Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

anna_t 22:15, 15 paź 2017

Hahahaha fajny synuś choć tobie pewnie nie do śmiechu
AnnaCh 23:11, 15 paź 2017

Martuś, w kompostowniku w przyszłym roku będziesz miała dyniowisko
Mi w tym sezonie jedna gdzieś w skrzyni między pomidorami wyrosła
Synuś boski, czuję, że mój będzie jeszcze lepszy, w wieku 3 i pół roku wypowiada się zdaniami złożonymi A na pytanie czy w przedszkolu sprzątnął śpiewał z dziećmi piosenki mówi: "nie, bo nie miałem na to ochoty w tej chwili"
Jak tam brzozy? Myślałam o nich podczas Ksawerego, szczerze mówiąc pierwszy raz się tak bałam jak widziałam przez okno, że wszystko właściwie położone jest na trawniku ciągle, to nie były porywy, wiało cały czas. Dobrze, że mój M się nie stracha i kupił dwa piwka, się trochę spatologizowałam i było ok
Toszka 08:37, 16 paź 2017

Makusia napisał(a)
Odnośnie brzóz- a przez te fosy, to w zimie nie będzie im zimno? Jak głębokie te fosy?

Tworzenie fosy wygląda tak, ze sadzisz drzewko. W odległości takiej jak wysokość bryły korzeniowej od krawędzi szerokości (po wyjęciu z doniczki) kopiesz fosę na głębokość 2/3. Teraz na zimę cała fosę wypełniasz korą. Na wiosnę trzeba będzie ją usunąć. Chodzi o to by przymusić korzenie do głębokiej penetracji w początkowej fazie wzrostu. Dzięki temu drzewko głęboko zakorzeni się co w przyszłości zaowocuje pobieraniem wody z niskiej partii ziemi. Po roku, nawet dwóch mozna fosę zasypać. Do nie musi być szeroka fosa - wystarczy by korzenie nie mogły się rozrastać na szerokość. Tak sadzi się drzewa na piaszczystych i suchych terenach. Dzięki temu korzenie dość szybko dochodzą do podglebia i stamtąd pobierają wodę.

AgataP 09:01, 16 paź 2017

My weekend spędziliśmy nad lekcjami - bo przygotowanie do sprawdzianu, powtórka anglika.. przy okazji wyszło, że jeszcze jakieś lekcje nie odrobione, zeszyty pomazane, książki dorysowane postacie jak w komiksie... brak słów..
Jak nie przypilnujesz to albo zapomniał, albo nic nie było, albo on nie umie i robić nie będzie... ograniczyłam granie na urządzeniach stacjonarnych i przenośnych tylko do weekendu... robię mu detoks
szemusia 10:48, 16 paź 2017

Toszko, a zajrzałabyś na momencik do mnie w temacie brzóz?
Też zdecydowałam się na doorenbosy i mam dylemat odnośnie dalszych nasadzeń...

Podaję link, cobyś nie musiała dużo szukać
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5256-prawie-jak-ogrod?page=267

Johanka77 19:29, 16 paź 2017

No i znów się czegoś dowiedziałam. O fosie
ren133 13:30, 17 paź 2017

Martuś, a znasz ten ogród? Tutaj są min brzozy "na półce" z rozplenicą
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3929-na-lowieckiej?page=607
kasja83 11:36, 18 paź 2017

Toszka napisał(a)

Tworzenie fosy wygląda tak, ze sadzisz drzewko. W odległości takiej jak wysokość bryły korzeniowej od krawędzi szerokości (po wyjęciu z doniczki) kopiesz fosę na głębokość 2/3. Teraz na zimę cała fosę wypełniasz korą. Na wiosnę trzeba będzie ją usunąć. Chodzi o to by przymusić korzenie do głębokiej penetracji w początkowej fazie wzrostu. Dzięki temu drzewko głęboko zakorzeni się co w przyszłości zaowocuje pobieraniem wody z niskiej partii ziemi. Po roku, nawet dwóch mozna fosę zasypać. Do nie musi być szeroka fosa - wystarczy by korzenie nie mogły się rozrastać na szerokość. Tak sadzi się drzewa na piaszczystych i suchych terenach. Dzięki temu korzenie dość szybko dochodzą do podglebia i stamtąd pobierają wodę.

Mądrości-zaznaczam sobie.
inka74 17:40, 18 paź 2017

Ja jeszcze spotkałam się z innym sposobem, bardziej na ograniczanie roślin szeroko się korzeniujących - drzewo/roślinę sadzisz w 2-3 razy większej doniczce bez dna. Korzenie jak dojdą do boków doniczki nie będą miały gdzie dalej iść więc fizycznie będą szukały drogi w głąb. Warunek, że masz taka doniczkę i ucinasz ją na wysokość bryły korzeniowej. Wiem też, że można stosować zamiast doniczki folię tylko po bokach dołka jak nie ma tak dużej donicy. Po kilku latach można ją usunąć bo takie sztuczne ograniczenie powoduje, że roślina wolniej rośnie co np. w małych ogrodach czasami jest wskazane.
roma2 21:30, 18 paź 2017

Nadrabiam. Coś tam doczytałam (ale być może nie zrozumiałam) o cięciu brzóz. Nie tnij! Stracą pokrój i będą potworki na półce.
Synka masz cudnego! Mądralka radzi sobie. Przypomniał mi mojego kolegę z liceum. Wybitny matematyk, ale oczytana i ogólnie rzecz biorąc zdolna bestia. Przez trzy lata liceum, gnębiony przez polonistkę (denną), za tzw. wypracowania. Syntetyczny i dociekliwy umysł to za wysokie progi dla owej pani. Dostawał jakieś nędzne oceny, gdyż pisał tzw. wypracowanie "na jedną stronę". Ja pisałam w tym czasie "na pięć stron" i miałam pięć. Ale wodolejstwo uskuteczniałam straszne. Na szczęście przed maturą zmieniono nam polonistkę. Zdążyła docenić kumpla i to jak! A mnie wyprostować!