Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

kwartet 15:39, 05 lip 2019

makadamia napisał(a)

Witamy

Co się robi z takimi zapchanymi liniami? Przedmuchuje jakoś automatycznie, czy pojedynczo wykałaczką dziurkuje?

No właśnie. W firmie której kupiłam osprzęt uprzejmy pan na pytanie czemu nie powiedział mi że tak się może zdarzyć w przypadku zażelazionej wody odpowiedział
1 nie poinformowałam go że taką wodę mam(wogóle takiej kwestii nie podnosił przy zakupie sprzętu)
2 co ja od niego chcę
3 trzebaba by było założyć filtr za parę tysięcy(w domyśle to się chyba nie kalkuluje i dlatego nawet o tym nie wspomniał przy zakupie sprzętu)
4 a najlepiej zdjąć te kila set metrów linii i rozłożyć nowe(w domyśle i tak co kilka lat)
i to wszystko przy moich zarośniętych grządkach
Zawiesić na choince to za mało
Myślę nad wykałaczką( jest jakaś bużka ironizująca?)
Jak sobie zwizualizuję ten hamaczek z nowym kolorkiem pergolki to nic tylko focić i leżeć oczywiście
Gosiek33 15:54, 05 lip 2019

w temacie zatkanych dziurek kwas azotowy bardzo budujący jest ten tekst
Gosiek33 15:58, 05 lip 2019

Czy ktoś przestrzega tych zasad przy zakładaniu linni kroplującej?

Im więcej w las tym więcej drzew
TAR 17:41, 05 lip 2019

makadamia napisał(a)

śmiałek to podobno dość niepewna trawka

co masz na mysli? w sensie czego niepewna? czesci swoich sie pozbywam, bo porosły kobyly
Toszka 19:25, 05 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)
Czy ktoś przestrzega tych zasad przy zakładaniu linni kroplującej?

Im więcej w las tym więcej drzew

Ja bym jeszcze dodała jeden punkt. Ciągle mnie frapuje temperatura wody w linii kroplującej w upały. Rurki są czarne. Idą po wierzchu. Do jakich temperatur nagrzewa się i linia i woda w niej?

Gosiek33 napisał(a)
w temacie zatkanych dziurek kwas azotowy bardzo budujący jest ten tekst

AnnaCh w zeszłym roku przypadkowo kupiła nawóz służący do czyszczenia linii. Nawóz nazywa się PeKacid.
tulucy 20:54, 05 lip 2019

Tak z ciekawości - czym zatykają się te dziurki? osad z wody? Kamień jakiś?
Toszka 21:21, 05 lip 2019

Łucjo, Ania napisała, że chodzi o zażelazioną wodę i osad/kamień z żelaza.

kwartet napisał(a)

No właśnie. W firmie której kupiłam osprzęt uprzejmy pan na pytanie czemu nie powiedział mi że tak się może zdarzyć w przypadku zażelazionej wody odpowiedział
1 nie poinformowałam go że taką wodę mam(wogóle takiej kwestii nie podnosił przy zakupie sprzętu)
2 co ja od niego chcę
3 trzebaba by było założyć filtr za parę tysięcy(w domyśle to się chyba nie kalkuluje i dlatego nawet o tym nie wspomniał przy zakupie sprzętu)
4 a najlepiej zdjąć te kila set metrów linii i rozłożyć nowe(w domyśle i tak co kilka lat)
i to wszystko przy moich zarośniętych grządkach
Zawiesić na choince to za mało
Myślę nad wykałaczką( jest jakaś bużka ironizująca?)
Jak sobie zwizualizuję ten hamaczek z nowym kolorkiem pergolki to nic tylko focić i leżeć oczywiście

Aniu, swoją drogą to pan był świadom tego co robił. Przecież cała Warszawa z rozległymi okolicami usadowiona jest w zażelazionej niecce. I, zwłaszcza w jego branży doskonale wiedzą, że problemem jest osad z wody i twardość tejże.

tulucy 22:49, 05 lip 2019

Dzięki Toszko - umknęło mi

Poppy 23:51, 05 lip 2019

makadamia napisał(a)

To swoją drogą, ale on w ogóle nie pokazuje swoich pięknych ogrodów, tylko jakieś pojedyncze kwiatki

Film podobno na jakiejś platformie jest dostępny, ale nazwy nie kojarzę.

Fimu nie obejrze w kinie, bo juz grali i przegapilam. W ogole nie wiedzialam, ze byl jakis film, i oczywiscie nie pilnowalam. Ale moze faktycznie bedzie gdzies dostepny.

A co do zdjec, to moze on ma inne rzeczy na glowie, reklamy nie potrzebuje, a czas ma zapelniony po kokarde. Niektorzy po prostu nie lubia social mediow, wiec nawet nie zatrudniaja nikogo do prowadzenia profilu. Pewnie szkoda.

Dan Pearson ma za to swoj magazyn on line, juz kiedys polecalam, ale nie wiem, czy akurat tutaj
http://digdelve.com/
foty sa fajne, ale jego partner je robi, wiec dwa w jednym. No i poczytac mozna to i owo
Gosiek33 06:39, 06 lip 2019

Toszka napisał(a)

Ja bym jeszcze dodała jeden punkt. Ciągle mnie frapuje temperatura wody w linii kroplującej w upały. Rurki są czarne. Idą po wierzchu. Do jakich temperatur nagrzewa się i linia i woda w niej?

AnnaCh w zeszłym roku przypadkowo kupiła nawóz służący do czyszczenia linii. Nawóz nazywa się PeKacid.

jeszcze piszą o preparacie Radal tyle, że wszystkie te metody mogąć być skuteczne pod osłonami gdy kończy się produkcję. Co robić na rabatach pełnych roślin?