Bardzo mi się podoba ten zakątek u ciebie, nie ruszaj hortek. Nie wszyscy muszą mieć szpalery jednakowe szczególnie, że u siebie nie jest zbyt dużo miejsca. Super wygląda bluszcz (dobrze kojarzę) na tle tego jasnego płotu. Tak romantycznie
Dziękuję Zaskoczyłaś mnie Wiesz co, jeszcze w planie mam między lewą Vanilką, a tym dużym Phantomem dać na płot Giardinę, bo tam akurat takie miejsce się zrobiło i może jej tam być całkiem fajnie
Kasiu, czemu cię zaskoczyłam?? Fajnie u ciebie widać na poszczególnych rabatach, że realizujesz pewną koncepcję ogrodu. Rabaty są wbrew pozorom spójne, te białe dodatki (płotki/pergole) świetnie tu się wpisują. Giardina o ile u ciebie będzie rosnąć (u mnie stoi drugi rok) to piękna róża i tam by się super wpisała. Przed hortkami rozchodniki ładnie wyglądają tylko takie mocniejsze. Ja w końcu po 2 latach poszukiwań 2 takie odmiany dorwałam - Herbstfreude lub ciemniejszy Thunderhead. Tego pierwszego mam spore kępy, mogę ci kilka odnóżek dać na zimę to rozmnożysz w wodzie. O ile chcesz. Tego drugiego niestety mam tylko jeden pęd i będę starała się go pociąć i ukorzenić bo 2 kępy potrzebuję.
Kasia, ładne te ujęcia trawkowe . Trzymam kciuki za rozsianie hakone, ja też u siebie wypatrzyłam kłoski .
Słuchaj, a może w zamian za to uschnięte drzewo wsadzisz graba? byłby do kompletu .
A bo akurat ten kawałek mi się wydaje taki wybrakowany... chociażby przez to, że hortensje na razie mam bardzo nierówne Jedną na pewno muszę stamtąd zabrać - mam 2 phantomy - jeden kolejny sezon, drugi dopiero pierwszy u mnie był i od razu zostal stłamszony przez starszego brata i anabelkę. A może zrobie z niego wersję na pniu, bo ma dość proste pionowe 2 pędy
Na Giardinę jestem napalona od jakiegoś roku i to akurat miejsce, gdzie najmniej będzie mnie razić sztywność jej pędów, a jedynie tu mogę ja rozpiąć na ogrodzeniu. I nawet nie powstrzymują mnie głosy, że tak słabo u wielu osób rosnie ryzyk fizyk
Dziękuję Ci za propozycję rozchodnika! Mam już coś na oku - też od roku Ale jeszcze go nie dorwałam - Mr Goodbud Może pomyśl też nad nim - ma go np Przemek (ogród mały, ale pojemny) i to z jego ogrodu go znam. Ostatnio u Gruszki go chyba rozpoznałam, a był dla niej NN - bardzo fajny akcent na rabacie