Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 13:52, 07 lip 2017

Toszka ja się nie przejmuję- czasem tylko głową sobie pokiwam

Gosia- część
Moje choiny są duże- myślę, że wyższe ode mnie. Jak je kupiłam, to wyższe wprawdzie nie były, ale jakieś takie "bardziej rześkie" Teraz jakby im te gałązki wiotkie się zrobiły i zjaśniały nieco, ale myślę, że nadrobią.

Toszka mi pisała, żebym cięła w tym roku- gałązkę po gałązce dla zagęszczenia.
Toszka 13:54, 07 lip 2017

malgol napisał(a)

Toszko, korzystając z Twojej tu obecności i tematu choin...czy choiny wsadzone tej wiosny już mam ciąć dla zagęszczenia?czy poczekać do następnego sezonu?

Kopane, czy z doniczek z przerośniętymi korzeniami? Mają przyrosty?
Jesli z doniczek i mają przyrosty to tnij.
Toszka 13:56, 07 lip 2017

Marto, zmarniały bo sucho miały w tych doniczkach. I gorąco jak nie stały zadołowane. Takie czarne doniczki nagrzewają się błyskawicznie. Podlewaj je obficie. Zraszaj świtem i wieczorem. Nabiorą turgoru.
Makusia 13:58, 07 lip 2017

Toszka ponawiam pytanka, bo mnie łapki świerzbią i chciałam działać przez weekend

Toszko: o ile skracać każdą gałązkę? O 1/3, o 1/4? Na oko?
Już je formować w ten stożek? Tzn. z góry ciąć więcej, u dołu mniej, czy póki co tylko w celu zagęszczenia po równo? Ty myślisz o zrobieniu trzech stożków na okularowej zamiast żywopłotu? Tak? Rozumiem, że kolejną mam nabyć z przeznaczeniem na stożek na podokienną? Si?
Kolejne pytanko- czy pas ziemi pod tujki na kulkowisku mogę wymieszać z fusami po kawie? Mam tego od....dużo bardzo mam Czego powinnam dodać do ziemi pod tuje jeszcze? Zapas kompostu się wyczerpał, mam qpe końską, mączką bazaltową i korę mieloną.
Makusia 13:59, 07 lip 2017

Toszka napisał(a)
Marto, zmarniały bo sucho miały w tych doniczkach. I gorąco jak nie stały zadołowane. Takie czarne doniczki nagrzewają się błyskawicznie. Podlewaj je obficie. Zraszaj świtem i wieczorem. Nabiorą turgoru.

Tak też robię- leje w ziemię, ale i po igiełkach po całości, bo podobno lubią zraszanie Przeschły bardzo- to było widać przy wsadzaniu, w dodatku w donicach rosły w piachu.
malgol 14:01, 07 lip 2017

To ja swoje tez przytnę Nie dość ,że "przezroczyste" to jeszcze niskie Twoje już wypasione w porównaniu do moich
A tak w ogóle to podczytuje Cie w różnych watkach i w końcu postanowiłam ujawnić się u Ciebie Podgladactwo jest nieładne
malgol 14:04, 07 lip 2017

Toszka napisał(a)

Kopane, czy z doniczek z przerośniętymi korzeniami? Mają przyrosty?
Jesli z doniczek i mają przyrosty to tnij.

Były w doniczkach , z ładnymi korzonkami i przyrosty wiosna tez miałyteraz tez malutkie się pokazały drugi raz.Czyli tnę
Dzieki Toszko
Makusia 14:11, 07 lip 2017

Gosiu byłam u Ciebie nie raz- kojarzą Twój wątek po piwniczce
Mam jednak opory w ujawnianiu się w wątkach, które prezentują taki piękny ogród, jak Twój, bo ja żółtodziób nie czuje się powołana do zabierania głosu na uniwersytecie, gdy sama drugi sezon kibluję w żłobku
Ty wiesz, ile mnie kosztowało ujawnienie się w wątku Angeliki, Gosi Malkul czy Polinki? Jak już ktoś się u mnie odezwie, to jakoś odwaga we mnie wzbiera, widzę zielone światło i nie czuję się jak intruz
Czuję zatem wewnętrzne przyzwolenie na pojawianie się u Ciebie Lecę się przywitać
Toszka 15:11, 07 lip 2017

Marto, na okularowej zrób ścianę, żywopłot. Będzie cudnie.
Pisałam o stożku na podokienną koło klona i rodka. Zaklinam cię - nie ruszaj klona!!!! Dobrze mu tam i niech zostanie

Obcinaj gałązki formując - postaw kijki i staraj się (uruchamiając wyobraźnię) nadać ciągłość linii boku. Jesli stożek to na górze zostawiasz krótkie gałązki.
Jeśli żywopłot to równo tnij gałązki, w (przyszłą) ścianę. Trochę mocniej niż będzie docelowo.

Pod tuje obowiązkowa dużo kory (działa p/fytoftyrozie), fusy też mogą być i qpa i mączka. Przekop na 20-30cm w głąb i co ważne na min. 60cm na szerokość. Tuje mają płytkie boczne korzenie ale szerokie - właśnie zakładaliśmy rury drenażowe i walczyliśmy z kożuchem korzeni.
Zana 15:27, 07 lip 2017

Kochana, dziękuję Ci za tyle pięknych słów. A teraz lecę do mojego ogródka