Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Kasia_CS 07:32, 10 lip 2017

inka74 napisał(a)
Martek - wydaje mi się, że kulki są odrobinę za gęsto.

Ototo! To samo mi się rzuciło.

Jeśli chcesz ruszac tą kulkę juz rosnącą, to bym ją wstawila albo gdzieś głębiej w rabatę albo po prostu blizej drzewka przesunęla do tylu jakies pół metra, a w tym ostrym koncu rabaty gdzie ziemia podziubanana foto dała jakąś z tych małych a buksiki całkiem fajne dorwalas

A ta trzmielina to jaka ma byc? Na pniu? Czy ta co juz Ci rośnie w gąszczu?
makadamia 08:10, 10 lip 2017

Makusia napisał(a)
Angelika masz rację- pewnie przestałabym zauważać tak samo, jak nie zauważałam zieleni miejskiej, ogrodów przydomowych i nasadzeń w donicach, gdy zupełnie mnie one nie interesowały.
Zawsze to, co zrobione własnoręcznie i samodzielnie smakuje lepiej. Gdyby jeszcze to własnoręcznie zrobione wyglądało podobnie do tego zrobionego profesjonalnie, to już byłby raj

Jak mogłabym wybierać: własnoręcznie czy dobrze, to wolałabym dobrze.
Choć lubię sobie podłubać.

Z ogrodem podobnie: lubię pogrzebać w ziemi, ale nie miałabym nic przeciwko temu, żeby zapłacić firmie ogrodniczej, żeby przyjechała dwa, trzy razy do roku na obrobienie ogródka.

Zauważyłam już u siebie i u paru dziewczyn na forum, że w pewnym momencie przestaje się widzieć ogródek, a widzi się tylko co jeszcze do zrobienia: gdzie trzeba wypielić, gdzie przenieść, co choruje itd.
Kasia_CS 08:18, 10 lip 2017

Mnie jeszcze sprawia dużo radości to ogrodowanie, ale czasu mi brak permanentnie.. a z drugiej strony eM mówi, ze fajne byłoby w końcu skorzystac z tego ogródka, polozyc się na lezaczku i po prostu odpocząć
mrokasia 08:41, 10 lip 2017

Kasia_CS napisał(a)
Mnie jeszcze sprawia dużo radości to ogrodowanie, ale czasu mi brak permanentnie.. a z drugiej strony eM mówi, ze fajne byłoby w końcu skorzystac z tego ogródka, polozyc się na lezaczku i po prostu odpocząć

A przychodzi taki moment w ogóle? Że siadasz na leżaczku, patrzysz na ogród i nie musisz nic w nim już robić? Wydaje mi się to niemożliwe... Nawet jak już przestanę sadzić, przesadzać, zmieniać, powiększać itp.to zostanie pielęgnacja . Ale ja to lubię...
anbu 09:58, 10 lip 2017

makadamia napisał(a)

Jak mogłabym wybierać: własnoręcznie czy dobrze, to wolałabym dobrze.
Choć lubię sobie podłubać.

Z ogrodem podobnie: lubię pogrzebać w ziemi, ale nie miałabym nic przeciwko temu, żeby zapłacić firmie ogrodniczej, żeby przyjechała dwa, trzy razy do roku na obrobienie ogródka.

Zauważyłam już u siebie i u paru dziewczyn na forum, że w pewnym momencie przestaje się widzieć ogródek, a widzi się tylko co jeszcze do zrobienia: gdzie trzeba wypielić, gdzie przenieść, co choruje itd.

Też wybrałabym dobrze, niekoniecznie własnoręcznie
Domu też nie budowałam własnoręcznie a fachowcy to zrobili bardzo dobrze
Wszystko jest kwestią świadomości i wyborów
Ja i mój leżak ostatnio bardzo się lubimy, choć obok stoi sporo roślin do posadzenia Myślę, że do jesieni się ogarnę z robotą (bez spiny i stresu)

Sorki Marta za tą refleksję u Ciebie w weatku ale ona jakaś taka aktualna
A kulkowisko będziesz miała śliczne
inka74 10:01, 10 lip 2017

Co ile masz tam posadzone tuje? Ania-Brutus też na to uwagę zwróciła że chyba odrobinę za gęsto... na zdjęciu wygląda jakby co 40 cm, nie więcej, były sadzone
Makusia 10:37, 10 lip 2017

Dwie Asie- dziękuję w imieniu buksików

Alis, tak dzieliłam wczoraj dokładnie. Wiem, ze czas nie jest najlepszy, ale ten ML jakiś był marny, bo wcześniej go przesadzałam. Polinka doradziła, żebym dzieliła podlewając ukorzeniaczem i skracając. Jeszcze nie skróciłam, ale korzonek już zastosowany.

Johanka! Ty mi tu nie czaruj Niebieska trzmielina musi być! Kce ją i już Też mi się wydaje, że największa kulka prawy górny róg, ale wydaje mi się, że Iwonka też dobrze prawi, że mogą być za gęste- muszę faktycznie z donicami pobiegać i odrysować "zasięg" buksów Teraz jest ciężko, bo są malutkie i wydaje się rzadko, ale wiadomo- za kilka lat...

HAniu stożek u Ursy cudny! Tylko gigantyczny- ja muszę go znacznie ograniczyć. Dziękuję i dla Cię również zrównoważonego tygodnia

Aniu (i Iwi) tuje są co 50 cm. Tak chciałam. Tam, gdzie widzicie samochód zaparkowany będzie ....wiata. Chyba jest powód, żeby się szczelnie odgrodzić?
Tuje sadziłam w....pierwszy dzień tygodnia (chrześcijański)- no trudno..
Obwódki nie planuję, ale buksy nie są daleko od krańca rabaty- może złudzenie optyczne. Na pewno nie chcę, żeby docelowo wyłaziły pokrojem za rabatę, bo mój eM będzie je traktował kosiarką i tłumaczył się, że przecież nie zrobił tego celowo

Kasiu mądrze prawisz- w każdym razie duża kulka w tył rabaty, i faktycznie mała mi w ten ostry kąt pasi- dzisiaj znowu będę robić przymiarki
Trzmielinę tę, którą już mam chcę tam umiejscowić. Mam świadomość, że chyba są rozmieszczona za gęsto- ustawione są odległościami raczej "na już", a nie z perspektywą- ciążko mi dobrać odległości, bo moja wyobraźnia ograniczona

Asia Makadamia, Kasiu, Anbu i Mrokasiu- logicznym jest, że lepiej lepiej, a gorzej jak gorzej
Mam tylko obawy, czy lepiej jest zawsze lepiej, czy tylko lepiej wygląda, ale w istocie jest gorzej. Mam wrażenie, że firmy zajmujące się pielęgnacją ogrodów działają byle jak i po łebkach. Ot takie przygotowanie rabaty- albo trzeba by ich pilnować jak to robią, albo zrobić samemu. Ale nie zaklinam się w żadnym wypadku, bo darni w przyszłym roku zrywać sama nie zamierzam, glebogryzarkowego również wynajmę
malkul 13:11, 10 lip 2017

pamiętaj że kulki raczje urosą. wolisz żeby stały luzem to daj im więcej miejsca. ile jest odlegolości między nimi?
natka098 13:25, 10 lip 2017

Kulkowisko, że ho ho będzie. Jednak sąsiad się postarał i dotrzymał słowa.
sylwik69 17:25, 10 lip 2017

Potwierdzam,że kulki szybko rosną i przybierają na masie,zostaw więcej przestrzeni między nimi