Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

JoannaDe 20:05, 07 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)

Hihi na szczęście jest spoko ta ciąża-ostatnio z koleżanką rozmawiałam i mówiła, ze nie mogła zawiązać butów, itd a ja się smieje, ze dopiero co malowalam paznokcie u stóp

Podejrzewam, ze dam znać jak będzie po wszystkim, bo mogę nie mieć głowy ale stawiam, ze co najmniej 2tyg jeszcze mam

Jesteś niemożliwa. Pod koniec ciąży paznokcie u nóg moc sobie malować? Ze o szaleństwach ogrodowych nie wspomnę

Ale trzymam kciuki za szybkie i lekkie rozwiązanie. A na kiedy masz dokładny termin?

Hosty masz cudne. Szkoda ze nie mam cienia ( na razie ) żeby ich więcej u siebie posadzić.
Kasia_CS 21:30, 07 maj 2018

JoannaDe napisał(a)

Jesteś niemożliwa. Pod koniec ciąży paznokcie u nóg moc sobie malować? Ze o szaleństwach ogrodowych nie wspomnę

Ale trzymam kciuki za szybkie i lekkie rozwiązanie. A na kiedy masz dokładny termin?

Hosty masz cudne. Szkoda ze nie mam cienia ( na razie ) żeby ich więcej u siebie posadzić.

Asiu
, zaczynam się zastanawiać czy wszystko ze mną ok Ale mam nadzieję, że docenię tę swoją aktywność na końcówce lżejszym i szybszym porodem Termin mam na 25 maja, ale liczę na to, że choć kilka dni wcześniej młodej zachce się przyjść na świat. Byle nie później!

Trochę się rośliny porozrastają to i cień się znajdzie ALe są też chyba hosty, które i niezbyt mocno słoneczko zniosą?
Kasia_CS 21:43, 07 maj 2018

Jeszcze co nieco z dziś - trzeba bylo uwiecznić ostatnie tulipany - połowę z nich już musiałam ściąć pod koniec dnia

Biała rutewka się dobrze zapowiada, nawet nieźle się rozrasta

Rododendron Peter Alan niedługo wystartuje

A tu drugi, którego jak zwykle nazwy nie pamiętam Nie potrafię z nim jakoś dojść do ładu - pewnie za mała bryła korzeniowa na jego gabaryty, bo 1. był źle posadzony na wstępie, 2. poprawka z rozrywaniem i oczyszczenim bryły 3. był przesadzany do półcienia na stanowisko, gdzie poprawiłam mu warunki glebowe na zaprawione wszystkimi smakołykami, jakie lubią rodki 4. potem poprawiane sadzenie (posadziłam go wcześniej chyba zbyt głęboko)

i sumą tego wszystkiego są wiecznie marnie wyglądające podwinięte liście
Zana 21:48, 07 maj 2018

Dobrze wycyrklowałaś z tym terminem arbuzowym, jak znalazł na kwitnięcie róż powinnaś być już w domu. Też podziwiam, że Ty jesteś w stanie jeszcze na takie działania ogrodowe się zdobyć!
Kasia_CS 21:49, 07 maj 2018

Jack A.Sand - chętnie przed nim posadziłabym azalię japońską, ale nie bardzo potrafię dobrać kolor, zeby ladnie się zgrały, nie było zbyt nudno, a jednocześnie fajnie byłoby nie zrobić wioski (najwygodniej byloby kupić białą azalię, np. wspominaną przez Toszkę Adonis, która nawet czasem kwitnienia się różni )

Tu obok Silver slipper

I razem

Kasia_CS 21:56, 07 maj 2018

Zeszłoroczna hosta od Toszki z gratisem - siewki ciemiernika

Uwielbiam młode przyrosty na buksach, są takie soczyste

Hosta Fire Island
Kasia_CS 22:28, 07 maj 2018

Zana napisał(a)
Dobrze wycyrklowałaś z tym terminem arbuzowym, jak znalazł na kwitnięcie róż powinnaś być już w domu. Też podziwiam, że Ty jesteś w stanie jeszcze na takie działania ogrodowe się zdobyć!

O patrz, nie wpadłam na to Ale faktycznie dobrze wyszło, hihi Jakoś tak mnie chyba ta wiosna napędza - dziś sobie trochę popieliłam, trochę wyrównałam ziemię na rabatach, gdzie nie mam tulipanów i dolki delikatne wokół róż zrobiłam, bo mi woda się rozlewa wokół zamiast w korzenie im lecieć.. No i w koncu wykopałam nieżywe stipy - ocaliłam tylko kilka kawałków kęp, gdzie coś puściło.

Czy ktoś mi może powiedzieć, czy zbyt głębokie posadzenie róż może przyhamować ich wzrost? Jesienią sadziłam w pośpiechu i trochę po ciemku i mogło się tak stać, że są głębiej niż powinny... kilka sztuk mam takich, że bardzo wolniutko rosną.

Zana 22:32, 07 maj 2018

O, też mnie to odpowiedź na to pytanie o głębokości posadzenia róż interesuje. Ja z kolei posadziłam na świeżej rabacie, ziemia osiadła i teraz chętnie bym ziemi dosypała, ale boję się, że róże będą za głęboko.
JoannaDe 09:22, 08 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)

Hosta Fire Island

Ukradłam Ci tą hostę do siebie na tablice
Ona w realu też taka żółta jak na zdjęciach?
Kasia_CS 10:06, 08 maj 2018

Zana napisał(a)
O, też mnie to odpowiedź na to pytanie o głębokości posadzenia róż interesuje. Ja z kolei posadziłam na świeżej rabacie, ziemia osiadła i teraz chętnie bym ziemi dosypała, ale boję się, że róże będą za głęboko.

Zapytalam na razie Ewę z doświadczalni w temacie, zobaczymy co odpowie