Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Pokaż wątki Pokaż posty

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

malinia 20:58, 04 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)
A dziś zrobiłam małą rozpierduszkę na cienistej... wysadziłam tawułki i przeprowadzam je 2-3m dalej Tam gdzie rosły do tej pory nijak nie pasowały, a trwały tam tylko przez zasiedzenie

U mnie to samo było dziś z hortensjami ogrodowymi... Mąż się bardzo ucueszyl jak trzeba było to podnieść.... Sadzonki ponad 3lata już.... ;D
mrokasia 21:32, 04 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)
A dziś zrobiłam małą rozpierduszkę na cienistej... wysadziłam tawułki i przeprowadzam je 2-3m dalej Tam gdzie rosły do tej pory nijak nie pasowały, a trwały tam tylko przez zasiedzenie

Przeprowadzka 2-3m dalej to znaczy zupełnie nowy układ, nie to co przesadzanki o 20-30cm w prawo lub w lewo .
Kasia_CS 21:53, 04 maj 2019

Tu jeszcze trochę tulipanków, połączenie inspirowane tym u Lindsay - tylko dlatego skusiłam się na pomarańczowy/żółty

Ogrodówki już pokazują pąki kwiatowe

A zawciągi zaczynają szaleć - jak już się zadomowiły, to nie wiem czy znów nie będę robić im przesadzanek, bo wcześniej były na brzegu rabaty, a po jej poszerzaniu trafiły na jej środek
Kasia_CS 21:56, 04 maj 2019

Te zaczęło przypalać już słoneczko i robią się takie nierzeczywiste, jakby sztuczne

Jeszcze chwila, a tulipy mają szansę zgrać się z Purple Sensation

Trzmielina oskrzydlona zaczyna kwitnąć
Kasia_CS 22:11, 04 maj 2019

I azalia Jack A Sand rozpoczyna spektakl

Z kolei niezapominajka wysiała się jak zwykle to bywa w nieoczekiwanym miejscu

Zagłębie roślin "do wydania" - część obiecane nieogrodowiskowej koleżance, ale co najmniej połowa szuka domu - ktoś coś? Są Carexy Silver sceptre, liriope (nie widać na fotce), turzyca frosted curls, hosty, floksy białe, jeżówki bezodmianowe, jakaś wysiana szałwia

Przy okazji widać jaki mam "piękny trawnik" przy furtce.. na razie tego nie ruszamy, może jakąś ścieżkę tam w końcu machniemy. Jeszcze Kuba tam ciągle leje wodę, robi sobie kałużę do chodzenia w kaloszach
Kasia_CS 22:14, 04 maj 2019

I miejsce rozpierduszki - przed świecznicę idą tawułki wykopane z innej miejscówki
Kasia_CS 22:15, 04 maj 2019

malinia napisał(a)

U mnie to samo było dziś z hortensjami ogrodowymi... Mąż się bardzo ucueszyl jak trzeba było to podnieść.... Sadzonki ponad 3lata już.... ;D

Oo to ja rok temu taką moją dużą przesadzałam - też 3 lata w gruncie u nas sidziała i ma około metr wysokości i co najmniej tyle średnicy. Ile ja się z nią uszarpałam!! Ale przesadziłam Sama
Kasia_CS 22:16, 04 maj 2019

mrokasia napisał(a)

Przeprowadzka 2-3m dalej to znaczy zupełnie nowy układ, nie to co przesadzanki o 20-30cm w prawo lub w lewo .

No niby tak, ale czy to się zgra... Na razie jestem pełna zapału
tulucy 22:38, 04 maj 2019

Kasiu, jakby nikt inny nie chciał, to mogę przytulić liriope i frosted

ja się dziś tak leniłam że jestem padnięta
malinia 22:41, 04 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)

Oo to ja rok temu taką moją dużą przesadzałam - też 3 lata w gruncie u nas sidziała i ma około metr wysokości i co najmniej tyle średnicy. Ile ja się z nią uszarpałam!! Ale przesadziłam Sama

Moje leżą na taczce ji czekają na wyrok.... Wypad z ogrodu albo olsnienie ;D