Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

AnnaCh 09:16, 07 maj 2018

Martuś, podziwiam
Teraz żałuję, że i ja sobie takiego jednego potworka nie sprawiłam, wycięłabyś mi pięknego bonsai do posadzenia przy tarasie
Super wyszło, ładnie się zabudują i będzie pięknie.
Makusia 10:46, 07 maj 2018

Natka, Gosiu, Asiu- wyszło na to, że wolę bonsai Wyszło, jak wyszło. Idealnie nie jest. Ba! Nie jest nawet blisko ideału, ale szczerze powiem, że podoba mi się i miejsce, w którym ów "bonsai" wylądował, i ów "bonsai" sam w sobie. Przekonanie mam, ze z tych trzech, wygląda najlepiej

Anula- opitoliłam. Każdy, kto widział te cisy zaraz po przewiezieniu, patrzy i ręce załamuje, co z nimi zrobiłam. Też powiem szczerze, że mam wyrzuty sumienia ogromne, ale podobno, żeby było lepiej, musi być gorzej.

Asiu, ja jednak jestem człowiek małej wyobraźni- jak patrzę na gotowe piękne lizaki, to nie jestem sobie w stanie wyobrazić, że z tego czegoś u mnie, kiedyś będzie coś podobnego

Kasiu x 2 (Kasiu z Arbuzem i Kaz z Miejskiego), w pewnym momencie już nie było odwrotu. Nie da się dokleić, więc raz kozie śmierć.

Alis, Asiu, Gosiu, Anbu, Johanka, HAniu i Iwi- cis nadal posiada gałązkę lewą i prawą Bojałam się strasznie, zmierzyłam wysokość pieńka i tak: obecnie ma 70 cm. Jak chlasnę te dwie gałązki, to kolejne są na wysokości 120 cm! Dla mnie za wysoko, ale czekam na głos doświadczonego rzeźnika- Toszka! Proszę o radę

Anbu, Anula- nieskromnie powiem, że może nie tyle, że "bonsai" się mi podoba, co nie podoba mi się najmniej z tych trzech cisów

Elu z kopaniem było naprawdę ciężko. Przewieźć te giganty, to niemal sztuka magiczna, a wsadzić to sztuka magiczna do kwadratu

Natko, no chyba bonsai przemówiło do mnie Zobaczymy, czy ja przemówiłam do niego

Catalina- teraz czeka mnie rycie na rabatach, na których dopiero darń ściągnięta. To dopiero będzie wyzwanie

Madziu i Mamuśka- dziękuję bardzo

Asiu widziałam Twojego lizaka- to zdecydowanie jest lizak! Mi się podoba i podziwiam za odwagę przy cięciu!

Wichrzycielko wszystko przed Tobą- dam Ci namiar
Ty mnie tu oczu nie mydlij

TOSZKO- wysokość aktualna- 70 cm. Wysokość do kolejnych gałązek- 120 cm. Pieniek jest w lekkim łuku- nie jest to łuk, że zrobisz cięciwę, i możesz strzelać ale lekka skolioza obecna.

Przy okazji mam pytania:
stożek- czy powinnam go opitolić do równa ze wszystkich stron? Po stronie ładniejszej promień jest większy, niż po stronie brzydszej. Powinnam wyrównać? Będzie anorektyk straszny.

EDIT: Toszka łan dodatkowe kłeszczon
Cisy z horensjowej (te opitolone o 2/3 i podlane mocznikiem) wyglądają źle. Są rude i wyglądają naprawdę nieciekawie. To jakiś skutek uboczny zabiegów, czy coś poszło nie tak?
DorKa 11:39, 07 maj 2018

ale elaborat Ja tylko przywitać się chciałam po weekendzie
Toszka 16:18, 07 maj 2018

OMG
A podlewasz je - te cisy- obficie w upały?
Nie zrobiłaś za dużego stężenia mocznikiem?Aby na pewno?
Całe rude?
Może tylko się obsypują, bo teraz taki ich czas.
Makusia 17:28, 07 maj 2018

Toszka ja w nie wierze. Podlewać je co drugi dzień. Stężenie dwa litry mocznika na 10 L wody plus florowit.
Toszka 17:55, 07 maj 2018

Już nawozem nie podlewaj, samą wodą. Są upały. Po nawożeniu trzeba obficie podlewać.
Makusia 18:53, 07 maj 2018

Głównie są takie:

Ale są i dobre wieści
Makusia 18:54, 07 maj 2018

Toszka ponawiam pytania

1. Stozek
2.kulka
mirkaka 19:08, 07 maj 2018

Ale się u ciebie dzieje, takie wielkie cisy wykopałaś. Teraz z nich będziesz cudeńka tworzyć
JoannaDe 20:00, 07 maj 2018

Makusia napisał(a)
Głównie są takie:

Ale są i dobre wieści

Uuu, łączę się w bólu. Moi kandydaci na stożki wyglądają podobnie ;( Zero przyrostów tylko cale rude.

Ciekawam co Toszka powie.