Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 17:56, 06 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)
Czy ktoś przestrzega tych zasad przy zakładaniu linni kroplującej?

Im więcej w las tym więcej drzew

O matko, a podobno zakładanie podlewania to taka prosta sprawa, że samemu można to zrobić
Człowiek nie wie, czego nie wie
makadamia 17:58, 06 lip 2019

Poppy napisał(a)

Dan Pearson ma za to swoj magazyn on line, juz kiedys polecalam, ale nie wiem, czy akurat tutaj
http://digdelve.com/
foty sa fajne, ale jego partner je robi, wiec dwa w jednym. No i poczytac mozna to i owo

Znam i czytam. Fajne
makadamia 18:00, 06 lip 2019

TAR napisał(a)

co masz na mysli? w sensie czego niepewna? czesci swoich sie pozbywam, bo porosły kobyly

szybko się starzeje (im lepsza ziemia, tym szybciej) i podatny na rdzę.
śmiałki podobno lubią półcień i bardzo marną ziemię, ale jak swojego wsadziłam pod świerka, to zakwitł dosłownie jednym kwiatkiem.
Toszka 18:32, 06 lip 2019

makadamia napisał(a)

(...)
śmiałki podobno lubią półcień i bardzo marną ziemię, ale jak swojego wsadziłam pod świerka, to zakwitł dosłownie jednym kwiatkiem.

Marna ziemia to nie to samo co susza i wrastające korzenie świerka
Kasia_CS 00:21, 07 lip 2019

Asiu, u Ciebie o ile pamiętam w miarę na świeżo ćma była, tak? Przycinałaś buksa przed odpryskiem?
Pszczelarnia 13:27, 08 lip 2019

Asia, te obręcz na hamak to są gotowe pod takie właśnie belki? Czy można kupić różne?

TAR 13:40, 08 lip 2019

makadamia napisał(a)

szybko się starzeje (im lepsza ziemia, tym szybciej) i podatny na rdzę.

u mnie rosnie na żyznej i mokrej ale w bardzo słonecznym miejscu. rdzy nie zauważyłam, wiosna go mocno wydrapuje, z wielkiej kępy jesiennej wiosna zostawiam max 1/3
jesli zobacze, ze ma rdze to wywalam od razu, do traw sie nie przywiazuje (poza niektórymi ulubionymi). chyba mi trzcinnik jeden zardzewial - idzie na odstrzal. szkoda kasy na pryskanie. odłupie sobie wiosna kawałek od innego egzemplarza.
sarenka 13:33, 09 lip 2019

Asiu, pokazywalss mi brunnere, która masz u siebie, a ja szukam informacji czy Jack Frost i Sea Heart mają podobne kwiaty i wielkość? Wiesz może? A może, ktoś inny wie?
makadamia 13:58, 09 lip 2019

Megi - a sea heart nic nie wiem - pewnie Anda będzie potrafiła porównać

Aniu - jak ja bym tak chciała...

Ewciu - tak, te obręcze są w różnych rozmiarach i jeśli kupujesz belki o mniejszym przekroju (tak jak ja) to bez problemu dopasujesz sobie obręcze. Z większymi rozmiarami jest trudniej, ale jak masz grubaśną belkę, to możesz po prostu wwiercić w nią hak, bez obawy że Ci belka pęknie.

Kasiu - tak, na początku czerwca najpierw cięłam, a potem pryskałam. gąsienic od tej pory nie widziałam, ale ćmy latały ze dwa tygodnie temu w dużej ilości, więc przed urlopem będę pryskać jeszcze raz;

Iwonko - tak, wiem, te świerki gorsze, niż najgorsza ziemia.

Gosiek33 14:42, 09 lip 2019

sarenka napisał(a)
Asiu, pokazywalss mi brunnere, która masz u siebie, a ja szukam informacji czy Jack Frost i Sea Heart mają podobne kwiaty i wielkość? Wiesz może? A może, ktoś inny wie?

Jack Frost ma wyższe ogonki liściowe i bardziej stonowany kolor, za to Sea Heart (jeśli nie mylę odmiany) bardziej przysadzista i aż świeci na srebrno rosnąc w cieniu pod brzozami

niestety to nie moja sadzonka