Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

anna_t 08:17, 07 mar 2017

wow! nieźle... ale pocieszę Cię że nie wiem czy u mnie od północy nie gorzej... bajoro zaczyna się za ogrodzeniem i przeszło do nas. serby stoją w wodzie ponad tydzień ręce mi opadły ...
anka_ 08:17, 07 mar 2017

Makusia napisał(a)
HAniu podpiwniczenia nie mamy (weź sobie to wyobraź....)
Marto to wyobraź sobie że ja mam przy tym bagnie dom podpiwniczony i dodatkowo tam jest kotłownia... Nie ja dom stawiałam, ale teraz człowiek się męczy...
U mnie problem z wodą na działce był ten, że nie było jej gdzie odprowadzić. Dlatego została podjęta decyzja o stawie i wyprofilowaniu terenu tak, że wokół niego jest teren zalewowy (teren dla metasekwoi i cypryśników) a rabaty podnosiliśmy. W tamtym roku wiosną w łapskach czułam rozrzucania ponad 100t żwiru, bo na tyle miękko że żaden sprzęt nie mógł wjechać... Żwir/piach pomaga rozluźnić glinę, ale najważniejsze żeby woda miała gdzie uciekać.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Makusia 08:20, 07 mar 2017

Pergolowa dlaczego ja Twojego wewątka nie widzę? Zapomniałam jak to się robi, czy jak????

Diablico...żaby! Woda= żaby. Ja się przeokropnie i najbardziej we wszechświecie boję żab. Poza tym nie mam miejsca na stawik, oczko itp. U Ciebie to hektary (dobrze pamiętam?), a u mnie? Niecałe 1400 m kw.
Toszka 08:23, 07 mar 2017

Marto, przy takiej glebie to trzeba by zainwestować pracę w poprawę gruzełkowatości (a z tym się łączy chłonności) gleby. Taką magiczną materią jest próchnica (obornik, kompost, kora. mączka, dolomit etc) i przekopanie "dobra" z gruboziarnistym piaskiem.
Po kolorze wody w zastoinach gołym okiem widać, ze mamy do czynienia z gliną... wprawdzie jeszcze nie taką na garnki, ale niewiele jej brakuje

Skąd była brana ziemia na półkę? Ku mojemu zdziwieniu tam też woda stoi....
anna_t 08:26, 07 mar 2017

zamknęłam wątek, ogród sprzedałam
Makusia 08:27, 07 mar 2017

Toszka napisał(a)
Marto, przy takiej glebie to trzeba by zainwestować pracę w poprawę gruzełkowatości (a z tym się łączy chłonności) gleby. Taką magiczną materią jest próchnica (obornik, kompost, kora. mączka, dolomit etc) i przekopanie "dobra" z gruboziarnistym piaskiem.
Po kolorze wody w zastoinach gołym okiem widać, ze mamy do czynienia z gliną... wprawdzie jeszcze nie taką na garnki, ale niewiele jej brakuje

Skąd była brana ziemia na półkę? Ku mojemu zdziwieniu tam też woda stoi....

Toszko na półce nie stoi woda- może to złudzenie optyczne- też dobrego zdjęcia nie wstawiłam. Nie ryzykowałam wejścia tam, ale wody nie widać, choć zapewne mokro niemiłosiernie.

To teraz dwa pytania:
1)"Przekopać" tzn. "czym"? Łokciem tenisisty, czy masz jednak na myśli jakiś grubszy sprzęt z traktorem na przodzie?
2)i dwa: czy poprawa "gruzełkowatości" dotyczy również istniejących rabat z nasadzeniami? (zakładając, że jeszcze żyją)
Makusia 08:28, 07 mar 2017

anna_t napisał(a)
zamknęłam wątek, ogród sprzedałam

No co Ty mówisz do mnie????? Róże swoje???? No co Ty? Mów do mnie dużymi literami!
anna_t 08:29, 07 mar 2017

PORANNY ŻARCIK
Makusia 08:31, 07 mar 2017

anna_t napisał(a)
PORANNY ŻARCIK

piiiii!piiii! piii!!!!

Przekleństwa poleciały!
anna_t 08:33, 07 mar 2017

no co ... dobry humor mam wróciłaś wkońcu