Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 14:34, 06 sie 2019

Kim napisał(a)

Cóż Ty dziołcha rozum zjadła czy co

Mniej więcej to samo mi dziewczyny mówią
A ja ciągle kombinuję, co by tu jeszcze poprawić.
I całe szczęście, że mam co, bo inaczej to bym się zanudziła.

Moje ulubione zajęcie, to chodzenie po ogrodzie i wymyślanie "co by tu jeszcze". Potrafię godzinę stać nad jedną rabatą i dumać. To musi strasznie dziwie wyglądać
Kasia_CS 14:35, 06 sie 2019

makadamia napisał(a)
Dziewczyny, poradźcie mi: jakieś byliny o pionowych liściach znacie?
]

Może nie do końca takie proste sztylety... Ale może hosta Praying hands?
April 14:37, 06 sie 2019

makadamia napisał(a)

Mniej więcej to samo mi dziewczyny mówią
A ja ciągle kombinuję, co by tu jeszcze poprawić.
I całe szczęście, że mam co, bo inaczej to bym się zanudziła.

Moje ulubione zajęcie, to chodzenie po ogrodzie i wymyślanie "co by tu jeszcze". Potrafię godzinę stać nad jedną rabatą i dumać. To musi strasznie dziwie wyglądać

To jak masz za dużo czasu, bo na to wygląda to przyjedź do mnie. Możesz zmieniać, przesadzać do woli. Ja już się zgubiłam. I ciągle czasu brak na zmiany już zaplanowane

ps
ale fakt, że te tuje to bym wypierniczyła. Mąż ich broni? Pamiętam jak pierwsze słowa jakie od niego usłyszałam to że on już żadnych drzew nie usunie To było pierwsze po "dzień dobry" jak się tylko poznaliśmy
mrokasia 14:41, 06 sie 2019

makadamia napisał(a)
Bo mam oczywiście kosaćca bródkowego, ale on o tej porze roku jakiś taki ... niechlujny.
Kosaciec syberyjski bardzo ładnie trzyma liście ale wiadomo: potrzebuje innych warunków niż ja mam do dyspozycji

Znacie coś, co wygląda jak k.syberyjski ale znosi piaszczystą glebę?

Asia, a języcznik??? za niski???
TAR 14:45, 06 sie 2019

makadamia napisał(a)

znam to z autopsji a co gorsze jeszcze wszystkiego nie mam obsadzone. jeszcze nie pokonczone a juz zmiany. w zyciu nie skoncze tego ogrodu
makadamia 14:58, 06 sie 2019

mrokasia napisał(a)

Asia, a języcznik??? za niski???

Kasia_CS napisał(a)

Może nie do końca takie proste sztylety... Ale może hosta Praying hands?

Mam i jedno i drugie

Zapomniałam dodać, że to na słońce ma być i najlepiej żeby kwitnące było
Mam te syberyjskie na południowej rabacie i podobają mi się, bo ładnie się odcinają od kopulastych rozchodników i rozcapierzonej kocimiętki - no ale męczą się biedaki, więc szukam dla nich zastępstwa.

Ale tak sobie myślę, że może wypróbuję pysznogłówki. One raczej pionowe są, a w zestawieniu z fioletowymi przetacznikami obłędnie wyglądają (widziałam na tej rabacie miejskiej, którą w czerwcu pokazywałam)
mrokasia 15:00, 06 sie 2019

A liatry???
makadamia 15:09, 06 sie 2019

April napisał(a)

To jak masz za dużo czasu, bo na to wygląda to przyjedź do mnie. Możesz zmieniać, przesadzać do woli. Ja już się zgubiłam. I ciągle czasu brak na zmiany już zaplanowane

ps
ale fakt, że te tuje to bym wypierniczyła. Mąż ich broni? Pamiętam jak pierwsze słowa jakie od niego usłyszałam to że on już żadnych drzew nie usunie To było pierwsze po "dzień dobry" jak się tylko poznaliśmy

Ale w tym rzecz, że zamiast robić, to ja stoję i dumam, i rozkminiam, i kombinuję.
Fazę na kopanie i przesadzanie mam wiosną i jesienią. Latem przestój

Mąż to jeden czynnik, owszem - alergicznie reaguje na wszelkie pomysły, które wymagają od niego jakiegoś wysiłku. A faktycznie jest tak zarobiony, że nie może się zabrać za prace, które nawet on sam uznaje za konieczne.
Drugi czynnik jest bardziej finansowo-organizacyjny. Mamy całą listę pilniejszych i ważniejszych prac do wykonania (w rodzaju: remont tarasu, ze zrobieniem dodatkowego placyku i donicy, zrobienie ogrodzenia, uporządkowanie bajzlownika z tyłu domu, jakieś zadaszenie nad tarasem, murek przy podjeździe).
Z tym wszystkim nam się zejdzie i zanim będę mogła się zabrać za tą rabatę, to całe lata miną.

TAR napisał(a)

znam to z autopsji a co gorsze jeszcze wszystkiego nie mam obsadzone. jeszcze nie pokonczone a juz zmiany. w zyciu nie skoncze tego ogrodu

Bo nudno by było, jakby był skończony
makadamia 15:10, 06 sie 2019

mrokasia napisał(a)
A liatry???

Ooo, liatry to dobry pomysł. Znakomity nawet. Nie wiem, czemu o nich nie pomyślałam, bo przecież mam je na mikrorabatce - wystarczy podzielić
Kasya 15:33, 06 sie 2019

makadamia napisał(a)
Bo mam oczywiście kosaćca bródkowego, ale on o tej porze roku jakiś taki ... niechlujny.
Kosaciec syberyjski bardzo ładnie trzyma liście ale wiadomo: potrzebuje innych warunków niż ja mam do dyspozycji

Znacie coś, co wygląda jak k.syberyjski ale znosi piaszczystą glebę?

A dlaczego pionowe liście ?
Masz powojnika casandra ?

Liliowce są mało wymagające ...ale słońce lubia