Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Anda 15:19, 23 maj 2019

A dlaczego dwa pnie, nie mogłaby być jedna kolumna? Np. Sorbus aucuparia 'Fastigiata' , Parrotia persica 'Persian Spire', Frangula alnus 'Fine Line‘, albo chociażby śś Obelisk nie na pniu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Brzozowadzie... 15:23, 23 maj 2019

Albo wyższy kijek mariken, a niższy cisek lizak
tulucy 16:46, 23 maj 2019

makadamia napisał(a)

Łucja - to ja Ciebie będę męczyć: co to jest ta pompa szlamowa i czemu ma być lepsza niż zwykła? Tutaj powinna być czysta deszczówka...

U mnie musi być pompa do brudnej wody, bo te nasze kręgi to nigdy nie były studnią, tam kiedyś (prehistoria) był rów melioracyjny - rowy zlikwidowano - wszyscy pozasypywali, a u nas teść chyba z ojcem swoim ustawili tam kręgi i zrobili zbiornik na szambo. Potem podłączyli ulicę do kanalizacji, zbiornik był niewykorzystywany długo, ponad 20 lat chyba stał pusty, a potem mój m podłączył tam deszczówkę.
Obawiam się, że tam po prostu może być jakiś muł na dnie. Zwykłą pompę byśmy wykończyli od razu.
Zresztą zanim cokolwiek zaczniemy z tym robić, najpierw m sprawdzi, czy to się w ogóle da zrobić.
makadamia 17:16, 23 maj 2019

TAR napisał(a)
a moze wziełabyś pod uwagę modrzewia na pienku rozwichrzonego a la kulka np. blue bell lub kórnik. mam oba ale kórnik jest nie do pobicia

z kwitnacych palibin tez by sie nadal

Wzięłabym pod uwagę bardzo chętnie, bo widziałam jesienne zdjęcie z takim modrzewiem na pieńku i po prostu świecił

Tylko - niestety - z tego co mi wiadomo, modrzew też potrzebuje słońca. A za tym murkiem słońca nie ma wcale. Jest jasno, ale cień przez cały dzień.

Dlatego ta hortensja ogrodowa mi tam pasowała: jej brak słońca wcale nie przeszkadzał. No ale za duża urosła i musiała się przenieść
makadamia 17:18, 23 maj 2019

tulucy napisał(a)

U mnie musi być pompa do brudnej wody, bo te nasze kręgi to nigdy nie były studnią, tam kiedyś (prehistoria) był rów melioracyjny - rowy zlikwidowano - wszyscy pozasypywali, a u nas teść chyba z ojcem swoim ustawili tam kręgi i zrobili zbiornik na szambo. Potem podłączyli ulicę do kanalizacji, zbiornik był niewykorzystywany długo, ponad 20 lat chyba stał pusty, a potem mój m podłączył tam deszczówkę.
Obawiam się, że tam po prostu może być jakiś muł na dnie. Zwykłą pompę byśmy wykończyli od razu.
Zresztą zanim cokolwiek zaczniemy z tym robić, najpierw m sprawdzi, czy to się w ogóle da zrobić.

Całkiem możliwe, że i u nas jest szlam - tam kiedyś było szambo, jakieś resztki mogły zostać. Jak tym podleję rośliny, to może mi w koncu skoczą do góry
makadamia 17:19, 23 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Albo wyższy kijek mariken, a niższy cisek lizak

Taki jak u Ani
Pierwszy raz widziałam tak wysoko szczepionego marikena.

I w dodatku miał dwa piętra - czyi idealny dla mnie

Niech lepiej Ania swoich pilnuje
makadamia 17:20, 23 maj 2019

Anda napisał(a)
A dlaczego dwa pnie, nie mogłaby być jedna kolumna? Np. Sorbus aucuparia 'Fastigiata' , Parrotia persica 'Persian Spire', Frangula alnus 'Fine Line‘, albo chociażby śś Obelisk nie na pniu.

Aaa, czekaj, muszę przetrawić bo to nowa koncepcja.
Czemu myślisz, że tak by było lepiej?
makadamia 17:21, 23 maj 2019

Zakrecona napisał(a)
Ale zaszalałaś Asia

Tak, przesadziłam jedną hortensję i cztery paprotki
makadamia 17:23, 23 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)
Bluszcz będzie potrzebował ze trzech lat by w końcu wystartować do góry. Przed chwilą walczyłam z malutkimi gąsieniczkami, szatkującymi jak dziurkaczem liście kaliny koralowej compactum

To za rok powinien zacząć.
Tylko łobuz jeden - nie chce po ścianie, tylko uparcie po ziemi
makadamia 17:26, 23 maj 2019

jolanka napisał(a)
Asiu, a to wyższe to nie może być mariken ?
Dołem wtedy coś mniejszego, kulistego

No właśnie Agatka przypomniała mi te podwójne marikeny u Kwartecika
Nadałyby się.

Chociaż, tak uczciwie powiedziawszy, to wiecie, że ja nieustannie szukam nowych miejsc na kwitnące krzaczki i tam nad murkiem właśnie byłoby takie miejsce.
A pod murkiem - to żeby pusto nie było