Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

ren133 10:14, 30 paź 2017

Zana napisał(a)
Mój syn ostatnio po raz kolejny wrócił ze szkoły z zeszytem bez notatki z lekcji z chemii. Na pytanie zadane wściekłym nieco głosem gdzie jest notatka odpowiedział ze stoickim spokojem, że nie wie, ale na pewno nie ma jej w zeszycie. No ręce opadają!
Też ostatnio mało bywam na forum, bo ciągle jakieś lekcje, sprawdziany a mój chodzi z głową w chmurach. Trzymajmy się, byle do wiosny.

I pewnie Ci jeszcze mówi tak jak mój, że nie uczy się dla ocen
Lulilaj 10:32, 30 paź 2017

Zana napisał(a)
Mój syn ostatnio po raz kolejny wrócił ze szkoły z zeszytem bez notatki z lekcji z chemii. Na pytanie zadane wściekłym nieco głosem gdzie jest notatka odpowiedział ze stoickim spokojem, że nie wie, ale na pewno nie ma jej w zeszycie. No ręce opadają!
Też ostatnio mało bywam na forum, bo ciągle jakieś lekcje, sprawdziany a mój chodzi z głową w chmurach. Trzymajmy się, byle do wiosny.

Logiczne myślenie górą .

Moja córa kilka dni temu przed samym wyjściem do przedszkola wzięła do rączki jednego kasztana i zakomunikowała, że dziś Panie prosiły żeby przynieść kasztany bo będą z nich robić ludziki. Mówię Jej, że z jednego kasztana niewiele zrobi i (już nieco poddenerwowana) dlaczego mi wcześniej nie powiedziała to byśmy gdzieś nazbierały (bo w mojej okolicy tych drzew nie ma).
Na to moje dziecię: mamo ale pani kazała przynieść kasztany zebrane koło domu...
Słów mi brakło (nie mam pojęcia skąd ten jeden kasztan się wziął) a Mała dumna i uśmiechnięta pomaszerowała do przedszkola...

anna_t 14:52, 30 paź 2017

Laski śmieje się w robocie do monitora uwielbiam takie historie!
Zana 19:25, 30 paź 2017

ren133 napisał(a)

I pewnie Ci jeszcze mówi tak jak mój, że nie uczy się dla ocen

Wiesz, mój to uważa, że uczenie się tylu rzeczy to generlnie strata czasu, a ponieważ trudno mu ocenić co jest ważne a co mniej ważne, to raczej się nie uczy Uwielbiam, kiedy zadaje mi pytania w stylu: do czego przyda się w życiu wiedza, że układ nerwowy u bezkręgowców jest po brzusznej stronie ciała? No i niestety muszę mu przyznać rację, że uczenie się czegoś takiego to bzdura.
Zana 19:33, 30 paź 2017

Asia/Lulilaj no przede wszystkim to ja Ci zazdroszczę tego beztroskiego wieku przedszkolnego. A mała ma zdecydowanie poczucie obowiązku, w końcu przynajmniej jeden kasztan miała. U mojego młodego poczucie obowiązku jest na etapie jakiegoś zarodka, a ma już prawie czternaści lat! A my jako rodzice zastanawiamy się po kim on taki luzacki jest, bo na pewno nie po nas.
Gruszka_na_w... 20:03, 30 paź 2017

Makusiu, w IX/X numerze Gardener's World był artykuł na temat przycinania brzóz. Zalecali, żeby w pierwszych latach nie wycinać bocznych gałązek, bo to one odpowiadają za produkcję cukrów, które mają wpływ na grubość pnia. Po dwóch latach można przyciąć najniższe gałązki na 2-3 oczka, a dopiero w następnym roku wyciąć je przy pniu. Robi się to od sierpnia do końca października.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AngelikaX 10:39, 31 paź 2017

Makuś Ty wiesz, że ja zaglądam do Ciebie codzień... cicho coś ostatnio to i śladu nie zostawiam
Makusia 13:37, 31 paź 2017

Reniu, Asiu, Aniu, Anulu- żeście o tych Uczniakach/Przedszkolakach się wypowiedziały, to i swój głos zabiorę

Mój Syn pamięta wyłącznie o 4 wydarzeniach:
1) dacie swoich Urodzin;
2) dacie wizyty u dentysty
3) dacie wizyty u okulisty
4) dacie szczepienia

Data sprawdzianów, klasówek, wydarzeń szkolnych, są poza kręgiem jego zainteresowania....

Gosialuk, też mam nadzieję nie zamienić się w Niedźwiedzia

HAniu nie tyle chciałam tym brzozom "ucinać" gałązki boczne, a wręcz nie chcę tego robić, bo i tak mam wrażenie, ze wyrastają bardzo wysoko z pnia, co je skrócić na długość, żeby pobudzić do rozkrzewiania na boki.

Angeliko, pozdrawiam gorąco- też zaglądam do Cię na bieżąco, wprawdzie u Ciebie dużo głośniej niż u mnie, ale z telefonu ciężej mi posty pisać niż z komputera, a w pracy bardzo rzadko w ogóle na o wchodzę.
AngelikaX 14:37, 31 paź 2017

Co do dzieci i ich pamięci to i ja się wypowiem na szczęście u nas wprowadzili dziennik elektroniczny... także wszelakie ważne sprawdziany klasówki są zaznaczane na planie lekcji i dodatkowo w zakładce sprawdziany z czego się cieszę bardzo, bo mój syn ma pamięc akurat w tym względzie dobrą ale krótką że tak określę
Dodatkowym plusem dziennika elektronicznego jest fakt, że zanim opuści mury szkoły ja wiem jakie oceny załapał.... i uwagi też np. ostatnio dostał za brak zadania z matematyki (na karcie pracy) oczywiście na moje ranne pytanie czy schował ją do teczki odpowiedział, że schował... ręce opadają...
Drugą jaką ma dostał za brak podpisu rodzica na kartkówce... żeby było śmieszniej dostał z tej kartkówki 6...

ps. Z tel tez nie znoszę pisać... wtedy tylko czytam
Magleska 18:29, 31 paź 2017

Też lubię dziennik elektroniczny latorośl przynajmniej nic nie ukryje