Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 22:22, 01 wrz 2016

Natka, Asiu- klamka zapadła, dąb został wybrańcem
Rozumiem Wasze rozterki, bo przecież świadkiem jesteście, jak u mnie trudno było z decyzją.

Wiklasia, tak tak- o hameln to ja usłyszałam z miesiąc temu, jak dostałam trzy własnoręcznie wyhodowane sadzonki od AniCh. Już nie przesadzajmy, mojego eMa o taka wiedzę- choćby rozmytą nie ma co posądzać

Marzenko nie wiem, czy mój sposób dzielenia ptasich jest dobry, bo nie wszystkie przeżyły- część w stanie agonalnym, ale: moje były takie miłosierne, że poszczególne sadzonki bez większego problemu "odrywały się" od macierzystej. Nie musiałam używać noża- same z siebie chciały się podzielić

Monka, nie wsadziłam, bo muszę się do tego sadzenia merytorycznie przygotować, podpytać Toszką o receptę na dołek, dokupić co trzeba itp. Przede wszystkim jednak mam małą zagwozdkę, co do odległości, ale o tym później
Ja myslę, że nasi eMowie mają tak głowę nabitą przez nas, że zupełnie bezwiednie zaczynają sami o ogrodzie rozmawiać Mój już się nawet nauczył kilku nazw: jest "redodendron" na przykład

Alis, dziękuję. Powiem Ci, że aż mnie nieco te Umbry wysokością przeraziły- sporo wystają poza murek. Musze się przyzwyczaić do tego obrazu, bo na razie jak spojrzałam przez okno, to aż się wylękłam, co tam stoi

Olga, Toszka, Aniu- dziękuję- miód na moje serce lejecie Ja tam jestem przekonana, że to był trafny wybór!

Inka, po fakcie, to już za późno na rozmyślania. Trzeba się cieszyć drzewkiem, a inna sprawa, że mnie wysokie drzewa absolutnie nie przerażają. Ja tam wychodzę z założenia, że jak drzewo, to ma być duże- jam na wsi się wychowała, a widział kto na wsi małe drzewo? Toż to krzak,a nie drzewo

Kasiu- dąb czeka już na wsad
Makusia 22:23, 01 wrz 2016

roma2 napisał(a)
Piękności. Cieszę się z Tobą, własciwie Wami. Na dużego dęba Toszka coś wymyśli .
Bo Ona dba o takie "szczegóły"

Rozmowa z mężem przednia .
Ja dziś poszłam po ziółka na herbatkę tymiankową. Zaczęłam sobie nawet pod nosem podśpiewywać, tylko podśpiewywałam jakąś durną reklamę tymianek i podbiał (na gardło czy coś), dobrze, że sie w porę stuknęłam w łeb. Kupiam tymianek i oregano, czyli to co trzeba. No, nie pobiłam co prawda mojej siostry w pośpiewywaniu, bo Ona idąc do pracy złapała się na śpiewaniu Marszu Pierwszego Korpusu "Spoza gór i rzek".

Mój Syn zaczął w zeszłym roku śpiewać w szkole bezwiednie Marię Peszek....
Kto przebije??
Makusia 22:25, 01 wrz 2016

Juzia napisał(a)
Ooooo...ambrowca też polecam!
Albo buka.
Graba tak średnio...bo chyba mam szpeciele
A na dębach sięnie znam.....ale ładny

Dotarłam dzisiaj na Twoim wątku do 55 stronie- czytając na telefonie! Oj wzrok się pogorszy po tych malutkich literkach. Patrzę z daleko na wysepkę i myślę- "tak! Dęby! Tak". No nie...brzozy jednak I moja ekscytacja, że zaraz Cię zagadnę jakby zmalała...
Gruszka_na_w... 22:28, 01 wrz 2016

Ma dobry gust muzyczny. Tak rzeknę. A kto się przysłużył?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 22:31, 01 wrz 2016

Juzia napisał(a)

Ja ostatnio przy malowaniu nuciłam....."my pierwsza brygada..."

No i przecież to bardzo "skoczna" i rytmiczna piosenka jest! Też ją często śpiewam-nie nuce nawet
Ostatnio, z tego co pamiętam, przy kremacji jałowca..."na stos! Rzuciliśmy my..."

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

"Kawałek kiełbasy dobrze podsuszonej" Tę piosenkę śpiewały dziewczynki z Bullerbyn w drodze po zakupy... i zapomniały jej kupić.

Lektura w klasie II. Ostatnio przerabiałam Kiełbasy nie kupiły, ale cukierków pojadły

Toszka napisał(a)
Często dla relaksu podśpiewuję sobie piosenkę zajączka "a nam wsio rawno"
i od razu tak się czuję

Nie znam...zapodaj tekstem Będzie na zmianę w zależności od wykonywanych czynności ogrodowych

Do Ciebie bardziej pasuje "Nas ne dogonyat" . Obszar językowy ten sam.

Przyznajcie, że ten wątek jest muzyczny...no przyznajcie, że tu koneserzy sami Przekrój pełen muzyczny
Makusia 22:34, 01 wrz 2016

Johanka77 napisał(a)
Te umbry to mi takie hełmy zawieszone na mieczach przypominają... Od dziś już tak będzie

Hełmy sa dzisiaj- obok Umbr i Dęba motywem przewodnim, więc jesteś bardzo na czasie w swoim skojarzeniu.
U mnie nadal królują "kurze łapki"

Wolne skojarzenie- taka oto anegdotka:
Mój Siostrzeniec jak był mały miał rybki. Wśród nich- GLONOJADA. Że mówienia dopiero się uczył, mówił na niego "GNOJOLAD". Moja ta oto eS mu w końcu tłumaczy- "dziecko, bo się Ciocia (ja znaczy się) z Ciebie śmieje, że Ty źle wymawiasz. GLONOJAD, GLONOJAD- zapamiętaj sobie GLO GLO".
Zapamiętał: GLO JONAD
Gruszka_na_w... 22:36, 01 wrz 2016

Makusia napisał(a)

Przyznajcie, że ten wątek jest muzyczny...no przyznajcie, że tu koneserzy sami Przekrój pełen muzyczny

Pełen!
Mimozami jesień się zaczynaaaaaaaaaaaaaaaa
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 22:36, 01 wrz 2016

Ma dobry gust muzyczny. Tak rzeknę. A kto się przysłużył?

Rodzice rzecz jasna Jak 7-latek śpiewa "Pan nie jest moim Pasterzem" i robi to w szkole katolickiej, to powiem Ci HAniu....pojawia się pewien problem
roma2 22:37, 01 wrz 2016

Nie przebiję! Na koncercie Marii Peszek byłam z zięciem (tak, tym samym) i córkami. Jest słowna, że się tak wyrażę moc! Gratuluję syna!, Czyli Tobie! Czyli Tobie i Mężowi!
Gruszka_na_w... 22:42, 01 wrz 2016

Makusia napisał(a)

to powiem Ci HAniu....pojawia się pewien problem

Nie widzę problemu. Ale ja już trochę ślepa jestem...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies