U Was ta pergola ma być zadaszona, więc tak bardzo często nie będzie wymagała malowania. Ale to jest taka robota, na którą ciężko znaleźć dobry termin, więc dobrze się wcześniej nastawić.
Ławeczka stoi zaraz obok. Zapraszam w każdym momencie
No nie? Dopiero co ją stawiałam, a tu okazuje się, że to dwa lata temu było
Z brudu trzeba ją było przeszlifować, ale nie robiłam tego zbyt dokładnie.
To był zresztą jeden z powodów, dla którego tak długo zwlekałam: nie mogłam znaleźć dobrego impregnatu.
Po pierwsze - nie mogłam się zdecydować na kolor
A po drugie - szukałam impregnatu mocno barwiącego, żeby właśnie nie musieć szlifować do żywego drewna, a z drugiej strony nie chciałam takiej farby jak mam na elewacji, żeby się nie łuszczyła.
Swoją drogą, elewacji też się już należy nowa warstwa farby. Już od zeszłego roku woła.
Nieeee no, dziewczyny.... proszę Was
Muszę zrobić jakieś "uczciwe" zdjęcia dokumentacyjne, to zobaczycie same, ile tam jeszcze gołej ziemi
Zwłaszcza kocimiętki po mocnym przycięciu mnóstwo wolnej ziemi zostawiły
A szlifowanie/malowanie, to żaden nowy talent - przy wprowadzaniu się do domu miałam okazję go szczególnie mocno ćwiczyć.
Natomiast takie układanie bruku... Ooooo, za to to bym się nie zabrała sama
Tak, jak malowałam deski elewacyjne farbą, to najpierw kładłam impregnat.
Ale pergolę i ławkę malowałam lazurą Remmersa, która zawiera i impregnat i barwnik. I działa jak bejca, a nie jak farba (tzn: wnika w drewno, a nie tworzy warstwę na powierzchni), przez co nie trzeba jej później zeszlifowywać i nie powinna się łuszczyć. Ale kryje dość mocno.
Za rok będę mogła powiedzieć, czy się sprawdziła
Czyli to cos zupelnie innego od wszystkiego, co znam
o dziwo remmes nie ma tego produktu na swojej stronie u nas, ale na amazonie jest.
Doczytam jeszcze.
Ciekawa jestem, jak to sie bedzie spisywac u Ciebie.
Farby nie chciałam, a znane mi bejce nie dawały dość ciemnego koloru.
Jeżeli reklama nie kłamie, to ta lazura powinna być w sam raz.
Ale jeśli możesz poczekać z malowaniem, to lepiej poczekaj na moje doświadczenia