Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Toszka 23:30, 01 wrz 2016

Zapodaję obrazem (tekst już znasz) 7,26min
AnnaCh 23:35, 01 wrz 2016

Toszka jak już Cię widzę u Marty, to powiedz mi czym mam wyściółkować rabatę, na której rosną cisy hicksii, przed nimi Gracilimusy, a dalej limki, jeżówki, werbena? Na samym dole tuje Golden Tuffet i Ice dance.
Wendy79 23:42, 01 wrz 2016

Jeżeli chodzi o rozmówki z eMem, to niestety mój coraz bardziej kumaty jest w tej materii i szybko się uczy nowości.
W kwestii muzycznej: często chodzę, gdy sucho po ogrodzie i zapodaję na głos piosenkę o deszczu - taka forma sugestii W sobotę paliłam ognisko i wykorzystywałam swój bogaty repertuar piosenki harcerskiej, a mój "wredny" eMuś śmiał się ze mnie w żywe oczy Łajza nie szanuje mojej tęsknoty za mundurem

Mój eMuś darzy dęby miłością ogromną i głęboką. Pewnie jak by mógł, obsadziłby się nimi dookoła.
Toszka 00:07, 02 wrz 2016

AnnaCh napisał(a)
Toszka jak już Cię widzę u Marty, to powiedz mi czym mam wyściółkować rabatę, na której rosną cisy hicksii, przed nimi Gracilimusy, a dalej limki, jeżówki, werbena? Na samym dole tuje Golden Tuffet i Ice dance.

Korą frakcji 0-40mm
Toszka 01:01, 02 wrz 2016

Dołek pod dęba - najpierw co lubi, a lubi głęboką ziemię, żyzną, próchniczną, gliniastą z dodatkiem piasku, wilgotną. Lekko kwaśną.

Czyli trzeba przekopać szeroki i głęboki dołek z bardzo dużą ilością kompostu, z dodatkiem drobnej kory i mieszanki spod rododendronów. Ph w granicach 5,5- 6. Nie zaszkodzi spory dodatek mączki bazaltowej i piasku.

Wiśnia podobny, kompostowy dołek + dolomit+ mączka.

Pamiętaj, że zawsze dobroci w dołku muszą być starannie przekopane z glebą macierzystą.
AnnaCh 08:30, 02 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Korą frakcji 0-40mm
Dzięki
Dobrze, że mam namiar od MAkusi gdzie takową kupowała
Juzia 09:06, 02 wrz 2016

Makusia napisał(a)

Dotarłam dzisiaj na Twoim wątku do 55 stronie- czytając na telefonie! Oj wzrok się pogorszy po tych malutkich literkach. Patrzę z daleko na wysepkę i myślę- "tak! Dęby! Tak". No nie...brzozy jednak I moja ekscytacja, że zaraz Cię zagadnę jakby zmalała...

Hehehe
Dębów u mnie niestety nie uświadczysz

Juzia 09:11, 02 wrz 2016

Makusia napisał(a)

No i przecież to bardzo "skoczna" i rytmiczna piosenka jest! Też ją często śpiewam-nie nuce nawet
Ostatnio, z tego co pamiętam, przy kremacji jałowca..."na stos! Rzuciliśmy my..."

Pasowało jak nic!
Juzia 09:11, 02 wrz 2016

Z tymi Umbrami to fotkę musisz wrzucić, bo ja nie kumam
Makusia 10:30, 02 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Dołek pod dęba - najpierw co lubi, a lubi głęboką ziemię, żyzną, próchniczną, gliniastą z dodatkiem piasku, wilgotną. Lekko kwaśną.

Czyli trzeba przekopać szeroki i głęboki dołek z bardzo dużą ilością kompostu, z dodatkiem drobnej kory i mieszanki spod rododendronów. Ph w granicach 5,5- 6. Nie zaszkodzi spory dodatek mączki bazaltowej i piasku.

Wiśnia podobny, kompostowy dołek + dolomit+ mączka.

Pamiętaj, że zawsze dobroci w dołku muszą być starannie przekopane z glebą macierzystą.

Toszka- żebym dobrze zrozumiała- dąb lubi kwasek, Umry nie. Umbry lubią zasadkę, stąd dolomit? Co znaczy "spory dodatek mączki"? Kilogram? Dwa?

Dwa:
w jakiej odległości od końcówki koła mam posadzić tego dęba? Innymi słowy-ile od początku trawnika, a końca rabaty (jak głęboko w rabacie) mam go posadowić? Gdzie ma być umiejscowiona plamka w kolorze majtkowego różu?