Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

UrsaMaior 21:14, 06 maj 2018

Kaśka, hakonką się nie stresuj, po prostu sadzonki były niehandlowe. U mnie jest to samo, bardzo nierówno rosną, jedna prawie zanikła. A akurat hakone w różnych odmianach rośnie u mnie jak wściekła. One były bardzo słabo ukorzenione w chwili zakupu.
anbu 21:36, 06 maj 2018

Ech kiedy mój bluszcz tak płot zarośnie Cudny
Zakątki pierwsza klasa!
Magleska 21:50, 06 maj 2018

śliczne zakątki
kocimiętka wielka
cieszę się ,że dobrze się czujesz .....daj znać jakbyś się zbierała do rozpakowania kciuki trzymać wirtualnie będę
Rench 23:39, 06 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
Kurcze, przylatuje mi od pary dni jakiś ptaszorek i wyciąga mi z ziemi moje cenne dżdżownice! skubaniec jeden! Ja na ptakach się nie znam, a żadnego mi miastowego nie przypomina A moze on mi hakone podżera?

A teraz kilka migawek z rana, choć operująca słońce słabe daje możliwości do focenia

Czosneczki coraz lepiej rozwinięte

I z drugiej "mańki"

Tu Krzysiek się otwiera powoli

Mój kocimiętkowy busz połknął Miriamy - już się zastanawiam czy ją ciąć jeszcze przed kwitnieniem, czy dać jej chwilę się zafiolecić i potem ciachnąć przód, żeby tył podtrzymywał co nieco
Ale pięknie zielono. Kocimietke przyślij nieco, bo zniszczy Ci te roślinki z przodu.
Rench 23:54, 06 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
Kurcze, przylatuje mi od pary dni jakiś ptaszorek i wyciąga mi z ziemi moje cenne dżdżownice! skubaniec jeden! Ja na ptakach się nie znam, a żadnego mi miastowego nie przypomina A moze on mi hakone podżera?

A teraz kilka migawek z rana, choć operująca słońce słabe daje możliwości do focenia

Czosneczki coraz lepiej rozwinięte

I z drugiej "mańki"

Tu Krzysiek się otwiera powoli

Mój kocimiętkowy busz połknął Miriamy - już się zastanawiam czy ją ciąć jeszcze przed kwitnieniem, czy dać jej chwilę się zafiolecić i potem ciachnąć przód, żeby tył podtrzymywał co nieco
Ale pięknie zielono. Kocimietke przyślij nieco, bo zniszczy Ci te roślinki z przodu.
Kasia_CS 00:02, 07 maj 2018

Zana napisał(a)
Nie mam pomysłu na tę hakone.

Ale za to rabatka z czosneczkami wygląda ślicznie, róże się rozszalały, ależ będzie pokaz szał (mam nadzieję, że ich nie pożarła ta okropna bruzdownica).

Zawciągi masz piękne, moje się wykitrały, chyba wygniły. Coś tam się niby odradza, powinnam wykopać, podzielić itd., ale ważniejsze sprawy ogarniałam. T

Ten bluszcz na płocie też już świetnie wygląda, fajnie się odbija od białego tła, urokliwie.

Pamiętasz w jakich odległościach od siebie masz posadzone graby? Tylko nie chodź specjalnie mierzyć, to nie takie pilne.

Wzięłam hakonkę i wykopałam, nic wielce podejrzanego nie znalazłam - zmierzwiłam korzonki i wsadziłam spowrotem, dobrze podlałam i zonbaczymy jak będzie dalej

Na szczęscie sporo pąków w różach już na tyle zaawansowanych, że bruzdownica nie nabruździ Choć prawda taka, że codziennie gdzies jakiś zaatakowany pęd znajduję

Bluszczyk i u Ciebie na ruderze zrobi robotę, oby jak najszybciej

Kurcze, zapomniałam Ci zmierzyć odległości między drzewami - rano podejde i sprawdzę.
Kasia_CS 00:04, 07 maj 2018

Zana napisał(a)
Aaaaa, no i miałam napisać, że kocimiętka to Ci się wściekła na maksa. Jak ona taka szalona to kiedyś może jakiś kawałek sobie jej od Ciebie przygarnę.

Możesz w każdej chwili się do mnie po nią zgłosić, bo to przechodzi ludzkie pojęcie - przecież ja dzielone z 3 sztuk niemal patyczki wsadzałam do ziemi
Kasia_CS 00:13, 07 maj 2018

sarenka napisał(a)
Dziękuję za zdjęcia ślicznie masz
A powiedz mi,jesteś zadowolona,że ten płot masz biały? Wg mnie wygląda super.

Jak dla mnie fajnie to wygląda - mam też brązowe ogrodzenie stawiane z jednej strony przez wykonawcę budynku, ale to nie jest to Zatem odpowiedz brzmi, że tak! jestem zadowolona Lubię białe akcesmty w ogrodku

Pytałaś o ilość jeżówek u mnie, zapomniałam wcześniej sę do tego odnieść- nie bardzo wiem, czy jakieś konkretne miejsce masz na myśli? Ja mam jeżówki w wielu miejscach porozrzucane - łącznie jest ich kilkanascie
Kasia_CS 07:28, 07 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Ja mam taką sytuację z jeżówkami jak Ty z hakone. Z trzech dwie rosną normalnie a trzecia coś się ociąga. Wypuściła małe listki i stanęła w miejscu. Te dwie pozostałe są z 5 razy większe.
Śliczny masz ten płot z bluszczem. A kocimiętka zwariowała. Przestaję mieć wyrzuty sumienia, że koty zdemolowały mi w zeszłym roku tę sadzonkę od Ciebie .

Haha, mówiłam Ci, ze się nie ma co przejmować, że kotom przypasowala okazuje się, że z tej kocimiętki większa wariatka niż przypuszczałam

Dziękuję za plotek! Faktycznie robi się coraz bardziej klimatyczny, tylko ciekawa jestem na jak długo starczy-bluszcz tez przecież grubieje z czasem, a przetykamy mu te gałązki między listwami...

Ach te nasze felerne sadzonki, ciekawe co tam w nich nie bangla
Kasia_CS 07:31, 07 maj 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Też nie wiem co tej hakonce dolega...

U mnie to samo co u ciebie, 2 jeżówki stanęły w miejscu, listki małe, opryskałam na grzyba ale jic się nie zmieniło.....
Wywaliłam już je, nie wiem co im się stało

No czasem może nie mamy zwyczajnie wpływu. A to tez jakies nówki były?