Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 10:36, 01 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mnie sie też podoba tylko u mnie bodziszki dawno przekwitły nim zakwitły przetaczniki

Edit tą tojeść purpurową pilnuj bo rozłazi sie masakrycznie w bardzo szybkim tempie, z jednej roślinki w dwa sezony metr kwadratowy najmniej u mnie

u mnie chyba nie ma takiego ryzyka
Dostałam jedną sadzonkę na początku kwietnia i ciągle jest pojedynczym pędem - nic a nic nie chce się rozłazić.
Podobnie jak ten rdest, o którym napisałam wyżej Kasi: na glinie rozrasta się jak głupi, a na piachu - tyle że żyje
makadamia 10:43, 01 lip 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Ooo, jakie ładne zestawienia, zwłaszcza ten bodziszek z przetacznikiem
To jak, nie będzie już u Ciebie szubienicy?

Nie będzie

Nowa nazwa sama wskoczyła mi pod palce, co świadczy o tym, że już dawno powinnam zrobić to malowanie
Margerytka40 10:43, 01 lip 2019

makadamia napisał(a)
miodunka - przynajmniej u mnie jest w cieniu.

bodziszki ogólnie są fajne, tylko trzeba dobrze wybrać odmianę, bo to bardzo zróżnicowany gatunek. Mam takiego, któremu liście bardzo brzydną po pierwszym kwitnieniu, mam wysokiego i wiotkiego. Ten na zdjęciu to odmiana rosanne. jest super, bo dobrze trzyma liście i kwitnie do późnej jesieni, ale z dzieleniem go byłabym ostrożna - ma bardzo zwartą karpę.
ostatnio dostałam jakiegoś bodziszka od Kwartecika, też ma zwartą karpę, muszę się podpytać, jak pobrała tą sadzonkę.
dobrze dzielą się żurawki
na okrywowe może nadałby Ci się ten przetacznik niski, który u mnie rośnie z bodziszkiem? ładny dywanik rośnie. tylko nie wiem, czy to heideking, czy pink goblin.

jeżeli masz glinę, to u Kwartecika świetnie rozrastał się taki niski rdest, nie pamiętam odmiany. Wzięłam sadzonkę, ale na moim piasku nie chce przyrastać.

Bodziszka Rozanne dzieliłam w maju, nie odnotowałam strat
makadamia 10:45, 01 lip 2019

April napisał(a)

Nie nadążam za wami, próbuję się w pracy skupić a tu nic. O co chodzi? Jakby co to ja zawsze jestem gotowa

Pergola świetnie się teraz wtopiła w otoczenie. Niby nie było źle ale trochę raziła. Teraz tworzy całość.

Z rozmowy z Izą wnioskuję, że Toszka przywiezie Ci sadzonki makry na spotkanie. Co zapewne oznacza, że Twój problem zostanie rozwiązany

No właśnie: niby nie było źle, ale jednak...
Wcześniej konstrukcja żyła pod nazwą "szubienica", a po malowaniu od razu awansowała na pergolę.
makadamia 10:46, 01 lip 2019

Margerytka40 napisał(a)

Bodziszka Rozanne dzieliłam w maju, nie odnotowałam strat

Ja odnotowałam.
Z jednej rośliny udało mi się pobrać tylko dwie sadzonki, z czego jedna nie przeżyła
April 10:56, 01 lip 2019

makadamia napisał(a)

Z rozmowy z Izą wnioskuję, że Toszka przywiezie Ci sadzonki makry na spotkanie. Co zapewne oznacza, że Twój problem zostanie rozwiązany

No właśnie: niby nie było źle, ale jednak...
Wcześniej konstrukcja żyła pod nazwą "szubienica", a po malowaniu od razu awansowała na pergolę.

PERGOLA to brzmi dumnie

Obyś była posłańcem dobrych wieści
kasia1 10:56, 01 lip 2019

to macie doświadczenia jak ja z żurawkami
sarenka 11:27, 01 lip 2019

makadamia napisał(a)

na stronie podawane są ceny netto.
jak kupowałam bezpośrednio, to i tak większość sadzonek była po 8-10 zł.
I tak taniej niż w centrach ogrodniczych...

Czyli wychodziło jak w sklepach internetowych, a przynajmniej można samemu wybrać.
Ostatnio pytałam o jeżówke stacjonarnie to cena od 14-20 zł a mała była, nic szczególnego z wyglądu ta sadzonka
Poppy 12:19, 01 lip 2019

Toszka napisał(a)
Jesli ziemia po przekopaniu może poleżakować ze 3-6 miesięcy to nie musi być przekompostowana. Aczkolwiek bezpieczniej jest uzywać przekompostowaną, bo w procesie kompostowania przeważająca część patogenów jest zabita, szkodniki też, no i nie będzie już kraść roslinom azotu.

U, to dupa, tam wszystko rosnie, mam zamiar jesienia/zima/wiosna chwilowo wykopac, przekopac i posadzic.
Pytanie za milion: jak sie kopostuje kore?I tak by z niej kopostu nie zrobic? A moze zrobic?
Poppy 12:21, 01 lip 2019

makadamia napisał(a)

na tych ostatnich zdjęciach są z jukką, przegorzanem i perowskią, ale sadzę je wszędzie i ze wszystkim, tylko nie wszędzie je widać, bo lubią się pokładać - to ich jedyna wada

Ten obrazek tak mi się spodobał w niedzielę rano, że mu mnóstwo zdjęć napstrykałam

No, zaczynasz miec swoj wlasny busz Zaczyna to wszystko zyc swoim zyciem!

A pergola, fiu fiu, co za awans spoleczny. A czym malowalas?