Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 10:45, 09 maj 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
To na pewno jakiś chwast, bo sesleria jeszcze nie kwitnie i poza tym to ma inne kłosy

No właśnie.. ciekawa jestem, czy taka trawa moze się wyrodzić jakoś.. Albo się w środku zasiał chwast i zdominował kępę.
eVka 10:48, 09 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)

No właśnie.. ciekawa jestem, czy taka trawa moze się wyrodzić jakoś.. Albo się w środku zasiał chwast i zdominował kępę.

Kasiu to możliwe. Ma identyczną sytuację z piórkówką hameln. W środku centralnie wrosła jakaś trawa pospolita chwast i udaje piórkówkę. Nawet by jej się udało to udawanie gdyby nie to, że piórkówki o tek porze roku są mizerne a ta już bujna zielona. Widzę tylko jedyny sposób na pozbycie się intruza, wykpanie piórkówki i dokładne oczyszczenie korzeni.
Kasia_CS 11:01, 09 maj 2018

DorKa napisał(a)
Jaki szał kolorów u Ciebie Ilość pąków na róży zadziwiająca. W takiej chwili żałuję,że nie mam róż
Kasia patrzę na Twoje orliki i one takie pełniejsze od moich. Mam je pierwszy raz i się nie znam. Są różne ?

Szkoda tylko, że ta różyczka szaleje w ten sposób tylko wiosną, a potem już słabiutko powtarza.. zakup z mega początków mojego ogrodowania i przemyślany połowicznie-wtedy kojarzyłam, ze ma ładne kwiaty, jadalne płatki, ale żadnej wiedzy o tym, ze róże mogą kwitnąć "non stop". Drugim takim zakupem byla Cinderella (w połowie mi pożarta teraz przez bruzdownicę, tzn pąki kwiatowe)

Orliki są w wieku odmianach-te akurat są pełne i mają dość drobne kwiaty i są niewysokie. Jest mnóstwo odmian o większych kwiatach, wyższych i zupełnie innym wyglądzie
Kasia_CS 11:08, 09 maj 2018

Annak napisał(a)

Bardzo podoba mi się ten łan czosnkowy, ale zastanawiam się, co robisz jak czosnki przekwitną, bo przecież one są na brzegu rabaty? Co z tymi zasychającymi liśćmi, których od razu wycinać się nie powinno?

Łodyga będzie ucięta do samego dołu, może uda się lawendą rosnąca po bokach zamaskowac? Będę myśleć, bo te czosnki mam po raz pierwszy ale nie przejmuję się zbytnio tymi liśćmi na chwilę obecną, hihi może posadzę tam seslerię albo inną szybko ruszającą trawkę
Anitka 13:50, 09 maj 2018

Kasi moją ulubioną kolorystykę nasz w ogrodzie. Orlik choć jeden to śliczny. Ja miała w zeszłym roku takiego samego intruza udającego trawkę w rozplenicy. Musiałam wyrzucić, bo ją zagłuszył.
Może te czosnki posadź tam gdzie masz kocimiętkę ( za nią), bo on już teraz ma u ciebie spore rozmiary i te liści by zasłoniła.I fajnie z tym srebrzystym kolorem kocimiętki fiolet by się komponował.
Anda 14:26, 09 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)

Szkoda tylko, że ta różyczka szaleje w ten sposób tylko wiosną, a potem już słabiutko powtarza.. zakup z mega początków mojego ogrodowania i przemyślany połowicznie-wtedy kojarzyłam, ze ma ładne kwiaty, jadalne płatki, ale żadnej wiedzy o tym, ze róże mogą kwitnąć "non stop". Drugim takim zakupem byla Cinderella (w połowie mi pożarta teraz przez bruzdownicę, tzn pąki kwiatowe)

Orliki są w wieku odmianach-te akurat są pełne i mają dość drobne kwiaty i są niewysokie. Jest mnóstwo odmian o większych kwiatach, wyższych i zupełnie innym wyglądzie

Piszesz o LO? To jedna z najlepszych róż, wg mnie Dziwi mnie tylko, że piszesz, że słabiutko powtarza. U mnie powtarza całkiem przyzwoicie. Róże non stop kwitnące nie mają tego uroku i zapachu co ona No i są to przeważnie niskie róże. Im wyższa róża tym większe przerwy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 14:34, 09 maj 2018

Anitka napisał(a)
Kasi moją ulubioną kolorystykę nasz w ogrodzie. Orlik choć jeden to śliczny. Ja miała w zeszłym roku takiego samego intruza udającego trawkę w rozplenicy. Musiałam wyrzucić, bo ją zagłuszył.
Może te czosnki posadź tam gdzie masz kocimiętkę ( za nią), bo on już teraz ma u ciebie spore rozmiary i te liści by zasłoniła.I fajnie z tym srebrzystym kolorem kocimiętki fiolet by się komponował.

Anitko - bardzo prawdopodobne, że w jesiennym rzucie tam dosadzę czosnki Purple sensation - na razie tam tylko szczypiorki główkowatych są, 3 róże Lavender ice, ale wiaodmo, że na nie to trzeba poczekać W samej kocimiętce rosną 3 sztuki gladiatorów, ale mizerne jakieś wyszły Purple sensation faktycznie by tak pięknie się wkomponowały.
Kasia_CS 14:37, 09 maj 2018

Anda napisał(a)

Piszesz o LO? To jedna z najlepszych róż, wg mnie Dziwi mnie tylko, że piszesz, że słabiutko powtarza. U mnie powtarza całkiem przyzwoicie. Róże non stop kwitnące nie mają tego uroku i zapachu co ona No i są to przeważnie niskie róże. Im wyższa róża tym większe przerwy

No niby powtarza, ale chciałoby się więcej i więcej Aż muszę w tym sezonie ją przydybać, jak to z nią jest - w zeszłym trochę ją skoczek wyniszczył, może dlatego miała mniej powera A co do zapachu, to święta racja - jest piękny!
jolanka 15:04, 09 maj 2018

Mój LO też ma cały czas skoczka Nie mogę go wytłuc. Ale kwitnie dobrze
Catalinasdiary 15:05, 09 maj 2018

Moja LO w zeszłym roku była maleńka i kwitła jednym kwiatem, a to dlatego, że marną sadzonkę kupiłam. Kładłam się na ziemi żeby ją powąchać i obejrzeć z bliska i jak dla mnie cudo. Teraz czekam i przebieram nogami z niecierpliwością.