Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

mrokasia 22:47, 06 lip 2017

Taaak, kora robi dobrą robotę!!!
Od razu widać hortki i resztę .
Świetny efekt.
Ja też kupuję korę taką średnią i jest ... średnia .
Marzenaka 23:16, 06 lip 2017

Marta, no jest różnica z korą. Od razu rośliny lepiej widać. Efekt jest. Pozdrawiam.
AnnaCh 23:18, 06 lip 2017

No z korą super jest
Powiedz mi jeszcze, że tuje wsadziłaś, a padnę. Kobito zasuwasz jak nie wiem co.
U mnie marazm i stagnacja, znowu kupa roślin w doniczkach, plan w głowie, a wykonanie odłożone
Margerytka40 06:08, 07 lip 2017

Marta ,rabatami wypiękniały z korą. Zrobiło się czyściutko i estetycznie. Ja mam postanowienie na miesiące sezonowe-co miesiąc 10 worków kory. Do wiosny mam nadzieję trochę uzbierać. W sezonie nie daję rady.
Kasia_CS 07:27, 07 lip 2017

Wreszcie nadrobilam.. strasznie zasuwasz faktycznie fantastyczny ten stożek z choiny-rób takiego

Z korą jest mega! Nawet rośliny jakoś tak zmężniały na tym tle
anbu 07:30, 07 lip 2017

Marta z korą super czysto Tak lubię

Pytałaś o mocowanie do choin. Tak jak pisałam, moje mają bambusa wbitego obok pieńka, ja już z tym bambusem je kupiłam. Niektóre też są przywiązane do płotu

Pieńki im fajnie grubną, liczę że już niedługo nie będą potrzebować tych wyszukanych mocowań
Toszka 07:38, 07 lip 2017

Marto, postaram się klarownie napisać.

Tnij TERAZ choiny. Ważne by pracowicie KAŻDĄ gałązkę skrócić po to by się zagęściły. Naostrz i zdezynfekuj sekator i do dzieła. Teraz czas.
Ponieważ choiny masz w rewelacyjnej cenie (w zeszłym roku podobne widziałam u nas po 250-320,-) to rób stożek z choiny, a nie z cisa. Pamiętaj tylko, że lubi wilgoć.
Kasia_CS 07:49, 07 lip 2017

Marta, a wez mi pokaż tą swoją trzmielinę oskrzydlona compactus bo ja od ponad roku o niej myślę, tylko wolalabym na pniu wtedy zawsze na dole jeszcze cos wsadzę Tak sobie pomyslalam o tych red baronach,bo czytam u Makusi, ze u Ciebie Cie nie zachwycają.. tak mnie olśnilo,bo sama chce red barony może gdzieś, choć nie pasują mi nijak, ze z tą trzmieliną by fajnie zagrały jesienią
Makusia 08:18, 07 lip 2017

Asiu jak się podlicza (albo chociaż próbuje) kasę wydaną na ogród, to rzeczywiście włosy dęba stają Kora niby niedroga (ja kupowałam po 10 zł. za 80 l), ale w ilości 20 sztuk, już daje kwotę niemałą. A to raptem dwie rabaty dopiero, i przecież w zeszłym roku każdą rabatę miałam wy ściółkowaną...ale cóż

Kasiu Marzenko- no nie ma niestety porównania pomiędzy średnią, a mieloną. Co tu dużo mówić- kora, a kora robi różnicę Ale macie rację, że roślinki się "uwydatniły" i mam wrażenie, że zarys koła jakby bardziej widoczny

Anno Nie. Tuj nie wsadziłam. Nie miałam nawet w planach ich wsadzania, bo Pan mi je i korę dowiózł o 19.00, więc rozumiesz Może w weekend wsadzę

Asiu remontowa- myśl jest bardzo dobra. W zeszłym roku też miałam założenie odkładania kaski na ogród w zimie, żeby wiosną mieć dobry strart Mi nie wyszło, ale po drodze, miałam jak zwykle kupę innych inwestycji. Mistrzynią świnki skarbonki, to jest Asia z Działeczki Asi

Kasiu, no stożek z choiny - zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Zdjęcie trzmieliny cyknę dzisiaj i wrzucę wieczorem. Zastrzegam, że na chwilę obecna jest uwięziona pomiędzy innymi roślinami Widziałam świetne kompozycje z red baronami na wątkach, więc to raczej nie o red barony chodzi, tylko o to, że nie mam ręki do nich A trzmielina świetnie mi się spisała już jesienią, jest zwarta i fajna

Aniu rozumiem już- one rzeczywiście wydają się bardzo "wiotkie" więc taki kijek będzie dla nich wsparciem- zaopatrzę się

Toszko: o ile skracać każdą gałązkę? O 1/3, o 1/4? Na oko?
Już je formować w ten stożek? Tzn. z góry ciąć więcej, u dołu mniej, czy póki co tylko w celu zagęszczenia po równo? Ty myślisz o zrobieniu trzech stożków na okularowej zamiast żywopłotu? Tak? Rozumiem, że kolejną mam nabyć z przeznaczeniem na stożek na podokienną? Si?
Kolejne pytanko- czy pas ziemi pod tujki na kulkowisku mogę wymieszać z fusami po kawie? Mam tego od....dużo bardzo mam Czego powinnam dodać do ziemi pod tuje jeszcze? Zapas kompostu się wyczerpał, mam qpe końską, mączką bazaltową i korę mieloną.
Kasia_CS 08:27, 07 lip 2017

Oo Marta, to cyknij ją teraz i jak gdzieś masz, to wyszukaj jeszcze jedno w wersji jesiennej,co? Plis plis