Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 12:49, 01 cze 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Kasiu, nadrobiłam chyba wszystko. Wnioski:
- niesamowite, jak wspaniały można stworzyć ogród przy bloku!!!
- cienista porwała moje serce
- zazdroszę kupna pięknych róż, bo moje kupione w marcu dopiero zaczynają puszczać pierwsze listki
- widok z tarasu z tymi lilakami po prostu wymiata
- Jest coś czego nie potrafisz?

Dzięki Agata za wszystkie pochwały!! Wszystkich nas cieszy zabawa w ogród i napędza do dzaiałania, więc i teren wokół pięknieje z każdą nową roślinką

Ja wyjątkowo nie sadziłam w tym roku ani na jesieni róż z gołym korzeniem - jakiś taki ten zeszły sezon miałam zmarnowany i bez polotu. Nawet forum mało odwiedzałam przez to.

Ja przed chwilą przytaszczyłam do domu nową różę, o której w sumie prawie nic nie wiem, ale tak obiecująco zapączkowana, że nawe już wymyśliłam dla niej miejsce, bo nieduża ma być

Tarasowe donice to jeden z moich lepszych wyborów i decyzja o zmianie trzmielin na lilaki dla obu roślin wyszła na dobre A widok cieeeeszy. Tylko ten piach na tarasie i i foremki już mniej

A nie potrafię chociażby stepować i długo by wymieniać czego jeszcze hihi
Kasia_CS 12:56, 01 cze 2021

TAR napisał(a)

zanim zaprosze to poczytam troche a reszta to moje obserwacje, do ogrodu wcale nie zapraszałam tawuł wierzbolistnych a rosły i ciezko je bylo wyplenic. gdzieniegdzie tez pokazuja sie siewki jakby mahoni albo cos podobnego klujace takie, duzo sily potrzeba by to wyrwac, pewnie z ogrodnika przywloklam z roslinkami. a propo niebieskich przetacznikow ozankowych daleko nie musze szukac, za oknem na terenie firmy rosnie cała ich kolonia, zabiore nim chlopaki je skosza.

bardzo lubie fotki w wersji makro, takie zatrzymane chwile i detale, ktore tylko w makro sa dostrzegalne. i sama tez wole takie robic. a moj ogrod jeszcze za mlody na szerokie kadry, wszystkie drzewa i krzaki na jednym poziomie co daje efekt ogolnego chaosu i balaganu. rutewka i jarzmianki mnie oczarowaly.

Ja zwykle nie umiem tych roślin w ogóle rozpoznać, stąd brak odwagi do ryzykowania, a też nie chcę wykopywać na zaś - niestety leśne klimaty rzadko mam okazję odwiedzać, więc to decyzja już-teraz musiałaby być - zazwyczaj bez przygotowania technicznego w postaci nawet małej łopatki i woreczka by była z kolei jak nie dziabne, "to se ne vrati", bo już nie będzie okazji i się kółko zamyka

Dobrze, że odkryłaś swojw ożankowe źródełko Ja może zostawię sobie, bo naprawdę wdzięczna roślinka, nie przeszkadza mi. Werbena też się sieje, a ją lubię w każdej ilości.

Szerokie kadry i u mnie rzadko goszczą, bo ogródek przykrótki i mało pietrowy - niestety u mnie tak zostanie ze względu na brak drzew poza cienistą. U Ciebie rozwojowo w tym temacie, więc tylko czekać na rozszerzenie fotograficznego zakresu a że focisz pięknie, to tylko zacieram rączki, szuru szuru

tulucy 13:02, 01 cze 2021

Wsadź do doniczek i obserwuj, może to naparstnice są. Zrobię u siebie zdjęcia moich siewek.
sarenka 13:20, 01 cze 2021

Kasiu, co kupiłaś?? Co tam wygląda z torby?
Kasya 13:37, 01 cze 2021

Opisz łupy
Jaka różyczka ?
Kasia_CS 13:54, 01 cze 2021

tulucy napisał(a)
Wsadź do doniczek i obserwuj, może to naparstnice są. Zrobię u siebie zdjęcia moich siewek.

spróbuję trochę przełożyć, ale mam tego tyle w różnych miejscach a biegałam z tymi naparstnicami, że duże prawdopodobieństwo mi się wydaje zerknij u siebie to porównamy
Kasia_CS 14:03, 01 cze 2021

sarenka napisał(a)
Kasiu, co kupiłaś?? Co tam wygląda z torby?

Kasya napisał(a)
Opisz łupy
Jaka różyczka ?

Z toby wygląda dereń kousa zawsze go chciałam mieć! co prawda odmianę Venus, ale to tylko kupiłabym stacjonarnie a jeszcze nie spotkałam - do tego cena się kłania, więc wystarczy mi zwykły a całkiem ładny, więc choć raz podjęłam szybką decyzję.

Drugie to róża Amica - pięknie zapączkowana, to dość młoda odmiana, bo z 2019, więc tak na szybko w ogrodniczym poza jej fotkami i podstawową wiedzą o zdrowotności niewiele wiem. Skusiłam się, bo wielkość do upchnięcia (50x50) Zobaczymy co z tego wyniknie

A oprócz tego zwykłego orlika różowego wrzuciłam i chyba sadzonkę jakiejś niedużej gaury - piszę chyba, bo podpisane były jako firletka

Mam jeszcze rezerwację na weigelę na pniu, ale była niewyceniona i czekam co z tego wyniknie. Muszę wreszcie zainwestować w piętra, czyli rośliny na pniu - powoli się coś pojawia, ale chyba wiele więcej zakupów to u mnie nie będzie. Rzutem na taśmę - może wiję swoje gniazdo w ogrodzie przez tą ciążę bliską rozwiązania
Kasya 14:22, 01 cze 2021

Krzewuszek na pniu jest duzy wybór koło Łucji
Tylkk ja zawsze mam wątpliwości czy nie zmarzną... bo potrafią
sarenka 14:22, 01 cze 2021

A napiszesz mi ile kosztował ten dereń? Bo kupiłaś go w Zk? Byłam wczoraj w wawie ale czasu nie było, żeby tam pojechać...
Kasia_CS 15:02, 01 cze 2021

Kasya napisał(a)
Krzewuszek na pniu jest duzy wybór koło Łucji
Tylkk ja zawsze mam wątpliwości czy nie zmarzną... bo potrafią

Tylko kiedy ją koło Łucji będę... A jak wysokie pamiętasz? Te mogły mieć miejsce szczepienia na jakich 130cm. A odmiana o była Styriaca.