Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 09:48, 04 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
No jak świerki są od południa, to rabata przed nimi będzie miała wystawę północną

Aaaa!!!! To takie rzeczy! No to jestem oświecona!!!
Kurcze nie wiedziałam, że tak to działa
Monka 09:54, 04 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
No jak świerki są od południa, to rabata przed nimi będzie miała wystawę północną

Nie bardzo kumam , ja świerki ma też od południa
Kawa 10:00, 04 lis 2016

no jak z jedenj strony świeci słońce od południa to po drugiej stronie jest wystawa północna
anbu 10:05, 04 lis 2016

Makusia napisał(a)

Aaaa!!!! To takie rzeczy! No to jestem oświecona!!!
Kurcze nie wiedziałam, że tak to działa

Ja dalej mam z tymi wystawami problem
Wole wystawy w galerii
Nett 10:08, 04 lis 2016

Ale to tylko pod warunkiem, że taki świerk zasłania to słońce, bo jak nic nie zasłania, to będzie południowa
AnnaCh 10:15, 04 lis 2016

Nett napisał(a)
Ale to tylko pod warunkiem, że taki świerk zasłania to słońce, bo jak nic nie zasłania, to będzie południowa
No tak, słuszna uwaga, ale przyjmujemy, że świerk, to świerk, a nie miniaturka
Makusia 10:43, 04 lis 2016

Czyli rozumować należy tak, że jak od południa rośnie lawenda, a przed nią żurawka, to raczej ta żurawka nie jest w wystawie północnej?
makadamia 10:50, 04 lis 2016

Makusia, przegrzebałam trochę wątek, znalazłam taki plan:

Naniosłam go wraz z aktualnym projektem na wrzucony przez Ciebie plan i wyszło mi coś takiego

Czy to się zgadza z rzeczywistością?
makadamia 11:02, 04 lis 2016

Makusia napisał(a)
Czyli rozumować należy tak, że jak od południa rośnie lawenda, a przed nią żurawka, to raczej ta żurawka nie jest w wystawie północnej?

Jak stoisz tyłem do rabaty i masz przed sobą północ, to rabata ma wystawę północną.
Jak widzisz południe - to południową.

Odrębną sprawą jest zacienienie: u Ciebie rabata pod świerkami będzie przez te świerki zacieniona.
Ja też mam rabatę z wystawą północą, ale nie jest zasłonięta więc mam głupią sytuację, bo niby dużo słońca ale od tyłu, więc nie do końca

Dodatkowo z tymi świerkami jest problem, o którym Toszka napisała Ci chyba na 3 czy 4 stronie wątku: świerki mają rozległy system korzeniowy, który wysusza ziemię dookoła nich. Po robieniu trawnika u siebie całkowicie to potwierdzam.
Czyli masz całkowity cień (bo nawet zachodnie słońce jest zasłonięte przez brzozy) i sucho. Warunki takie jak u mnie na rabacie pod tujami. U mnie sprawdziły się: mahonie, ostrokrzew, żurawki citronelki, bodziszek ma ładne liście ale słabo kwitnie, hosty dają radę i parzydło leśne. Tyle.
Constans 11:19, 04 lis 2016

Martuś, z tą instalacją to miałam coś takiego na myśli

http://allegro.pl/scianki-dzialowe-panele-dekoracyjne-azurowe-hit-i5708274175.html#imglayer

Osobiście, jak już będę sadzić na działce to w miejscach kłopotliwych będę tego typu rzeczami kamuflować. Oczywiście kwestia gustu, ale może w czymś Ci pomoże