Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

ren133 15:44, 02 lis 2016

Widzę, że Asia wkroczyła do akcji to będzie wkrótce świetny projekt
Makusia 15:44, 02 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
No własnie przy garażu w kółeczku, to Ty chyba nic nie posadzisz, bo masz tam zbiornik, nie?

No mam właśnie! A Ty może Aniu jesteś zorientowana, co można, a czego nie z tym zbiornikiem?

Constans napisał(a)
Toszki to ja już wieczność nie widziałam

Się martwić zaczynam o Toszkę....

Constans napisał(a)

Gdzieś czytałam (chyba Toszki) wypowiedź, że im więcej powietrza, tym lepiej dla liści, więc chyba trzeba je troszkę rozbebeszyć. Pewności nie mam, mogło mi się z czymś innym pokićkać z tą moją "usystematyzowaną" wiedzą ogrodniczą

makadamia napisał(a)

Toszki długo nie było, a teraz wpada jedynie sporadycznie.

Ale w sprawie liści w workach, to gdzieś czytałam, że mają być ubite, bo jak spróchnieją, to i tak stracą na objętości

Constans napisał(a)
O masz, ale doradziłam z liśćmi wiedziałam, że z czymś popitoliłam

makadamia napisał(a)

Powietrze jest niezbędne, żeby liście próchniały a nie gniły - w tym celu w worku robi się dziury

Zdaje się, że pamiętam radę, aby worek po prostu parę razy popodrzucać, żeby liście się przewietrzyły. Coś jak poduszki

Czyli, że jak w końcu? Bom zdębiała

Nett napisał(a)

Asia to teraz wpadnij do mnie i mi takie drzewa wyrysuj

Proszę mi tu Koleżanki Rysowniczki nie podbierać!
AnnaCh 15:47, 02 lis 2016

Makusia napisał(a)
No mam właśnie! A Ty może Aniu jesteś zorientowana, co można, a czego nie z tym zbiornikiem?
No na zbiorniku, to chyba za dużo nie można, bo (przynajmniej u mnie tak jest) dość płytko zakopany i zasypany prawie samym piachem, więc nic nie urośnie
Makusia 15:47, 02 lis 2016

makadamia napisał(a)
Co do tyłecjusza (skąd Ty bierzesz te nazwy?!), to wydaje mi się, że jeden świerk z lewej strony i ewentualnie jeden z prawej w zupełności wystarczy. Będziesz musiała użyć zaawansowanych technik negocjacyjnych
Podsadzić tą śliwą, grujecznikiem i starczy.

Trzeba dokładniej metry przeliczyć, bo na razie to za bardzo teoretyzuję.
Jak wytyczałaś kółeczka jesienią, to nie pamiętasz przypadkiem, ile szerokości miały rabaty po bokach?

Nazwy biorę się same w mej głowie Często wynikają z braku wiedzy, co do prawidłowej nazwy

Ale do rzeczy- myślałam, że kumam, ale jednak mam braki
Jak jeden z prawej, jeden z lewej? I co podsadzić grujecznikiem i śliwą? Bo myślałam, że grujecznik (wolę klona) to "obok" (nie zamiast!) świerków, a śliwa to po prawej stronie działki przy warzywniku?

Asiu. Nie przyszło mi do głowy, żeby zmierzyć rabaty Więc nie wiem
Nett 15:48, 02 lis 2016

Makusia 15:53, 02 lis 2016

makadamia napisał(a)
W czasie kiedy ja pisałam powyższego posta, to Wy tutaj nieźle się naprodukowałyście

Martuś - przede wszystkim oddzielmy dwa tematy: drzewa i zywopłoty. Jak jednym tchem piszesz o drzewach i o tujach od sąsiada, to ja się gubię, bo dla mnie to są zupełnie odrębne tematy

Zasłonić suszarkę nie zacieniając warzywnika jak najbardziej można.

Albo postawić tam półkolistą pergolę i poprowadzić po niej róże lub powojniki
albo posadzić tam jakieś jabłonki/grusze i poprowadzić je w formie szpaleru, np.:
https://pl.pinterest.com/pin/525865693967368714/
https://pl.pinterest.com/pin/302163456232825104/

Drzewa i tuje- ok- widzę, że bałagan w mojej głowie przynosi plony

Co do pinów: Asiu uwielbiam Cię za tą niczym nieograniczoną wiarę we mnie, ale nie poradzę sobie z takim "czymś" w szpalerze- nawet nie mam chęci się dokształcić jak to się robi, bo odgórnie wiem, że mnie to przerasta..pergola również- tu już może nie przerasta, co "nie, bo nie"

Nie ma czasem jakichś grabów, które się zatrzymają, lub zostaną zatrzymane- na wysokości 2-3 m? Albo czegokolwiek, co nie rośnie wyżej i raczej kolumnowo? Bo chyba chciałabym tam coś ażurowego tylko- nie szczelny żywopłot....
Makusia 15:53, 02 lis 2016

ren133 napisał(a)
Widzę, że Asia wkroczyła do akcji to będzie wkrótce świetny projekt

Fakt niezaprzeczalny
Nett 15:57, 02 lis 2016

O, przeleciało niezauważenie 300 stron.
Makusia 15:57, 02 lis 2016

Constans napisał(a)
Tam po prawej od bramki koniecznie trzeba ramę? Tam, zdaje się, jest na całej długości żywopłot sąsiada. Nie można jego żywopłotu wykorzystać do swoich nasadzeń?

Aniu całą wiosnę tak właśnie twierdziłam....teraz zaczynam zmieniać zdanie
Constans 16:06, 02 lis 2016

Normalnie idę sobie kawkę zrobić, bo grubsze posiedzenie się szykuje