Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

mrokasia 07:48, 24 maj 2019

Asia, łączę się z Tobą w bólu. Gdyby było to wykonalne to z chęcią wykopałabym wszystko i najpierw popracowała nad glebą i dopiero potem posadziła wszystko ponownie. Ale nic z tego. Staram się poprawiać ziemię na jak największych kaeałkach przy okazji zmian na rabatach - tak jak teraz. Tam skąd wykopuję więcej roślin od razu przekopuję cały wolny teren z obornikiem i kompostem. W pozostałych przypadkach pozostaje mi tylko zaprawianie dołków.
makadamia 07:49, 24 maj 2019

Anda napisał(a)

Mnie denerwowałaby ta dziura (czerwone kółko). Pnie musiałyby być na tyle wysokie, żeby nie zostały zasłonięte przez wyższe byliny...
(Edit, nie dokończyłam myśli) ... a po paru latach rośliny zewnętrze, na brzegach urosną i powstanie "dziura" przy pniach.

Widzę to bardziej tak (za parę lat - rośliny już większe narysowałam), taki optyczny trójkąt z zabudowanym dołem, fundamentem trzymającym górę

Ooo widzisz - tak do mnie mów

No więc tak....
Czy ja wspomniałam, że ta rabatka ma wymiary 250cm na 40cm? Czterdzieści!

Mogę się mylić oczywiście, ale ja odnoszę wrażenie, że z tak zabudowanym dołem robi się ciężko, a z tą dziurą nad bylinami jest więcej oddechu.
Czy ktoś jeszcze podziela moje zdanie? Czy wszystkie stoicie za Ewą?

I jeszcze taka drobna, głupia sprawa
Irytuje mnie, że ta kolumna jest podzielona na pół: połowa na tle murku, a połowa luzem.
Zresztą, pamiętacie jak rozmawiałyśmy o tym rozwalającym się murku po drugiej stronie podjazdu? Jedną z opcji było zrobienie takich drzewek na stelażu (podobnych jak ma Kwartecik w warzywniku). I choć bardzo bym chciała taki szpaler, to jednak nie miałam przekonania do tego pomysłu, właśnie dlatego, że część drzewka musiałaby wystawać ponad murek.

makadamia 07:56, 24 maj 2019

Anda napisał(a)

Fine Line ostatnio w dwóch ogrodach widziałam, jeden ogród prawie bez podlewania sobie radzi

Gosiek33 napisał(a)

Mam dwie, rosną na końcach długiej rabaty, jedna bez konkurencji innych roślin ładnie przyrasta, druga walcząca o dobro z korzeniem sosny jest o 1/3 niższa. I tę biedulkę muszę podlewać. Obie łąpią mszyce buraczane. Na szczęście dały się utopić w mydle potasowo czosnkowym

inka74 napisał(a)
widziałam piękną prawie 2 metrową dużą Fine Line u Kali...a.chyba za 150 zł. Super ma ułożenie gałązek

Dziewczyny, nie pamiętacie już, że ja mam dwie te kruszyny?
Rosną przy rogach domu. Tutaj za bukszpanem:

a tutaj przy rynnie

(nie pokażę aktualnego zdjęcia tej rabaty, bo straszny bajzel się na niej zrobił)

bardzo lubię tą kruszynę:

ale ona docelowo ma ok. 2m, czyli niewiele by wystawała nad ten murek i widoków by nie przysłoniła
Anda 07:57, 24 maj 2019

makadamia napisał(a)

Ooo widzisz - tak do mnie mów

No więc tak....
Czy ja wspomniałam, że ta rabatka ma wymiary 250cm na 40cm? Czterdzieści!

Mogę się mylić oczywiście, ale ja odnoszę wrażenie, że z tak zabudowanym dołem robi się ciężko, a z tą dziurą nad bylinami jest więcej oddechu.
Czy ktoś jeszcze podziela moje zdanie? Czy wszystkie stoicie za Ewą?

I jeszcze taka drobna, głupia sprawa
Irytuje mnie, że ta kolumna jest podzielona na pół: połowa na tle murku, a połowa luzem.
Zresztą, pamiętacie jak rozmawiałyśmy o tym rozwalającym się murku po drugiej stronie podjazdu? Jedną z opcji było zrobienie takich drzewek na stelażu (podobnych jak ma Kwartecik w warzywniku). I choć bardzo bym chciała taki szpaler, to jednak nie miałam przekonania do tego pomysłu, właśnie dlatego, że część drzewka musiałaby wystawać ponad murek.

Haha, masz kompletnie inne spojrzenie niż ja Jednak to jest piękne, że ludzie są tak różni

"Czy ktoś jeszcze podziela moje zdanie? Czy wszystkie stoicie za Ewą?" - ciekawa jestem odpowiedzi, bo w końcu te wszystkie kawusie i wyjazdy to nie ze mną

Mnie bardziej denerwują jednak pieńki na tle murku. Poza tym murek sam w sobie jakoś do mnie nie przemawia i starałabym się go zakryć. 40 cm na Fine Line wystarczy

Asiu, Tobie ma się podobać, więc rób jak Ci Twoje spojrzenie, rozum czy może brzuch podpowiada, bo potem znów będziesz robiła rewolucję.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 07:58, 24 maj 2019

Te kruszyny widziane przeze mnie miały ok. 3m, przynajmniej. Nie miałam niestety miarki ze sobą Pewnie nie czytały swojego opisu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 08:03, 24 maj 2019

