Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 23:05, 31 maj 2021

TAR napisał(a)

nie trzeba, weekendowo planuje kajaki na Brdzie, tam jest wiele miejsc z ktorych moge odsadzic kawalatek. Nawet chwascika czasem warto. A sierpniu nad brzegami przyuwazylam mnostwo sadzcow i krwawnic. A my placimy taka kase za nie a one jak chwasty nad brzegami rzek rosna swobodnie.
Wczoraj sie styralam mocno, niby nic ale mnostwo roslin mi ubylo i 2 wory chwastow wypielilam ale jakby sladu nie ma w tym sezonie na jednej z rabat rozsialy mi sie osty, ciezko je usunac

ja to zawsze mam pewne opory przed zapraszaniem roślin z natury - co prawda krwawnicę jak najbardziej wprowadziłam po forumowych poleceniach, a rosła u mamy wokół stawu A z oporami to dlatego, że nie wiem czy to nie będzie jakaś mega inwazyjna opcja - za krótka jestem w tych sprawach

Ostów współczuję! Ja trochę popieliłam w trawniku, mam mnostwo takich drobnych rozlegle płożących się kwiatuszków - normalnie łyse place bez trawy zostają po wyrwaniu...
Kasia_CS 23:10, 31 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Piękne te rośliny w skali makro.
To chyba pierwsza róża, którą widzę na forum w tym sezonie
Jarzmianka też bardzo mi się podoba

Nudy nie ma

Ja już u kogoś widziałam kwiaty różane, ale chyba też podpędzone, bo z tegoroczne donicy a Olivia Rose całkiem ładnie się zapowiadda! Na razie jestem pozytywnie do niej nastawiona mimo wcześniejszych oporów kolorystycznych

Kasya napisał(a)
Ależ wszystko wcześniej...

eee, bez przesady

mrokasia napisał(a)
IH ładnie się wpasował między graby . I jaka nuda, pani kochana, pani nudy nie widziała .

Jeszcze chyba powpinam bluszcz za IH na płocie, żeby podbić jego jasne kolorki Dzięki Kasiu!

lilarose napisał(a)

wg mnie to nie naparstnica- jesli mechate, to może to być rudbekia

To jednak nie to - nie mam żadnej rudbekii w ogródku, jedynie jeżówki z tego typu roślin, ale to raczej nie to.
Gosiek33 06:03, 01 cze 2021

Bardzo delikatne te zdjęcia, cudne
tulucy 08:41, 01 cze 2021

Kasia, a masz gdzieś obok chabry? One mają bardzo podobne siewki.
eVka 09:44, 01 cze 2021

Kasiu, oglądanie tak subtelnych, pięknych zdjęć ogrodu to uczta dla oczu. Naprawdę masz talent i do ogrodu i do fotografii.

Apropos róży New Dawn to jest potęga, ona rośnie nie patrząc na przeszkody. Zajmuje mi już połowę ściany garażu, bardzo się cieszę, tylko musze zamontować jakieś dodatkowe stalowe linki do dachu, żeby ją upinać
Brzozowadzie... 10:31, 01 cze 2021

Kasiu, nadrobiłam chyba wszystko. Wnioski:
- niesamowite, jak wspaniały można stworzyć ogród przy bloku!!!
- cienista porwała moje serce
- zazdroszę kupna pięknych róż, bo moje kupione w marcu dopiero zaczynają puszczać pierwsze listki
- widok z tarasu z tymi lilakami po prostu wymiata
- Jest coś czego nie potrafisz?
TAR 10:50, 01 cze 2021

Kasia_CS napisał(a)

ja to zawsze mam pewne opory przed zapraszaniem roślin z natury - co prawda krwawnicę jak najbardziej wprowadziłam po forumowych poleceniach, a rosła u mamy wokół stawu A z oporami to dlatego, że nie wiem czy to nie będzie jakaś mega inwazyjna opcja - za krótka jestem w tych sprawach

Ostów współczuję! Ja trochę popieliłam w trawniku, mam mnostwo takich drobnych rozlegle płożących się kwiatuszków - normalnie łyse place bez trawy zostają po wyrwaniu...

zanim zaprosze to poczytam troche a reszta to moje obserwacje, do ogrodu wcale nie zapraszałam tawuł wierzbolistnych a rosły i ciezko je bylo wyplenic. gdzieniegdzie tez pokazuja sie siewki jakby mahoni albo cos podobnego klujace takie, duzo sily potrzeba by to wyrwac, pewnie z ogrodnika przywloklam z roslinkami. a propo niebieskich przetacznikow ozankowych daleko nie musze szukac, za oknem na terenie firmy rosnie cała ich kolonia, zabiore nim chlopaki je skosza.

bardzo lubie fotki w wersji makro, takie zatrzymane chwile i detale, ktore tylko w makro sa dostrzegalne. i sama tez wole takie robic. a moj ogrod jeszcze za mlody na szerokie kadry, wszystkie drzewa i krzaki na jednym poziomie co daje efekt ogolnego chaosu i balaganu. rutewka i jarzmianki mnie oczarowaly.
Kasia_CS 11:47, 01 cze 2021

Wracam do domu z łupami
Kasia_CS 11:57, 01 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)
Bardzo delikatne te zdjęcia, cudne

Z braku ostatnich własnych wrażeń nabyłam przed chwilą nowe obiekty do fotografowania

tulucy napisał(a)
Kasia, a masz gdzieś obok chabry? One mają bardzo podobne siewki.

No ni huhu, jedynie z takich siejących to mam naparstnice. Werbena to rozróżniam pewnie chwast w takim razie... Jeżówki to tam rosły, ale niiigdy się nie siały, bo to były te pełne- secret affairs.
Kasia_CS 12:03, 01 cze 2021

effka napisał(a)
Kasiu, oglądanie tak subtelnych, pięknych zdjęć ogrodu to uczta dla oczu. Naprawdę masz talent i do ogrodu i do fotografii.

Apropos róży New Dawn to jest potęga, ona rośnie nie patrząc na przeszkody. Zajmuje mi już połowę ściany garażu, bardzo się cieszę, tylko musze zamontować jakieś dodatkowe stalowe linki do dachu, żeby ją upinać

Dzięki Ewuś!! Szalenie mi miło :*
New Dawn złapała u mnie niestety rdzę już w poprzednim sezonie i walczę z opryskami jak mi się uda. Co prawda przypadkiem stosuje metodę, która niekoniecznie jest na to stosowana, ale mam wrażenie, że coś daje jednak (pryskam mlekiem z wodą pół na pół). Potwór pożeracz z niej, ale jak kwitnie jest piękna nie b przypuszczałam, że tak szybko mi oplecie pergolę górą, a już obustronnie zwisa z przeciwnej strony
Spróbuję ja mocno ciąć za rok, żeby trochę skuteczniej powalczyć z rdzą i rzucić więcej światła, bo zjadła porzeczkę na pniu i agrest rosnący w pobliżu...