Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Mary 20:51, 04 maj 2018

Zana napisał(a)
Te zawilce wiosenne rozsiały mi się jak wściekłe, wyłażą cały czas, wyrywam a one ciągle są. Poza tzw. "zemstą ogrodowiska" czyli werbeną, to jedyna roślina, która u mnie może zostać drugą "zemstą".
Jesienne dla odmiany chyba kaput, jedna sztuka jakieś marne listki wypuściła. Podejrzewam, że ten marcowy mróz je załatwił, trzeba było okopczykować.
Z róż to u mnie na razie tylko jeden Old Port ma aż! jeden pączek i to malutki.

Tobie też się rozsiały! Nigdy nie zauważyłam, żeby się rozsiewały. One się u mnie rozrastały przez odrosty podziemne. I właśnie spędziłam w ostatnich dniach kilka godzin na pozbyciu się dwóch odmian zawilców wiosennych, które u mnie rosły. Zostawiłam sobie tylko sadzonki w dużych donicach. Okropna robota.

Swoją drogą zawilce jesienne też są bardzo ekspansywne.
Magleska 21:43, 04 maj 2018

o kurczę .....ja dzisiaj dosadzałam zawilce wiosenne .....ale w sumie mogą się trochę rozsiać ,ale nie rozpanoszyć po całości

śliczne fotki Kasiu

jak się czujesz ?
Kasia_CS 21:48, 04 maj 2018

mrokasia napisał(a)

O mamo, a moje zawilce ciągle w fazie listeczków jak łepek od zapałki...
nie wiem co mam im zrobić...

Hm... ja na początku się martwiłam, a one później jak głupie wystrzeliły. A na jakim je masz stanowisku?
Kasia_CS 21:49, 04 maj 2018

Mary napisał(a)

Czy pisząc o siewkach masz na myśli tę roślinkę po lewej między liściem hosty a karteczką z tyłu?
Jesteś pewna, że to jest siewka, a nie odrost?

Pewna nie jestem, jutro mogę sprawdzić - ale mojej mamie się raczej siały - zresztą dostalam od niej torebeczkę z nasionami i sobie porozrzucałam trochę testowo na rabacie w pobliżu tych już posadzonych.
Kasia_CS 21:58, 04 maj 2018

effka napisał(a)

O Matko, podziwiam, nie chciałoby mi się

hihi, nie mam a z takich ilości A druga sprawa, że na przyszły rok chcę porobić nowe miksy tulipanowe i lepiej mi się to uda jak wykopię. tylko nie wiem czy teraz dobrze będzie jeszcze trochę te liście ponawozić, żeby lepsze cebule miały?

Zana napisał(a)
Te zawilce wiosenne rozsiały mi się jak wściekłe, wyłażą cały czas, wyrywam a one ciągle są. Poza tzw. "zemstą ogrodowiska" czyli werbeną, to jedyna roślina, która u mnie może zostać drugą "zemstą".
Jesienne dla odmiany chyba kaput, jedna sztuka jakieś marne listki wypuściła. Podejrzewam, że ten marcowy mróz je załatwił, trzeba było okopczykować.
Z róż to u mnie na razie tylko jeden Old Port ma aż! jeden pączek i to malutki.

No to mówisz, że się wkopałam ? Mam jeszcze miejsce na rabatach, będę się martwić później jakby co

Z tymi pąkami u róż, to chyba na cieniste warunki bym zwaliła, bo jednak u CIebie więcej tego niż słońca, prawda? Więc i ruszyły później. Ja zauważyłam, że pojawiły mi się już nawet pączki na Lavender Ice a przecież dopiero co sadziłam goły korzeń w kwietniu. Żeby było lepiej to trochę o niej zapominam, bo kocimiętka tak mi przesłoniła te róże, że z podlewaniem ich po posadzeniu nie poszalałam za długo.
Kasia_CS 22:00, 04 maj 2018

Mary napisał(a)

Kasiu. Hmm. Co roku mam siewki różnych orlików. Po prostu czekam aż nasiona same zaczną się wysypywać i wtedy tylko potrząsam nimi i nasiona same spadają na ziemię.

No ja to samo robilam - poczekałam aż będą grzechotać i je rozsypałam wokół.. ale cisza na razie - może coś jeszcze wyjdzie. U Ciebie już są siewki w tym momencie? U mnie tylko tak liatra obradza i werbena się pokazała niedawno.

Mary napisał(a)

Tobie też się rozsiały! Nigdy nie zauważyłam, żeby się rozsiewały. One się u mnie rozrastały przez odrosty podziemne. I właśnie spędziłam w ostatnich dniach kilka godzin na pozbyciu się dwóch odmian zawilców wiosennych, które u mnie rosły. Zostawiłam sobie tylko sadzonki w dużych donicach. Okropna robota.

Swoją drogą zawilce jesienne też są bardzo ekspansywne.

A no to jeszcze może przyjdzie mi z nimi walczyć. Ja wczoraj się zszokowałam, bo wylazła mi w 2 miejscach odętka, której się pozbyłam rok temu wczesną wiosna i nie dawała żadnego znaku życia.. A tu bach! I jest.. Obym nie musiała znów całej rabaty przekopywać, bo już co nieco roślin od tamtej pory mi się jednak pojawilo...
Kasia_CS 22:07, 04 maj 2018

Magleska napisał(a)
o kurczę .....ja dzisiaj dosadzałam zawilce wiosenne .....ale w sumie mogą się trochę rozsiać ,ale nie rozpanoszyć po całości

śliczne fotki Kasiu

jak się czujesz ?

Ja jeszcze jestem na etapie, że mi nie przeszkadzają jeśli uda się je jakoś trzymać w ryzach - werbeny np. jeszcze nie znienawidziłam żey bylo lepiej, to wysiała mi się tam, skąd ją przenosiłam w zeszłym roku a w nowym miejscu siewek za bardzo nie widzę

A dziękuję, czuję się dobrze Myślałam, że dziś ostatnia wizyta u prowadzącego, ale jeszcze jedna będzie i usg za kilka dni też - nawet się cieszę, bo ostatnie miałam ponad 1,5 miesiąca temu, a przecież na końcówce najwięcej się zmienia - orientacyjna waga, czy dobre ułożenie.. więc jeszcze się wszystko sprawdzi
MagdaBaj 22:53, 04 maj 2018

Zana u mnie to samo zawilec wiosenny jak chwastów. Przekonałam całą rabatę.Czy jezowka white też tak ma?
mrokasia 23:03, 04 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)

Hm... ja na początku się martwiłam, a one później jak głupie wystrzeliły. A na jakim je masz stanowisku?

Mam je na cienistej rabacie od strony lasu. Słonko je tylko liźnie co najwyżej. Myślisz, że to dlatego? Też bym chciała, żeby wystrzeliły...
Mary 23:31, 04 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
No ja to samo robilam - poczekałam aż będą grzechotać i je rozsypałam wokół.. ale cisza na razie - może coś jeszcze wyjdzie. U Ciebie już są siewki w tym momencie? U mnie tylko tak liatra obradza i werbena się pokazała niedawno.

Orlik kwitnie wcześnie. Wydaje mi się, że siewki pojawiają się w tym samym roku.
Wstawiłam u mnie zdjęcia z sierpnia 2017 i kwietnia 2018.