Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 21:23, 07 paź 2017

No właśnie tym śledziom nie ufam- z czego one są i jak głęboko je wbijasz, że wiatr ich nie wyrwie(moze nie tyle wiatr, co drzewo napędzane wiatrem). Bo czuje, że wyglądałoby to znacznie lepiej niż palik, który urody go nie dodaje...
anbu 21:36, 07 paź 2017

Śledź to pręt pozostały po budowie domu - drut zbrojeniowy
Nic nie wyrwie a jak się obawiasz, to przywiąż sznurek do siatki - płotu a nie do śledzika
anbu 21:36, 07 paź 2017

Śledź to pręt pozostały po budowie domu - drut zbrojeniowy
Nic nie wyrwie a jak się obawiasz, to przywiąż sznurek do siatki - płotu a nie do śledzika
Monka 15:51, 08 paź 2017

Aniu Anbu i te odciągi wystarczą do ukorzenienia czy paliki też potrzebne ?
Kupuję niedługo graby tam gdzie Makusia i muszę się doszkolić?
anbu 16:30, 08 paź 2017

Monia ja w zeszłym roku miałam długo same odciągi, bez palików. Palikowaliśmy później, dlatego moim zdaniem wystarczą
Monka 16:59, 08 paź 2017

Ania dziekuje
AniMa 09:50, 09 paź 2017

anbu napisał(a)
Idąc od dołu, czyli od ziemi
Śledziki wbijamy do ziemi, do śledzika przywiązany jest sznurek, sznurek przywiązany jest do taśmy lub miękkiego materiału, które to oplatają pień drzewa, jak najwyżej (u mnie zawsze pod koroną)
A miękki materiał lub taśma po to, aby pień mógł swobodnie się rozwijać. Jednak i tak trzeba co jakiś czas kontrolować sytuację

Ja dałam otulinę izolacyjną do rur jako ochronę kory przed sznurem. Sprawdza się
coś w tym stylu
Basiula 16:15, 09 paź 2017

Martuś, moim brzozom przywiązanie do palików raczej zaszkodziło, niż pomogło może robiłam to jak amator, ale u nas strasznie wieje, strasznie. I dałam im te paliki, przywiązałam tak raczej na luzie, potem przyszła mega nawałnica i jedna z brzóz straciła czubek (no, jakiś metr czubka...czyli pół drzewka prawie), przy kolejnej nawałnicy takiej, że drzewa uginały się do ziemi niemal, dostało się dwóm kolejnym. I też bez czubków zostały. I teraz czekam jak to się na ich pokroju odbije i czy nowe przewodniki będą i kiedy
No i teraz myślę co im zrobić, czy je do palika wbitego na skos przywiązać (choć tu mi się za wiotkie wydają), czy dać im jeszcze po dwa dodatkowe, jak platanom...
szemusia 17:34, 09 paź 2017

Marta, śledzę Twoje poczynania z brzozami, bo sama takie planuję. Twoje świetnie prezentują się na rabacie "półkowej".
Marta, czytam na wątkach, ze brzozy potrzebują dużo wody. CZy Ty masz nawadnianie na tej rabacie? U mnie nie ma i mam teraz dylemat, czy sadząc brzozy nie zaszkadzę inny roślinkom...

Możesz podać mi namiary na szkółkę, z której kupowałaś?
wiklasia 18:16, 09 paź 2017

Palikować. Nie palikować.

Jeszcze nam Marta osiwieje przez te brzozy.