Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 10:56, 13 kwi 2018

Toszka napisał(a)
Asiu. Spadek temperatury nawet o 3 stopnie dla nas jest niezauważalny, a dla roslin tak.

Marto, ja bym jeszcze te cisy ciapnęła o 1/3. Wiem, wiem, że to cię przeraża. Ale popatrz na zdjęcie - te pokraczne maluchy, już za 3-4 lata będa podstawą sporego krzaka. Co widzisz? Bo ja widzę popochylane na wszystkie strony gałązki. I te gałązki będą pieńkami. Pieńkami krzywych sporych cisów. Dodatkowo, proszę poprzycinać pracowicie pozostałe gałązki. Przycięcie spowoduje wzmożony wzrost i rozkrzewienie.

Moja intuicja podpowiadała mi, że to powiesz
Boczne pociachałam dość dokładnie nożyczkami, bo sekatory nawet łapać nie chciały. Ok. Ciachnę jeszcze z góry
makadamia 11:01, 13 kwi 2018

Nie no. Zapłaczę się.
Moje cisy, choć proste, też pewnie tak powinnam ciąć - a tu każdego centymetra żal
Kawa 11:32, 13 kwi 2018

Martuś jak Tocha każe to tnij
ja kilka mam takich pokracznych cisów w żywopłoxie bo tak wcześniej nie byłu dopilnowane

usmiałam się sz ciebie jak nic
Makusia 15:27, 13 kwi 2018

Po specyfiku. Mam to spłukać?
Toszka 15:59, 13 kwi 2018

Nie, no! to ma wejść do "krwiobiegu". Musi się wchłonąć.
JoannaDe 16:41, 13 kwi 2018

Makusia, a czym pryskałaś cisy bo mi coś chyba umknęło?

Edit obra, nie było pytania
Czytanie ze zrozumieniem się kłania
iwka 19:00, 13 kwi 2018

rozrobiłam mocznik,jutro pryskam

takie spostrzeżenia : temperatura wody 8 stopni, po dodaniu mocznika nic się nie działo, dopiero za chwilę zaczęło lekko szumieć. temperatura z mocznikiem -2

Toszka, a coś jeszcze można tym podlać, czy tylko cisy? (oczywiście tych sadzonych jesienią nie pryskam )
Toszka 21:47, 13 kwi 2018

Mocznik to azot. Wszystko można. Jedynie tuj bym nie podlewała, bo wybujają i stracą zwarty pokrój. Aaaa, azotu nie lubią np. peonie drzewiaste.
Bylinki, trawki można śmiało podlać.
polinka 10:53, 15 kwi 2018

Makusia napisał(a)
Anula od początku obstawialam 10 na 2,ale nie, że taka mądra jestem tylko na necie o rolnikach czytałam i o tych proporcjach na 1000 L

Mirko widziałam i priv i u Cię na wątku. Cieszę się, że doszło i, że wszytko zdaje się nadal żyć

Zatem Roma... Ze ja nie dam rady? Że ja nie dam rady? Już karton organizuje! Własnym łokciem tenisisty będę kopać i własny mój kręgosłup będzie pakował (kucajac, a nie schylajac się, bo to zdrowsze dla układu ruchu (nadal przyroda))

Basiu bardziej niż się teraz łączy już się łączyć nie będzie. Ale podoba mi się nazwa-nie ordynarna "półka" tylko wyniosła "podwyższona rabata" - szlachecko

Podobno jeszcze lepsze od kucania jest klęczenie. Takie zalecenie dostałam od rehabilitanta
Makusia 11:31, 15 kwi 2018

Tak wyszło i lepiej nie będzie. Rabata pod oknem kuchennym musi być okragla-niemal koło. Wówczas nie ma lekarza, czy też jest minimalny, a ścieżka ma ok. 2 M, no i wychodzi w kształcie niemal półokregu.

Co myślicie?
PS. Nie jest kanciasto, linie są płynne, a ścieżka ma równa szerokość na całej długości. Jedynie przy wejściu jest nieco szerszą.

Widok z okna kuchennego