Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Wendy79 22:53, 22 lip 2016

Makusia napisał(a)

Coś w tym bliźniactwie naszym jest, bo też wolę liściaste, choć właśnie zdałam sobie sprawę, ze powiedziałam to głośno pierwszy raz....

Poproszę o wiecej wpisów u Ciebie i u mnie a'la Ty!!!

I u mnie ta "choroba", zmuszam się, żeby iglaste gdzieś wcisnąć
Makusia 22:54, 22 lip 2016

roma2 napisał(a)
Nie pytaj Rodziców, bo mogę być starsza od Nich .
Nowości polskich i fajnej muzy jest sporo, ale niestey nie w ogólnie dostępnych mediach. Mnie podrzuca córka i czasem jak mam czas szwendam się z młodymi po koncertach, gdzie wygladam jak dinozaur .

Roma- mój Tata ma 78 lat. No dawaj! Przebij!

Sluchaj Trójki. Tam można usłyszeć Korteza, Julię Marcel, Celińska, Gabę Kulke itp. I tego moim zdaniem można z czystym sumiem posłuchać. Ja polecam.

Edit. Dorzucam jeszcze Melę Koteluk i Blooma
Makusia 23:11, 22 lip 2016

Luteczko pewnie, że słucham. Na kompie, bo radio zwykłe mi nie łapie. Tam właśnie Wima Mertensa odkryłam
Makusia 23:13, 22 lip 2016

kaz742011 napisał(a)

Mam nadzieję że twój tulipanowiec wydobrzeje. Ja też mam w projekcie ale jeszcze nie kupiłam. Twój to taki zwykły czy odmianowy?

Kasiu mój kupiony dwa lata temu. To jest równoznaczne z tym, że to niemal cud, że w ogóle wiem, że to tulipanowiec. Ja misiac temu w ciemnogrodzie byłam, a dwa lata temu.....
Basiula 23:50, 22 lip 2016

Ja też się zapisuję do klubu lisciolubnych. Oprócz cisów iglastymi raczej się nie zachwycam... Same prawie liściaste u mnie.
elka_ 08:23, 23 lip 2016

Smutne, jak rośliny chorują
Bardzo często dostajemy je zainfekowane ze szkółek, z robactwem w donicach. Eh!

Mam nadzieję, że z twoim tulipanowcem, to jakiś drobiazg.
Mazan 09:04, 23 lip 2016

Makusia

Odpowiedziałem na PW, a paznokci nie niszcz - mogą się przydać do sprawdzenia korzeni.

Pozdrawiam
inka74 09:39, 23 lip 2016

Makusia napisał(a)
Iwi- powojnik.

Obawiam się, że to dwa w jednym. Po pierwsze jest niedożywiony - te jasne przebarwienia to brak żelaza ale chyba nie tylko. Te brązowe plamki nie wyglądają dobrze. Słoneczne plamy trochę inaczej u mnie kiedyś wyglądały. Ma w pełni uschnięty listek w środku a to już może być początek uwiądu chyba, że listek oo prostu nadłamany i zasechł.
Co ja bym zrobiła...
Oberwałabym wszystkie suche listki i te podsychające. Całe łodygi, jeżeli są zaschnięte też bym usunęła. Opryskałabym go roztworem Topsinu całego bez kwiatów po listkach wieczorem i podlała glebę wokół korzeni. Potem kontrola czy nowe usunięcia się nie pojawiają, jak tak - trzeba je usuwać i po 7 dniach powtórka topsinu. Kupiłabym preparat przeciw chlorozie z dużą zawartością żelaza. Ma go np. firma na S. Podlała go w międzyczasie ale nie jednocześnie z topsinem. Nie za dużą dawkę, lepiej mniej ale częściej, jak po tygodniu od podania żelaza listki nie zaczną zielenieć dałabym drugą dawkę. do powojników stosowałabym jednak a nie ogólny a specjalny nawóz i co 2 tygodnie podlewałabym go z niewielką ilością nawozu dopóki kwitnie. Postawiłabym przed powojnikim rośliny w doniczkach nawet nie muszą być wysokie. Chodzi o osłonięcie nasady korzeni, aby gleba tam nie wysychała, słońce nie operowało bezpośrednio. Ja w ten sposób bym go próbowała podratować.

edit nazwa na mailu i to co ja mam.
Makusia 09:42, 23 lip 2016

Dziewczyny mówiąc najkrócej tulipanowca muszę przesadzić. Chciałabym zrobić to już w miejsce docelowe tylko pytanie- gdzie? Macie jakieś pomysły? Fajnie by wyglądał tam gdzie już myślałyśmy nad drzewem czyli na "końcu koła" na przodzie ale obawiam się, że będzie mu zbyt wietrznie..
Makusia 09:46, 23 lip 2016

Iwi dzięki. No to dzisiaj ogrodniczy na mnie zarobi
Napisz mi proszę na priv firmę na S bo ja nie czaję ..