Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gosiek33 19:21, 23 maj 2019

Anda napisał(a)

Fine Line ostatnio w dwóch ogrodach widziałam, jeden ogród prawie bez podlewania sobie radzi

Mam dwie, rosną na końcach długiej rabaty, jedna bez konkurencji innych roślin ładnie przyrasta, druga walcząca o dobro z korzeniem sosny jest o 1/3 niższa. I tę biedulkę muszę podlewać. Obie łąpią mszyce buraczane. Na szczęście dały się utopić w mydle potasowo czosnkowym
Helen 21:50, 23 maj 2019

Asia, wrzuć więcej zdjęć Na pewno u Ciebie już się coś dzieje
Kasia_CS 21:51, 23 maj 2019

A jakby przeszło jedno centralne kolumnowe drzewo, a miłorząb to chcesz, to może Menhir? czy za żółty?
TAR 21:57, 23 maj 2019

makadamia napisał(a)

Wzięłabym pod uwagę bardzo chętnie, bo widziałam jesienne zdjęcie z takim modrzewiem na pieńku i po prostu świecił

Tylko - niestety - z tego co mi wiadomo, modrzew też potrzebuje słońca. A za tym murkiem słońca nie ma wcale. Jest jasno, ale cień przez cały dzień.

Dlatego ta hortensja ogrodowa mi tam pasowała: jej brak słońca wcale nie przeszkadzał. No ale za duża urosła i musiała się przenieść

moje sa w cieniub i polcieniu przeniesione ze sloneczka. Te w mokrej i cienistej czesci maja gestsze przyrosty wiec niekoniecznie by sie nie udało w moim obecnym ogrodzie padly wszystkie zasady co do roslin, modrzew na sloncu mi umieral. ale tak sobie przypominam, ze w poprzednim ogrodzie mialam w totalnym cieniu od polnocy i te to szalaly, moze Wusia i Gosiek pamietaja.
TAR 22:01, 23 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)

Mam dwie, rosną na końcach długiej rabaty, jedna bez konkurencji innych roślin ładnie przyrasta, druga walcząca o dobro z korzeniem sosny jest o 1/3 niższa. I tę biedulkę muszę podlewać. Obie łąpią mszyce buraczane. Na szczęście dały się utopić w mydle potasowo czosnkowym

wlasnie szosta dokupilam, bo mam kilka piaszczystych kawalkow. rosna cudnie, za wyjatkiem jednej, cos skreca liscie, albo po tym przymrozku albo cos ja żre

jak do tej pory najmniej problematyczne rosliny
Johanka77 22:03, 23 maj 2019

Hej Asia!
Przesadziła hortensję??? I po czym ja teraz Twój dom poznam...?

A gdzie ją przesadziłaś?
Johanka77 22:05, 23 maj 2019

Aaaa... to nie ta hortensja!
Już doczytałam... uff... trafię
Zana 23:07, 23 maj 2019

Podoba mi się rysunek Ewy.
inka74 23:41, 23 maj 2019

Anda napisał(a)

Fine Line ostatnio w dwóch ogrodach widziałam, jeden ogród prawie bez podlewania sobie radzi
widziałam piękną prawie 2 metrową dużą Fine Line u Kali...a.chyba za 150 zł. Super ma ułożenie gałązek
makadamia 07:37, 24 maj 2019

tulucy napisał(a)
Nie, no to ja na "moje ziemie" złego słowa nie mogę powiedzieć...

Ja się mogę tylko smutno pocieszać, że przynajmniej ziemia ciepła i przepuszczalna - rośliny mi nie przemarzają