TAR napisał(a)

wlasnie szosta dokupilam, bo mam kilka piaszczystych kawalkow. rosna cudnie, za wyjatkiem jednej, cos skreca liscie, albo po tym przymrozku albo cos ja żre

jak do tej pory najmniej problematyczne rosliny

Żelazne, choć jak jedna rosła w rogu przy kompostowniku, to bardzo smutna była

TAR napisał(a)

moje sa w cieniub i polcieniu przeniesione ze sloneczka. Te w mokrej i cienistej czesci maja gestsze przyrosty wiec niekoniecznie by sie nie udało w moim obecnym ogrodzie padly wszystkie zasady co do roslin, modrzew na sloncu mi umieral. ale tak sobie przypominam, ze w poprzednim ogrodzie mialam w totalnym cieniu od polnocy i te to szalaly, moze Wusia i Gosiek pamietaja.

Upewniam się że dobrze rozumiem - u Ciebie te modrzewie lubią cień? Przyznaję że to niespodzianka, ale w sumie dobra wiadomość
Jeśli one lubią cień, to bym im więcej miejscówek znalazła

Kasia_CS napisał(a)
A jakby przeszło jedno centralne kolumnowe drzewo, a miłorząb to chcesz, to może Menhir? czy za żółty?

Eee tam - on żółty tylko na jesieni a i to nie zawsze
Przyznaję że cudeńko, ale cyt. źle znosi glebę piaszczystą. Mariken też pewnie źle, więc modrzew coraz więcej punktów zbiera

Helen napisał(a)
Asia, wrzuć więcej zdjęć Na pewno u Ciebie już się coś dzieje

Ehh. Zaraz coś wrzucę
makadamia 08:11, 24 maj 2019

Anda napisał(a)

Haha, masz kompletnie inne spojrzenie niż ja Jednak to jest piękne, że ludzie są tak różni

Też mam taką refleksję

Anda napisał(a)
"Czy ktoś jeszcze podziela moje zdanie? Czy wszystkie stoicie za Ewą?" - ciekawa jestem odpowiedzi, bo w końcu te wszystkie kawusie i wyjazdy to nie ze mną

I książki pożyczałam! Pamiętajcie o książkach, jak będziecie oddawać głos
(oto nieprzewidziane korzyści ze wspólnych wyjazdów).

Anda napisał(a)
Mnie bardziej denerwują jednak pieńki na tle murku. Poza tym murek sam w sobie jakoś do mnie nie przemawia i starałabym się go zakryć. 40 cm na Fine Line wystarczy

Wiesz, to jedyny kawałek ładnego ogrodzenia u mnie. Pewnie dlatego chcę je eksponować

Anda napisał(a)
Asiu, Tobie ma się podobać, więc rób jak Ci Twoje spojrzenie, rozum czy może brzuch podpowiada, bo potem znów będziesz robiła rewolucję.

Usilnie próbuję zobaczyć tą rabatkę Waszymi oczami ale przyznaję uczciwie, że nadal jestem przywiązana do pomysłu dwóch pieńków
Jednak już kilka razy byłam bardzo przekonana do swoich pomysłów, które okazały się niewypałami, więc tym razem jestem ostrożniejsza z podejmowaniem decyzji. Muszę jechać do szkółki i popatrzeć, co jest dostępne, co mnie za serce chwyci

Anda napisał(a)
Te kruszyny widziane przeze mnie miały ok. 3m, przynajmniej. Nie miałam niestety miarki ze sobą Pewnie nie czytały swojego opisu

Ewciu, na moim piasku wszystko rośnie mniejsze i wolniej niż u innych
makadamia 08:13, 24 maj 2019

Zana napisał(a)
Podoba mi się rysunek Ewy.

I nawet książka nie pomogła....

Johanka77 napisał(a)
Hej Asia!
Przesadziła hortensję??? I po czym ja teraz Twój dom poznam...?

Ha! Asiu, musiałabym swoje lipy przesadzić, żebyś miała problem ze znalezieniem mojego domu

A hortensja w tym rogu na zewnątrz oczywiście zostaje.
To akurat był jeden z moich lepszych pomysłów.
Tylko hakone all gold jeszcze tam dosadzę, żeby się przewieszała przez murek
makadamia 08:18, 24 maj 2019

mrokasia napisał(a)
Asia, łączę się z Tobą w bólu. Gdyby było to wykonalne to z chęcią wykopałabym wszystko i najpierw popracowała nad glebą i dopiero potem posadziła wszystko ponownie. Ale nic z tego. Staram się poprawiać ziemię na jak największych kaeałkach przy okazji zmian na rabatach - tak jak teraz. Tam skąd wykopuję więcej roślin od razu przekopuję cały wolny teren z obornikiem i kompostem. W pozostałych przypadkach pozostaje mi tylko zaprawianie dołków.

Poprawiałam ziemię przed obsadzaniem ale to wszystko mało.
A teraz, jak rośliny rosną, to faktycznie tylko w dołek można dodać parę garści obornika.
(jak podjeżdżam do swojego ogrodniczego, to sprzedawca (miły, starszy pan) wzdycha tylko ciężko i pyta się "ile tym razem?")
Anda 08:27, 24 maj 2019

makadamia napisał(a)

Ewciu, na moim piasku wszystko rośnie mniejsze i wolniej niż u innych

Dobra dobra, używasz w końcu obornika i kompostu czy nie? Jeszcze trochę i to zaowocuje
Kolorowy ogród na piasku - najlepszy przykład jaki znam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies