Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 10:37, 24 maj 2019

Nie planowałam pokazywać tego zdjecia, bo wiadomo ale dla dobra nauki się poświęcę

Zgrzyta Wam czy nie zgrzyta?

Przy okazji powiem Wam, że nie wiem, co to jest za hosta ale jest olbrzymia.
Jedyna roślina, którą widać z daleka.
Liście ma tak ze trzy razy większe niż sum and substance, którą kupiłam niedawno i która jest podobno bardzo dużą hostą.

Tam rosną trzy sadzonki, ale tylko jedna szybko rośnie, pozostałe pewnie się zbierają po dzieleniu. Chyba je rozsadzę, bo takiego potfora nie ma co trzymać w kupie
Wani 10:43, 24 maj 2019

JA tam się nie znam ale mi to w środku (nie wiem co to za roślina) trochę zgrzyta,wsadziłabym jeszcze jedną potworzastą hostę w tym miejscu
malgol 10:46, 24 maj 2019

A ja jak spojrzałąm to w pierwszej chwili pomyślałam,że to Anuli rabata w twoim wątku się znalazła
Podobieństwo ogromne Mi się tu wszystko podoba.Ja leśne rabaty lubię takie naturalne ,jakby same się rosliny ulokowały .A one przecież nie kierują się doborem kolorów.
Mysle,że ta wietlica Ci się gryzie najbardziej?Bo to wietlica, tam w srodku?
makadamia 11:13, 24 maj 2019

Wani napisał(a)
JA tam się nie znam ale mi to w środku (nie wiem co to za roślina) trochę zgrzyta,wsadziłabym jeszcze jedną potworzastą hostę w tym miejscu

Wietlica metallicum.
Bardzo charakterystyczny kolor
makadamia 11:17, 24 maj 2019

malgol napisał(a)
A ja jak spojrzałąm to w pierwszej chwili pomyślałam,że to Anuli rabata w twoim wątku się znalazła
Podobieństwo ogromne Mi się tu wszystko podoba.Ja leśne rabaty lubię takie naturalne ,jakby same się rosliny ulokowały .A one przecież nie kierują się doborem kolorów.
Mysle,że ta wietlica Ci się gryzie najbardziej?Bo to wietlica, tam w srodku?

Dokładnie tak. Wietlica najbardziej zgrzyta.

przesunęłabym ją w prawy dolny róg, najlepiej zamieniając miejscami z bodziszkiem, tylko właśnie tam idzie ten wielki korzeń od lipy i nie wiem, czy da radę.

Też w sumie lubię te leśne rabaty, choć wolę słoneczne.
Na razie sadzę blokami, czekam aż rośliny się rozrosną i utworzą te bloki.
Ale kusi mnie, żeby tak trochę bardziej naturalistycznie wymieszać...
Ale to kiedyś sobie poeksperymentuję
mrokasia 11:23, 24 maj 2019

Asia, gdybyś usunęła wietlice i brunnerę a w to miejsce wsadziła właśnie te dwie mniejsze sadzonki host to uzyskasz bardziej spójną kolorystycznie rabatę.
Zana 11:35, 24 maj 2019

makadamia napisał(a)
Nie planowałam pokazywać tego zdjecia, bo wiadomo ale dla dobra nauki się poświęcę

Ta hosta jest faktycznie olbrzymia i to na nią kieruje się wzrok w pierwszej kolejności. One są dominantami na tej rabacie. Ja bym je pewnie rozdzieliła, rozsadziła na rabacie. Znając siebie to tę największą ulokowałabym na środku a dwie mniejsze gdzieś po skrajach rabaty. Wietlice dałabym w dwóch grupach pomiędzy hostami i resztę jako wypełniacze, ale też nie tak że wszystkie tiarelki razem w jednej grupie, miodunki w jednej grupie, bodziszki też w osobnej grupie. Mniejsze grupy, ale powtórzenia, przetkane hakone. Co tam jeszcze jest z tyłu z zielonymi liśćmi?
KasiaLangier 11:52, 24 maj 2019

Mam podobne dylematy ja na razie staram się cierpliwie czekać Jeżeli nie wiesz jak duża urośnie hosta, to może poczekać z przesadzaniem, ponieważ przy sprzyjających warunkach przesłoni całą rabatę, która jest całkiem ładna
makadamia 12:10, 24 maj 2019

mrokasia napisał(a)
Asia, gdybyś usunęła wietlice i brunnerę a w to miejsce wsadziła właśnie te dwie mniejsze sadzonki host to uzyskasz bardziej spójną kolorystycznie rabatę.

Tako wielką hostę na przód rabaty dać?!
makadamia 12:16, 24 maj 2019

Zana napisał(a)

Ta hosta jest faktycznie olbrzymia i to na nią kieruje się wzrok w pierwszej kolejności. One są dominantami na tej rabacie. Ja bym je pewnie rozdzieliła, rozsadziła na rabacie. Znając siebie to tę największą ulokowałabym na środku a dwie mniejsze gdzieś po skrajach rabaty. Wietlice dałabym w dwóch grupach pomiędzy hostami i resztę jako wypełniacze, ale też nie tak że wszystkie tiarelki razem w jednej grupie, miodunki w jednej grupie, bodziszki też w osobnej grupie. Mniejsze grupy, ale powtórzenia, przetkane hakone. Co tam jeszcze jest z tyłu z zielonymi liśćmi?

Dobry plan

przypomnę tylko, że ta rabata, jako całość, ma kształt litery L

(stary plan, dawno nieaktualny, z zeszłej wiosny)

Ta hosta rośnie w rogu, czyli - idąc Twoim tropem - w środku.
Te dwie mniejsze dam na boki, czyli w końce ramion. a wietlice wypadną wtedy w środku obu boków.

Będzie dobrze?

Nie chcę sadzić tych host zbyt blisko siebie, żeby nie było sytuacji jak z kocimiętką na południowej rabacie - za dużo jej jest i zdominowała całość.