczenie rabat wiosną, zamiast jesienią, a tu znowu zmiana

A wiesz Asiu, że całkowicie rozumiem takie podejście. Zauważyłam przy cięciu traw, że niemal w każdej kępie zimowały biedronki lub inne podfruwajki Aż bałam się ciąć, żeby im krzywdy nie zrobić. I też właśnie dlatego moje trawki są wyżej cięte. Rany, wpisałam się niechcący w aktualne trendy
TAR 12:03, 08 maj 2019

no to ja tez, zazwyczaj nie scinam nisko w obawie przed przymrozkami. w moich trawkach, lawendach bylo pelno stworzonek. a i znalazlam tez żaby zagrzebane w korze. jednej sie wystrachałam, bo sobie scinam głowki hortek a tu cos sie przy nodze rusza. myslalam, ze jakis szczur albo kret wyłazi, odgarnelam kore a tam ropucha w ziemie sie zakopuje. po kilku ciepłych dniach madra chowała sie przed zimnem.
UrsaMaior 13:44, 08 maj 2019

tulucy napisał(a)

Właśnie. Za mną też nikt nie tęskni???;D
tulucy 13:47, 08 maj 2019

UrsaMaior napisał(a)

Właśnie. Za mną też nikt nie tęskni???;D

Tak to jest, jak się cicho siedzi... Od razu o człowieku zapominają