Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Constans 16:20, 02 lis 2016

Po prawej na żywopłot sąsiada może to?

http://archiwum.allegro.pl/oferta/cyprysik-lawsona-ivonne-80-100cm-14zl-100-120-18zl-i4931794827.html

tylko ja się nie znam, nie wiem co jakiej gleby potrzebuje i te wszystkie inne wymagania

W każdym razie wydaje mi się, że to musi być cokolwiek, co ma jaśniejszy kolor niż żywopłot sąsiada
Makusia 16:36, 02 lis 2016

Aniu musisz wiedzieć, że ja jestem mega "antytujowa"
To, że tuje w ogóle pojawiły się w moim ogrodzie, a nawet to, że myślę, żeby zaprosić je w większej ilości, nie zmienia faktu, że nadal ich nie lubię, zaś eksperymentowanie z kolorystyką tuj (dla mnie cyprysik to nadal tuja- nie bijcie!) przekracza możliwości mojej percepcji
makadamia 16:48, 02 lis 2016

Makusia napisał(a)

Ale do rzeczy- myślałam, że kumam, ale jednak mam braki
Jak jeden z prawej, jeden z lewej? I co podsadzić grujecznikiem i śliwą? Bo myślałam, że grujecznik (wolę klona) to "obok" (nie zamiast!) świerków, a śliwa to po prawej stronie działki przy warzywniku?

Asiu. Nie przyszło mi do głowy, żeby zmierzyć rabaty Więc nie wiem

Tutaj właśnie potrzeba dokładnych wymiarów: ile masz miejsca z jednej i z drugiej strony.

Te trzy świerki to one w rządku rosną? I mają sobie rosnąć naturalnie? To trochę kiepsko.
Albo je ciąć w ekranik albo zostawić tylko jednego, posadzić przy nim tego klona, co Ci się podoba, drugiego posadzić z drugiej strony (jeśli się zmieści) i posadzić przy nim tą śliwę, a trzeciemu znaleźć inną miejscówkę (w samym rogu, za kojcem?) albo oddać w dobre ręce.

A co do Twoich umiejętności i ich braku - to na początku też kółek nie chciałaś, bo powiedziałaś, że nie dasz rady ich wymierzyć
Constans 16:50, 02 lis 2016

Aaaa, chyba że tak tak się właśnie zdziwiłam, że cyprysik to tuja, ale rozumiem - też mam uprzedzenia np. do bukszpanów - z cmentarzem mi się kojarzą

Abstrahując od okularowej, a myślałaś o tym żeby ten dekiel na tyłach domu zasłonić jakąś instalacją ogrodową? Można samemu nawet spróbować zrobić jakieś cudo. Czy koniecznie muszą to być rośliny?

Constans 16:55, 02 lis 2016

Jajku, jak czytam Asi dawki pomysłów to mózg mi się gotuje jeszcze przez pół godziny po przeczytaniu. Jednak tępa ta moja wyobraźnia przestrzenna
makadamia 17:10, 02 lis 2016

Aniu - posiedź parę lat na pintereście - to znakomicie wpływa na rozwój wyobraźni i to jest cała przyczyna moich "pomysłów"
Constans 17:19, 02 lis 2016

makadamia napisał(a)
Aniu - posiedź parę lat na pintereście - to znakomicie wpływa na rozwój wyobraźni i to jest cała przyczyna moich "pomysłów"

Asiu, to już nie o pomysły chodzi, ale o to jak Ty kodujesz kto, gdzie, jakie rośliny już ma, jakie chce mieć... przez moją głowę jakby przelatywały te informacje, dziś pamiętam że Marta tuj nie lubi, a za tydzień być może znów jej rzucę jakimś kretyńsko - tujowym pomysłem No Asiek, po prostu masz łeb Babo

Martuś, z góry przepraszam gdyby się powyższe wydarzyło
Constans 17:20, 02 lis 2016

Generalnie wyobraźnię mam bujną, ale jeśli chodzi o rośliny to ni w ząb, niestety.
makadamia 17:52, 02 lis 2016

Aniu - ja się zawsze Toszce dziwiłam, ile ona ogarnia. A ona dziwiła się Mazanowi
A ja ledwie na paru wątkach się udzielam, więc ogarnąć nietrudno
Constans 17:58, 02 lis 2016

Myślę, że ten mój ogrodowy brak wyobraźni i nieogarnianie wynika wyłącznie z braku wiedzy. Żyję nadzieją, że za jakieś 10 lat przyswoję wreszcie nieco wiedzy to i wyobraźnia się wyostrzy