Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 13:14, 04 lis 2016

makadamia napisał(a)
Aniu, może to faktycznie niegłupi pomysł, zrobić np.: ściankę wodną, taką jak ma np.: Reni, która by zasłoniła część gospodarczą

AnnaCh napisał(a)
No szykuj M psychicznie, na wiosnę fundament będzie pod ściankę kopał

Constans napisał(a)

Marta, można i ściankę wodną Tylko to znów element na stałe, a taki panel ażurowy można zamontować i kiedy się znudzi zdemontować, ale generalnie chodziło mi o to, że nie samymi roślinami można zakrywać, ukrywać...

Eeee...jaką część gospodarczą? Że gdzie ona niby ta ścianka?
Bo ja już ją sobie wyobraziłam przed suszarą- o Jezusie jak ja ją widzę przed suszarą!!!! Tyle, że nie mam pojęcia ani jak to się robi, ani kto ma pojęcie (poza Renią i jej eMem) kto to robi- budowlaniec zwykły?
I teraz już rozumiem koncepcję z panelami- nie wiem dlaczego ja głupia myślałam, że chodzi o zasłonięcie dekla od butli z gazem tymi panelami
Constans 13:15, 04 lis 2016

Marta, a widziałaś Ogród mały, ale pojemny? Przemek u siebie ma takie śliczne łuki nie do końca jakby w kole, placyki...strasznie mi się podoba Jego ogród i wiele rzeczy od Niego zerżnę Zajrzyj tam, może coś i Ciebie zainspiruje
Makusia 13:19, 04 lis 2016

iwka napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1368-moj-przyszly-ogrod?page=48

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1368-moj-przyszly-ogrod?page=67

a tu Aneta planuje takie panele przy pergoli. Na piny patrzcie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=68

edit. a moja siorka ma w domu taką ścianę nawet fajnie wygląda

No nie mogę zaprzeczyć, że jest to pomysł bardzo oryginalny. Nie wiem tylko, czy go "czuję". Wizualnie bardziej czuję ściankę wodną, ale to w ogóle jakiś abstrakcyjny charakter przybrała ta dyskusja Od drzew, przez derenie, a tu nagle "szast-prast" i panele i ścianka wodna
Constans 13:24, 04 lis 2016

Na deklu od gazu to ja bym coś takiego postawiła:

https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fzielony-slon.com%2Fuserdata%2Fgfx%2Fd0851c43574c4a345f78029851bf5c78.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fzielony-slon.com%2Fpl%2Fp%2FDonica-SToRuS-podswietlana%2F653&docid=X4ENg3s7BWYtXM&tbnid=5tPPBJUz-UxEqM%3A&vet=1&w=1000&h=667&bih=770&biw=1440&ved=0ahUKEwjewbG2i4_QAhWG3SwKHRq0Cdo4yAEQMwg4KDYwNg&iact=mrc&uact=8

Może nie koniecznie to (cena ) ale coś w ten deseń. Cokolwiek by to było to musi chyba dać się ściągnąć bo wydaje mi się, że tam dostęp musi być, choć ja się nie znam...
Constans 13:26, 04 lis 2016

albo wielką ażurową kulę z wikliny pomalowaną na pasujący do elewacji domu kolor
Makusia 13:31, 04 lis 2016

Constans napisał(a)
Marta, a widziałaś Ogród mały, ale pojemny? Przemek u siebie ma takie śliczne łuki nie do końca jakby w kole, placyki...strasznie mi się podoba Jego ogród i wiele rzeczy od Niego zerżnę Zajrzyj tam, może coś i Ciebie zainspiruje

Aniu na pewno byłam w tym wątku, ale niestety nie znam go na tyle, żeby w ogóle nawet móc powiedzieć, czy mi się podoba. Zapisuję jako kolejny do zapoznania
Makusia 13:34, 04 lis 2016

Aniu to nie Ty przypadkiem dzisiaj jeszcze twierdziłaś, że nie masz wyobraźni???????
Donica jest rewelacyjna- gdyby jeszcze nie była podświetlana i bez zera z tyłu...ehh...byłaby moja
Kula ażurowa....hmm..wiem już w czym rzecz, i klimacik mi pasi- muszę zrobić rozeznanie w tych kwestiach. Kula wiklinowa, to się obawiam, że będzie po całym ogrodzie śmigać przy większym wietrze...no i wiklina plus "wolne powietrze" to też nie jest najlepsze połączenie.
Constans 13:42, 04 lis 2016

Makusia napisał(a)
Aniu to nie Ty przypadkiem dzisiaj jeszcze twierdziłaś, że nie masz wyobraźni???????
Donica jest rewelacyjna- gdyby jeszcze nie była podświetlana i bez zera z tyłu...ehh...byłaby moja
Kula ażurowa....hmm..wiem już w czym rzecz, i klimacik mi pasi- muszę zrobić rozeznanie w tych kwestiach. Kula wiklinowa, to się obawiam, że będzie po całym ogrodzie śmigać przy większym wietrze...no i wiklina plus "wolne powietrze" to też nie jest najlepsze połączenie.

No cena donicy robi wrażenie a wyobraźnię to ja mam, ale jak tylko mowa o nasadzeniach to następuje blokada bębna Kulę wiklinową można jakoś przytwierdzić (kamień wrzucić do środka, jakieś klamry, sznur...) no nie wiem, musiałbyś się eMa zapytać czy widziałby jakieś techniczne rozwiązanie Może jakichś inny materiał, inny kształt...
Makusia 13:46, 04 lis 2016

Constans napisał(a)

Kulę wiklinową można jakoś przytwierdzić (kamień wrzucić do środka, jakieś klamry, sznur...) no nie wiem, musiałbyś się eMa zapytać czy widziałby jakieś techniczne rozwiązanie Może jakichś inny materiał, inny kształt...

Ale czyjego eMa? Twojego? No bo na pewno- uwierz mi- nie mojego
makadamia 13:55, 04 lis 2016

Dobra Marta, lecimy po kolei, zgodnie ze sztuką

Zaczynamy od szkieletu, czyli zimozielonych.

Widzę, że ścianka Ci się spodobała, więc ją narysowałam. Żeby dobrze wyglądała, trochę przesunęłam to główne kółko i rabata pod brzozami znowu trochę się powiększyła

Tak, po prawej stronie jak się kończy trawnik jest już rabata i ścieżka idzie wśród nasadzeń. Można ją nieco wygiąć w kierunku trawnika, żeby było więcej miejsca pod ogrodzeniem.

Trzem świerkom dorysowałam kółeczka, żeby było widać, jakie średnice będą miały jak dorosną. Chyba sama widzisz, że na puszczenie ich luzem za gęsto siedzą. W dodatku taka dziura w żywopłocie głupio wygląda.
No chyba że żywopłot posadzisz tylko tam, gdzie sąsiad przyoszczędził na tujach.

Wg mnie trzeba też coś zimozielonego wykombinować pod brzozami. Będzie ciężko, bo korzenie pewnie gęste, ale bez tła żadna rabata nie będzie ładnie się prezentować. Chyba żeby PRZED brzozami posadzić to zimozielone ale zasłaniać te białe pnie? Barbarzyństwo

Zielonymi kółkami zaznaczyłam, gdzie IMO potrzebne są pojedyncze zimozielone drzewka - mniejsze, większe, zwykłe choineczki lub o jakimś interesującym pokroju - to będzie do przedyskutowania.