HAniu dobrze prawisz, ale to w końcu nic nowego-postrzegam Cię, jako osobę dobrze prawiącą
Dodam tylko- bo z Twojej początkowej wypowiedzi wnioskuję, że zakładasz, iż owe świerki są tuż przed wykuszem-na wprost (choć z drugiej części wypowiedzi już tak nie wnioskuję), że świerki są na połowie długości granicy z sąsiadem, ale poza trzema wszystkie zrobią wielkie wyjście. Te trzy są zdecydowanie bliżej krańcowej części działki- wstawię zdjęcie. Innymi słowy- przed wykuszem żadnych świerków nie będzie
Podoba mi się zamysł pójścia przed wykuszem w minimum rabaty przed, a poszerzenie rabaty przy siatce. Ale jako ścieżkę zdecydowanie chciałabym tam pozostawić trawnik. Nie chcę zrobić kamieniołomu z ogrodu- dużo tych ścieżek już jest w planach i starczy
Za brzozami są owocowe- brzoskwinia karłowata, agresty, porzeczki, malina.
One tam zostają!
Nie mam na nie miejsca, a nawet gdybym miała (a nie mam), to nie chcę czekać kolejnych kilku lat, aż zaczną sensownie owocować. Wbrew pozorom jest im tam całkiem dobrze- owocują bardzo przyzwoicie.
Między brzozami planowałam (choć w końcu nie kupiłam) derenie Ivory Halo.
Generalnie chciałabym, żeby najwyższy punkt tej rabaty (poza brzozami rzecz jasna) miała właśnie wysokość dereni, żeby nie zacieniać zupełnie owocowych, a zakryć jednak tę mało przyjemną dla oka część między brzozami, a siatką.
Borówki rosną sobie w warzywniku, i tam chyba powinny zostać, bo nie bardzo lubią przenosiny o ile dobrze pamiętam?
Wstawiam zdjęcia poglądowe świerków i odległości (dziury) między świerkami, a jodłami przy kojcu, oraz fotkę warzywnika i suszary.
Przyczyna mojej "namacalnej" nieobecności weekendowej jest kuriozalnie prosta- coś mi się pokiełbasiło w telefonie i niestety ale pisanie postów odbywa się tak, jak 10 lat temu- literka po literce. Nie wiem z czego to wynika, ale z dnia nadzień straciłam słownik T9
Komputer domowy w weekend posiada natomiast rezerwację płci męskiej...zatem oglądam Ogrodowisko i jestem na bieżąco we wpisach i wątkach, ale sama nic nie pisze, bo cierpliwość nie jest moją mocną stroną, a wklepywanie tych literek...wrrr....
Twoja avatarkowa "żabcia" jest zdecydowanie słodka
Moje żabska są bardzo niemiłe i mnie atakują!
Serio! Gonią mnie normalnie!
Jedna mi kiedyś przez otwarte drzwi od garażu wlazła do pralni, a stamtąd....do łazienki.
Wchodzę, a ona pod prysznicem w kąciku sobie siedzi!!!! To jeszcze nic...chwilę wcześniej mój eM brał prysznic i jej nie widział....wziął prysznic z ropuchą! Ble...
Ja też nie znoszę pisać z komórki, zwłaszcza że mam słownik T9 i zawsze poprawi mi nie tak jak chciałam
Przepraszam wszystkich za zamieszanie, jakie wprowadziłam w związku z borówkami
Z tą brzozową, to przyznaję Martuś że mam zagwozdkę.
Bo z jednej strony - masz tam ładny widok, którego nie ma potrzeby zasłaniać (na pintereście właśnie po tym rozpoznaję polskie ogrody: są zawsze dokładnie poogradzane i osłonięte od otoczenia, nawet jeśli otoczenie zapewnia piękne widoki)
A z drugiej strony:
- w Polsce od zachodu wieją silne wiatry i z tej strony faktycznie warto się zasłaniać;
- jedyne ogrodzenia których nie czuję potrzeby zasłaniać to gabiony i tradycyjne sztachety;
- te różnorodne krzaki z tyłu wprowadzają chaos i nie wiem, czy derenie dadzą radę je zasłonić.
Zdecydowanie łatwiej byłoby projektować działkę od zera
haha , przypomniała mi się sytuacja jak byłam w uzdrowisku i takie dwie kobietki wyszły w nocy na papieroska i żaby je zaatakowały, pisku narobiły na cały ośrodek
Asiu Ivory Halo ponoć dorastają do 1,5 m. Moje krzaczki wszystkie są na pniu, więc wyższe nie będą. Poza tym prawda jest też taka, że gałęzie brzóz typowo w górę nie idą- każdy, kto ma brzozy pospolite wie o czym mówię- ona "zwisają" Piję do tego, że od dołu derenie, od góry gałęzie brzóz i...zobacz jak pięknie zasłonięte wszytko
Dziewczyny Wy się śmiejcie niedobre! A ja się tam wolę bać! U mnie na działce jest jakaś trasa przelotowa żab wiosną i późnym latem, więc w tym okresie boję się drzi otworzyć normalnie.....