Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 14:05, 06 kwi 2017

Aniu Pergolowa ja sama siebie nigdy w akcji "na emocjach" się nie widziałam, i dobrze

Asiu w remoncie- zobaczymy, nie chcę się nastawiać bojowo, bo jak już pisałam- zobaczymy, jak właściciel podejdzie do tematu.

Johanka- zjeść bym mogła Twoją ziemię Marzenie!

HAniu, czuję pod skórą, że przeklinając siarczyście, zrobię tak, jak mówisz. Mączka, obornik na stanie mam w ilościach dużych, ta ziemia jak dla mnie raczej piaszczysta, niż gliniasta, więc będzie rozluźniać moje garnki. Nie wiem jeszcze jak przeżyje fizycznie taką robotę, bo wczoraj przy kilkunastu taczkach myślałam, że padnę, ale...nie ma się co użalać
Kawa 14:19, 06 kwi 2017

Makusiu
nerwy są złym doradcą
ziemia no cóż zdjecia oddają różnie i kolorystykę i strukturę
przyjrzałas się tej ziemi może nie jest tak tragicznie jak myślisz
nie wiem
ja miałam dobrą ziemię ale nie czarną u as takiej typowo czarnej nie uświadczysz
Gruszka_na_w... 20:30, 06 kwi 2017

Zrób test z wodą. Wsyp do dużej doniczki, ugnieć i obficie podlej. Sprawdź przepuszczalność.

Masz podobny typ gleby jak u mnie. Jedyne czego u Ciebie brakuje to rozluźnienia gleby piaskiem, żeby zwiększyć jej przepuszczalność i dodanie materii organicznej-liście, pocięta słoma z miskantów i insze gałązki, obornik. Gliny to przecież bardzo żyzne gleby. Słowo daję, że bardziej szłabym w kierunku dowożenia piasku niż jakiejkolwiek ziemi. Ale to na mój rozum. U mnie się takie coś sprawdziło.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 21:07, 06 kwi 2017

HAniu a na czym polegają wyniki tego testu? Jak może się zachowywać gleba w tej doniczce?
natka098 21:11, 06 kwi 2017

Hania dobrze piszę Glinie najbardziej potrzebny jest piasek.
natka098 21:13, 06 kwi 2017

Makusia napisał(a)
HAniu a na czym polegają wyniki tego testu? Jak może się zachowywać gleba w tej doniczce?

Ja nie Hania, ale chyba chodzi o to czy woda szybko będzie przesiąkać i z doniczki uciekać, czy będzie się zatrzymywać i powoli schodzić.
Gruszka_na_w... 21:16, 06 kwi 2017

Natka już napisała.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 21:22, 06 kwi 2017

To jutro test. Tylko muszę tej ziemi z głębi kopy wydobyć, bo po deszczu, to ona już sama w sobie mokra....
anna_t 21:40, 06 kwi 2017

Garnki będziesz piaskiem ozdabiać
margaretka3 11:37, 07 kwi 2017

Makusiu, a jaka w dotyku jest ta ziemia?
Bo wiesz, moja ziemia pokompostowa też jest brązowa, a w dotyku... cóż, sama przyjemność
Może mimo iż brązowa, a nie czarna, nie jest najgorsza?
Choć nie da się zaprzeczyć, że ziemia Twoja a sąsiada to niebo a ziemia hmm niestety.